Yılbaşında ölçüyü kaçırmayın!

Yılbaşında ölçüyü kaçırmayın!
Güncelleme:

Yılbaşı sofralarında çoğu zaman ölçü kaçıyor. Kendinizi rahatsız hissetmek istemiyorsanız, bu bilgileri dikkate almalısınız.

Yılbaşı, en sevilen lezzetli yemeklerin özenle hazırlanıp sofraları süslediği özel günlerin başında geliyor. Yılbaşı sofralarında çoğu zaman ölçünün kaçtığına dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yeni yıla girmenin heyecanıyla hazırlanan zengin yılbaşı sofraları maalesef fazla miktarda tüketimle birleştiğinde hazımsızlık, mide sorunları, kan şekerinde yükselmeler gibi bazı problemlere neden olabiliyor. Ancak kolay uygulanan basit yöntemlerle yılbaşı akşamını rahat geçirmek ve yeni yılın ilk gününe zinde uyanmak mümkün” dedi.

Yılbaşındaki tüketim alışkanlıklarıyla ilgili bilgi veren Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, yılbaşı akşamını rahat geçirmek ve zinde bir sabaha uyanmak için önerilerini şu şekilde sıralıyor:

Gün boyu aç kalmaktan kaçının!

“Nasılsa akşam fazla yiyeceğim” düşüncesi ile gün boyu aç kalmak, az yemek ve öğün atlamak yılbaşı akşamı için yapılacak hataların başında gelir. Bu hatalar beslenme düzeninizi bozup, metabolizmanızı yavaşlatacağı gibi uzun süre bir şey yememek kan şekerinizin düşmesine ve iştahınızı kontrol edememenize de neden olabilir. Bu gibi istenmeyen durumlardan kaçınmak için sağlıklı beslenme düzeninde olması gerektiği gibi güne dengeli bir kahvaltı ile başlayabilir, öğünlerinizi hafif yiyeceklerle düzenli bir şekilde tamamlayarak yılbaşı akşamını kontrollü ve rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.

Acele etmeyin, çok iyi çiğneyin

Sindirim süreci ağızda başlar ve yiyecekler ağzımızda parçalanarak mideye gönderilir. Hızlı yemek yediğimizde ağızdaki parçalanma yeterli miktarda gerçekleşmediğinden midede gaz ve hazımsızlık şikâyetleri artar. Ayrıca doyma sinyalleri, yemeğe başladıktan en az 20 dakika sonra beyne ulaşır. Özellikle yılbaşı gibi sofra ritüellerinin uzun sürdüğü özel günlerde yemeği yavaş yavaş tüketip dikkatlice çiğneyerek fazla yemenizi engelleyebilir ve sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

Kuruyemişleri küçük kâselerle sınırlayın

Yılbaşı akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalıklarından olan kuruyemişler besleyici olmalarının yanı sıra yüksek enerji kaynağıdırlar. Tüketilen miktar arttıkça kalori alımını da artıran kuruyemişler, alkolle birleştiğinde tamamen masum bir atıştırmalık olmaktan çıkabilir. Bu nedenle kuruyemiş tüketiminizi küçük kâselerle sınırlı tutarak dengeleyebilirsiniz.

Meze ve cips tüketiminde kontrolü elden bırakmayın!

Mezeler ve özellikle başlangıç tabaklarında yer alan şarküteri ürünleri içerdikleri yüksek oranda yağ ile enerji alımını artırırlar. Bu nedenle tüm atıştırmalıkların ve mezelerin tüketiminde aşırıya kaçmamak ve kontrolü elden bırakmamak oldukça önemli; örneğin, yağ ve tuz içeren cipsler yerine taze meyve ve havuç-salatalık çubuklarını tercih edebilir, mezelerde ise yağ oranı daha düşük ve hafif olan peynir ve yoğurtlu çeşitleri tüketebilirsiniz.

Alkol tüketimine dikkat!

Alkol, yüksek enerji içerir ve vücutta yağ olarak depolanır. Özellikle yanında alınan mezeler, kuruyemişler, atıştırmalıklar ve tatlılar düşünüldüğünde artan kalorisi nedeniyle dikkatli tüketilmelidir. Alacağınız kalori miktarını kontrol edebilmek için alkolü su ile tüketebilir ve kadehinize buz atarak seyreltebilirsiniz. Aç karnına tüketilmemesi gereken alkolün yiyeceklerle birlikte emilimi de yavaşlar. Alkol yanında tüketmek için peynir çeşitlerini, yoğurtlu soslara batırılmış sebzeleri ve salatalık-havuç çubuklarını tercih edebilirsiniz.

Susuz kalmayın

Alkol tüketiminin beraberinde getirdiği en büyük sorunlardan biri azalan susama hissiyle birlikte vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, sırasında ve sonrasında düzenli, yatarken de mutlaka su içerek alkolün bu etkisinden korunabilirsiniz.

Ertesi güne baş ve mide ağrısıyla uyandıysanız…

Yemek ve alkol tüketimi noktasında kontrolü elden bıraktığınız bir yılbaşı geçirdiyseniz, yeni yılın sabahında muhtemelen ışığa ve sese hassasiyet, baş ağrısı, yorgunluk, ağızda kötü bir tat, mide ağrısı ve yanmalarıyla güne başlayabilirsiniz. Bu durumda ise:

Gün boyu 2-2,5 litre kadar bol miktarda su için.

Kahvaltıda yoğurt ve meyve gibi sindirimi kolay hafif yiyeceklerle midenizi dinlendirin.

Kas ağrılarınız ve yorgunluk hissinden kurtulmak için potasyum kaynağı muzu tüketin.

İçerdikleri kafeinin diüretik etkileri nedeniyle çay, kahve ve kolalı içecekleri tüketmekten kaçının.

Gün içinde ağır yağlı yiyecekler tüketmek yerine midenizi yormayacak çorba, sebze yemeği ve salata gibi yiyecekleri tercih edin.

Ara öğünlerde portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi C vitamini açısından zengin meyveleri tüketin.

Açık havada yapılan kısa yürüyüşlerle bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirin.

Gün sonunda ise erken yatmaya ve dinlenmeye özen gösterin.

Leyditurk.com