Zayıflamak için kendini yeterince tanıyor musun?

Zayıflamak için kendini yeterince tanıyor musun?
Güncelleme:

Diyetisyen Güneş Aksüs zayıflamanın en önemli yolunun kendini tanımaktan geçtiğini söylüyor...

Başarılı bir iş, kendini tanımaktan geçer. Konu ne olursa olsun, kendi artılarını ve eksilerini biliyorsan, yola çıkarken kendini buna göre hazırlarsın. Konu zayıflama olduğunda da bu kural geçerli. Eğer kilo vermeye karar verdiysen önce geçmişine bak. Geçmişine bakmak kendini tanımak, nereden geldiğini ve vücudunun senden beklediklerini anlamak demektir. Başarısız hikâyelerin nedenlerinin büyük kısmı kendini yeterince tanımadan yola çıkmaktan kaynaklanıyor. Dinlediğim öykülerin çoğunda, denenmiş onlarca çeşit yöntem var ama sonuç aynı. Peki, biz neyi atlıyoruz? Kendimizi daha iyi hissetmeye çalışırken bunu kendimizi dinlemeden mi yapıyoruz? Gelin birlikte değerlendirelim:

Neden kilo alıyorum?

Kilo almanın nedeni sadece çok yemek yiyor olman mı? Yoksa saatlerin düzensizliği mi? Çok fazla mı tatlı yiyorsun? Sence neden vücudun bu kadar çok tatlı istiyor? Bu sana bir işaret mi? Kendini tanımak için, önce neden kilo aldığını bulmak zorundasın. Bunun birden fazla sebebi de olabilir. Ben sadece çok yiyorum, kendimi biliyorum demeyin. Acaba neden bu kadar çok yemek istiyorsunuz? Bazı insanlar iştahının bu kadar fazla olmasını sadece yemek yemeyi seviyorum diye açıklıyor ama bu kişilerde hipoglisemi, ensülin direnci ve şeker sorunları çıkabiliyor.

Aynı yerde takılıyorum

Bazen hikâyelerin sonu aynı. Daha önce yaptığım her diyetin, her zayıflama döneminin sonunda aynı yerde takılıyorum. Aynı yerde vazgeçiyorum ve yeter deyip başa dönüyorum. Çözmeniz gereken sorun var. Bunu çözmeden tekrar yola çıkmak çok da mantıklı değil. Siz neden sürekli başa dönüyorsunuz? Acaba gerçekten zayıflamak istiyor musunuz? Bu konuda mutlaka psikolog desteği almanızı şiddetle öneririm.

Yemek ile aram iyidir

Yemek yemeyi sevip çok yemek yiyenler kilo almaz. Bazı insanlar sadece ‘bazı‘ şeyleri yemeyi severler. Aynı şeyleri yemekten sıkılmazlar. Sabah akşam yediği 2-3 çeşit yemek onlara kilo aldırabilir. Belki de bu yemekler aranızın sandığınız kadar iyi olmadığını gösteriyor. Sağlıklı beslenmeyi artık hepimiz bildiğimizi zannediyoruz, ama bir bakın bakalım bu hafta kaç kez balık yediniz? Hiç mi? Öyleyse, diyetisyene gidip yeme davranışı değerlendirmesi hakkında fikir alın.

Ailemde de kilo problemi var

Belki ailenizde tiroit problemi var. Belki ensülin direnci de anne tarafında vardı ama siz hiç duymadınız. Öyleyse bir dahiliye veya endokrin uzmanına gidin ve genetik olarak ailenizde ne var ne yok ise anlatın, muayene olun. Vücudunu tanımak için tahlil sonuçlarını görmelisin. İşte o zaman kendine uygun bir hayat belirleyebilirsin. Dikkat edin, bir liste demiyorum. Çünkü kolesterolü yüksek olan birinin sadece 1 ay kolesterol diyeti değil, ömür boyu dikkat etmesi, o diyeti yaşam şekli haline dönüştürmesi gerekir.

HT Hayat