Zeytini sofranızdan eksik etmeyin

Zeytini sofranızdan eksik etmeyin
Güncelleme:

Prof. Dr. Musa Özcan, sofraların baş tacı olan zeytinin sağlık kaynağı olduğunu söylüyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Özcan, içerisinde çok sayıda yararlı madde ile A, D, E ve K vitaminleri bulunan zeytinin tüketilmesi halinde, daha sağlıklı ve dinamik kalınabileceğini bildirdi.

Zeytinin, içerdiği fonksiyonel yararlı maddelerin yanı sıra yağından dolayı A, D, E ve K vitaminleri açısından da çok zengin olduğunu ifade eden Özcan, kahvaltıların kaçınılmaz çeşnilerinden biri olan zeytinin özellikle yağının oleik asidinden dolayı adeta sağlık kaynağı olduğunu bildirdi.

Bu nedenle hiçbir zararı bulunmayan zeytinin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurgulayan Özcan, şunları kaydetti: \"Zeytinde, zeytin ve zeytinyağına has bir bileşik olan, acılık hissi veren oleuropein maddesi de bulunmaktadır. Zeytinde buruk, acı ve yakıcı tat hissinden sorumlu olan fenolik bileşikler, zeytinin duyusal özelliklerinin oluşmasına katkıda bulunuyor. Zeytinde oleuropein, tyrozol gibi çok sayıda fenolik bileşikler bulunur. Zeytinin içerdiği D vitamini kemiklerin gelişmesinde önemli rol almaktadır. Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki, ilkokul çağındaki çocuklar zeytini düzenli şekilde tüketmeli. Sabah sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan zeytin, içerdiği fenolik maddeler nedeniyle daha sağlıklı ve dinamik olmamızı sağlamaktadır.\"

Zeytin strese iyi geliyor

Prof. Dr. Özcan, trafik, iş yaşamı ve benzeri nedenlerden kaynaklanan stresin, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, günde tüketilecek 15-20 zeytin ile bu stres ve yorgunluğun bir nebze de olsa hafifletilebileceğini, daha sağlıklı yaşam sürmemizi sağlayacağını bildirdi.

Tüketilecek zeytin yağının imkanlar ölçüsünde sızma yağ olarak tercih edilmesi gerektiğini, rafinasyon sırasında zeytin yağına has vitamin ve fenolik bileşiklerin çoğunun yağdan uzaklaştırılabildiğini anlatan Özcan, \"Zeytin yağının en önemli yağ asitlerinden biri olan oleik asidin, damar tıkanıklılıklarını önlediği araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Bu nedenle zeytin meyvesi içerdiği doymamış yağ asitlerinden dolayı hem sindirimi hem de bağırsak faaliyetini kolaylaştırmaktadır. Zeytin meyvesinde rafinasyon söz konusu olmadığı için tüm bu faydalı maddeler insan vücuduna alınabilir\" diye konuştu.

Türkiye’nin zeytin tüketiminde İspanya, İtalya, ve Yunanistan’dan sonra Avrupa’da 4. sırada olduğunu anımsatan Özcan, zeytin tüketiminin daha da artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.