Yurt dışına çıkarken kötü sürprizlerle karşılaşmayın

Yurt dışına çıkarken kötü sürprizlerle karşılaşmayın

Café Tur yurt dışına çıkarken dikkat edilecek konuları listeledi.

Bahar ve yaklaşan yaz aylarıyla birlikte yurt dışı tatilini tercih eden kişilerin sayısı artıyor. İster acemi bir turist olun, ister profesyonel bir gezgin, yurt dışına çıkarken dikkat etmeniz gereken çok fazla konu bulunuyor. Bunlar sizin deneyim seviyenize göre belirlenen hususlar da değil. Tatil keyfinizin kaçmaması için, tatil planı yapmak kadar bu hususlara da dikkat etmek büyük önem taşıyor. Peki, nedir bu hususlar? Yurt dışına çıkarken, hem çıkmadan önce ve hem de çıktıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz? Café Tur Operasyon Müdürü Derya Över; hava limanına adım atmadan önce gözden geçirilmesi gerekenleri paylaştı.

Yurt Dışı Çıkış Harcını Unutmayın

Bu husus, özellikle ilk defa yurt dışına çıkacak gezginler tarafından sıklıkla unutuluyor. Kanun gereği, yedi yaşından büyük her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yurt dışına çıkmadan önce 15 TL harç yatırması gerekiyor. Bu harç, hemen hemen tüm banka şubelerinden yatırılabiliyor. Unuttuysanız da endişe etmeyin, hava limanlarında 7/24 açık olan banka şubelerinden de aynı işlem yapılabiliyor.

Vizenizi Unutmayın

İlk başta komik gelebilir, ancak bu durum zannettiğinizden daha sık gerçekleşiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler kadar, isteyen ülkeler de bulunuyor. Hatta bazıları, bu vizeyi vermek için çektirdiği zorluklar ile biliniyor. Bu yüzden siz siz olun, gideceğiniz ülkenin vize isteyip istemediğine önceden emin olun. Aynı şekilde, vizeniz hâlihazırda olsa dahi, süresinin dolup dolmadığını önceden muhakkak kontrol etmeniz gerekiyor.

Çantanızı Başıboş Bırakmayın

Özellikle Amerika’ya giden gezginlerin bildiği gibi, güvenlik görevlileri siz daha hava limanındayken yanınıza gelip bu soruyu size sorabiliyor. Çantanızı gözden uzak tutmamanız sadece çalınmasını engellemek için değil. Siz bakmıyorken, içine illegal şeylerin bırakılma olasılığı bulunuyor. Bu nedenle gerek giderken, gerekse de dönerken çantanızı daima gözlem altında tutmanız önem taşıyor. Aynı şekilde pasaport ve nakit paranızı da çantanızda taşımayın, bunları cüzdan veya ceplerinizde taşımanız tavsiye ediliyor. Tüm paranızı da tek bir cepte taşımamanız, mümkünse birden fazla cep arasında dağıtmanız gerekiyor.

Yanınızda Çok Fazla Eşya Götürmeyin

Unutmayın tatile gidiyorsunuz, yerleşmeye değil. Bu nedenle yanınıza sadece ihtiyacınız olan kadar giysi ve eşya alın. Nitekim her havayolu firmasının müşterileri için sunduğu belli bir taşıma limiti bulunuyor. Çok sayıda eşya götürürseniz, yüksek bagaj ücretleri ödemeniz söz konusu olabiliyor. Kimse tatilde harcayacağı parayı havayolu firmasına vermek istemez, değil mi?

Sağlık Sigortası Yaptırın

Sadece sigortayla yetinmeyip, aşılarınızı da yaptırın. Sağlık sigortası, zannettiğinizden çok daha büyük bir öneme sahip. Bazı ülkelerde, en basit sağlık hizmetinin bedeli dahi on binlerce lirayı bulabiliyor. Sigorta yaptırmak, sizi hem bu fiyatlardan koruyor ve hem de sağlık hizmeti almanızı garanti altına alıyor. Aşı zorunluluğu ise tropik ülkelere gidecek ziyaretçiler için hayati bir öneme sahip, bu ülkelerde bağışıklık sisteminizin daha önce karşılaşmadığı türden hastalıklar bulunuyor.

Plan Yapın

Sadece basit bir “görülecek yerler” planı yapmakla yetinmemeniz, tatilinizin her anını planlamanız önem taşıyor. En sık unutulan hususlar, para bozdurmak ve sözlük almak ile ilgili. Paranızı henüz yurt dışına çıkmadan önce, gideceğiniz ülkedeki para birimine çevirmeniz size büyük bir kolaylık sağlıyor. Aynı şekilde, gidilecek ülkenin yerel diline ait bir sözlük bulundurmak, basit de olsa iletişim kurabilmenize ve derdinizi anlatabilmenize olanak tanıyor.