Yurtdışında iş yapmak isteyenlere öneriler

Yurtdışında iş yapmak isteyenlere öneriler

Yurtdışında oldukça popüler olan \"tailor made\" tur programlarına rağbet ülkemizde de artıyor.

Yurtdışında iş yapmak, müşteri portföyünü yurtdışında genişletmek, ürün tedariğini yurtdışından ekonomik bütçelerle halletmek hemen hemen tüm firmaların ve patronların hayalidir.

İş seyahatindesiniz, tatil de değil!

İş seyahatine giden insanlar planlı programlı gidiyor. Zira bu gezilerin sonunda ya ürün satmak istiyor veya ürün almak istiyor, yani herkesin ortak amacı para kazanmak.

Ancak Türk insanı yurtdışında açılmak için seyahat programları organize ederken bu seyahatleri kültür programı gibi düşünüp ona göre program çıkarıyor. Maalesef seyahat acentaları da müşterisinden daha çok para kazanmak adına, iş turlarının kapsamına bir de irili ufaklı kültür turları ekliyor. Kültür turu mu, iş gezisi mi içeriği belli olmayan bu tarz turlar iş insanları için çoğu kez verimsiz geçiyor. Sonunda yapılan seyahat ne iş gezisine benziyor ne de kültür turuna.

Fuarlar, iş toplantıları, fabrika gezileri gibi seyahate çıkan iş insanlarının belli bir plan program dâhilinde bu seyahatleri gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu toplantılar ve geziler için uçağa binmeden önce tüm yazışmaların bitirilmiş, tüm alt yapı çalışmalarının halledilmiş olması gerekiyor.

Kişisel turlarda en önemli şey ayrıntıda gizledir. Ayrıntılar kişisel turları farklı kılar. “Tailor made” tur programlarından faydalanmak isteyenlere Gür Tour’un Yöneticilerinden Gül Taner şu uyarılarda ve tavsiyelerde bulunuyor:

Fuar turizmine ve tailor made” tur programlarına odaklanmış, Türkiye’nin en köklü ve en büyük uluslararası seyahat acentalarından Gür Tour’un Yöneticilerinden Gül Taner  anlatıyor:

Vize olmasa olmaz!

İş adamlarına genellikle 1-3 aylık vize veriliyor. Ancak, özellikle fuar dönemlerinde yoğunluk çok fazla olduğu için vizeyi alma süreçleri uzayabilir. Acentalar konsolosluklarla dirsek teması şeklinde çalıştıklarından sizin adınıza vizeyi çok daha kolay ve hızlı alır. Zira acentalar bir nevi garantizör görevi görür. Bazen tek bir evrakla vize alırlar. Yani bir acenta üzerindenden vizenizi daha kolay alıp zamandan kazanabilirsiniz.

Katılacağınız fuar, kongre ve eğitim organizasyonlarının alanınızla ilgili olup olmadığından emin olun!

Güçlü ekonomisi olan ülkelerde düzenlenen fuarlar daha verimli geçiyor. Ülkemiz ekonomisi gelişmekte olan bir ekonomi olduğu için özellikle kobi patronları ve yöneticileri daha yeni yeni fuarlara  ve bu tarz iş gezilerine ilgi gösteriyor.

Hal böyleyken yurtdışı fuar ve iş gezileri konusunda çok çok az insanın bilgisi var.

Dünyanın hemen her yerinde binlerce fuar yapılıyor. Bu fuarlar o kadar çeşitli ki örneğin mobilya fuarları.. Mobilya fuarları kendi içinde bölümlere ayrılmış durumda. Çocuk mobilyası için ayrı fuar, ofis mobilyası için ayrı fuar, mutlak mobilyası için ayrı fuar, mobilya üretim makinaları için ayrı fuar düzenleniyor. Keza birçok sektör için durum aynı. Mobilya fuarlarına katılmak isteyen firmanın hangi fuarların kendisi için en uygun olduğunu önceden bilmesi gerekiyor. Bunu da en doğru ve en sağlıklı şekilde öğrenebilecekleri yerler fuar organizasyonu şirketleridir.

Kişiye özel turlarda en önemli konuların başında “zamanlama” geliyor!

Kendiniz için iş gezisi planı yaparken en çok dikkat etmeniz gereken kısım zamanlama. Örneğin Pazartesi sabah Münih’te olmanız gerekiyorsa uçuşunuzun ve havaalanı transferinin buna göre planlanması gerekiyor. Uçuş ve transferlerdeki aksaklık seyahatiniz süresince yaptığınız tüm planların değişmesine ve hatta önemli görüşmelerin iptal olmasına neden olabilir. 

Hatalı konaklama hem para kaybettiriyor hem de zaman!

Kişiye özel iş gezilerinde önemli unsurların başında konaklama geliyor. Seyahat süresince kalınacak otellerin şehir merkezinde olması gerekiyor. Ayrıca konaklanacak otelin metro, tramvay gibi ulaşım araçlarına yakın olması tercih sebebiniz olmalı.

Bulunduğunuz noktaya yakın metro gibi ulaşım ağları yoksa en az 70-80 euro taksi parası ödemek durumunda kalabilirsiniz.