Yılda 10 milyonu aşkın bebek açlıktan ölüyor

Yılda 10 milyonu aşkın bebek açlıktan ölüyor

Yeryüzü Doktorları, binlerce anne ve bebeğin açlıkla savaşına yardım eli uzatıyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 10 milyonu aşkın bebek açlıktan ölüyor. Buna karşı insanlık her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretse de 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Dünya genelinde yılda 137 milyon bebek doğuyor, lakin 6.3 milyonu beşinci yaş gününü göremeden hayata veda ediyor. Yeryüzü Doktorları bu Ramazanda da “Bebekler Aç’lığa Dayanamaz” diyerek Eminönü’nde kurduğu “Yeryüzü Çadırı”yla ramazanın bereketini, yoksul coğrafyalarda açlık çeken anne ve bebekler için paylaşmaya davet ediyor.

Şu an yeryüzünde birçoğunu kadın ve çocukların oluştuğu 870 milyon insan yetersiz beslenme ile yüz yüze yaşıyor. Birleşmiş Milletlerin bir numaralı sağlık sorunu olarak ilan ettiği yetersiz beslenme ile mücadele için Yeryüzü Doktorları bu Ramazanda önemli bir kampanya düzenliyor: Bebekler Açlığa Dayanamaz! Sağlık çalışmalarının yapıldığı Kongo DC, Kenya, Çad, Gana, Somali, Gazze, Nijer gibi yoksul coğrafyalarda Yeryüzü Doktorları, bu Ramazanda binlerce anne ve bebeğin açlıkla savaşına yardım eli uzatıyor.

Yeryüzü Doktorları’nın, Ramazan’ın bereketini açlık çeken anne ve bebekler ile paylaşmak için sürdürdüğü Bebekler Açlığa Dayanamaz kampanyasını bu yıl Eminönü Meydanı’nda kurulan Yeryüzü Çadırı’nda halkla buluşturdu.

Yeryüzü Doktorları Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İlker İnanç Balkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sümeyye Tümtürk’ün katılımıyla gerçekleştirilen toplantı ile kampanya vatandaşlara tanıtıldı. Yeryüzü Çadırı’nda 1 hafta boyunca halk, Genç Yeryüzü Doktorları’ndan kampanya hakkında bilgi alacak, çocuklarının boylarının ve kilolarının yaşına uygun olup olmadığını öğrenecek, doktorlardan sağlıklı beslenme önerileri alacak.

Her yıl 6 milyon bebek 5 yaşını göremeden ölüyor

Yeryüzü Doktorları Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İlker İnanç Balkan dünyadaki en önemli sorulardan biri olan açlık ile ilgili eldeki son verileri açıkladı; “Dünya genelinde yılda 137 milyon bebek doğuyor, lakin 6.3 milyonu beşinci yaş gününü göremeden hayata veda ediyor. Bu bebeklerin çoğunluğu gıda krizi içinde bulunan 24 Afrika ülkesinde doğuyor. Her yıl üç milyon bebek doğrudan yetersiz beslenme [yani malnutrisyon] veya dolaylı sonuçları nedeniyle kaybediliyor. Dakikada 5 bebek. Açlığın yaygın olduğu coğrafyalarda zatürre, ishal, sıtma, tüberküloz, kızamık gibi enfeksiyon hastalıkları bebek ölümlerinin önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. Afrika\'da 3 dakikada bir çocuk sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf edilirken yetersiz beslenen bir bebeğin günlük besini için gerekli 65 kuruş maalesef temin edilemiyor. Bu içimiz acıtan bir tablodur”.

Somali, Yemen, Suriye, Gazze… Binlerce çocuk aç

Yeryüzü Doktorları’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Balkan; “Yeryüzü Doktorları, Somali, Nijer, Demokratik Kongo Cumhuriyeti başta olmak üzere bir çok Afrika ülkesinde anne-çocuk ve beslenme sağlığı merkezlerinde bugüne dek 60 binden fazla çocuğa ve anneye doğrudan tıbbi beslenme desteği sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Gazze, Suriye ve Yemen\'de bir çok tıbbi yardım projesi hayata geçiren derneğimiz önümüzdeki haftalarda özellikle Yemen\'de acil yardım bekleyen kardeşlerimize tıbbi ve insani yardım ulaştırmanın hazırlığı içindedir. Somali’de“Hoyo hoyo vanba hana hoy” (anne anne açım anne) diye ağlayan, Yemen’de, Suriye’de, Gazze’de bomba sesleriyle uykusu paramparça olan çocuklar, sizin sayenizde, sizin bağışlarınızla hayata tutunacak” dedi.

Bir bebek 90 TL ile 100 gün doyabiliyor!

Kampanya ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sümeyye Tümtürk; “Bebekler Açlığa Dayanamaz kampanyasında bu 3. yılımız. Bu yıl Suriye ve Yemen başta olmak üzere politik karışıklıklar ve insani krizler yüzünden yoksun kalmış ve açlık sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayan anne ve çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz. Bir bebeğin 1 aylık tıbbi beslenme bedeli 30 TL, iki aylık tıbbi beslenme bedeli 60 TL ve 100 günlük tıbbi beslenme bedeli ise 90 TL. Üç farklı seçenek sunarak bu seneki kampanyamızda bağışçı sayımızı da mümkün olduğu kadar arttırmayı hedefliyoruz. Kampanyaya destek olmak isteyenler www.yyd.org.tr adresinden online bağış yapabilir ya da MAMA yazıp 6612’ye SMS atarak 5 TL bağışlayabilirler. Şu an önünde bulunduğumuz Yeryüzü Çadırımız ise bir hafta boyunca meydanda olacak ve Genç Yeryüzü Doktoru arkadaşlarımız bebeklerin ve çocukların boy-kilo ölçümlerini yapıp, anne-çocuk beslenme sağlığı ile ilgili bilgiler verecekler. Kampanyamızın tanıtımını da çadırımızda sürdüreceğiz”.

Yeryüzü Çadırı’nın önünde toplanan halk çocuklarının boy ve kilo ölçümlerini yaptırıp gönüllü doktorlardan bilgi alabilmek için kuyruk oluşturdu. Boyları ve kiloları ölçülen çocuklar, Yeryüzü Doktorları’nın balonuyla sevinirken anne babalar da çadırdan mutlu ayrıldı.