Yenidoğan sarılığı ne zaman tehlikelidir?

Yenidoğan sarılığı ne zaman tehlikelidir?
Güncelleme:

Dr. Fatma Çakmak Çelik, her anneyi tedirgin eden yenidoğan sarılığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Yenidoğan sarılığı, zamanında doğan bebeklerin %60'ında erken doğan bebeklerin ise %80'inde görülür. Her sarılık bebekte bir hasarın habercisi değildir, ancak kontrol edilmeyen ve uzun süren sarılıklarda kalıcı hasar oluşmaktadır. Medistate Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatma Çakmak Çelik, yeni doğan sarılığı hakkında bilgi verdi.

Yenidoğan sarılığı bebek için zararlı mı?

Yenidoğan sarılıklarının büyük bir kısmının fizyolojik olduğunu ve tedavi gerektirmediğini söyleyen Dr. Çelik, "Birçok bebek için fizyolojik sarılık tedavi gerektirmiyor ve kısa sürede geçiyor. Ancak, durum böyle olsa da bu dönemin düzenli olarak doktor ve hemşire gözetiminde geçmesi gerekir. Çünkü her an kanda bilirubin seviyesi çok yükselebilir ve beyinde hasar oluşmasına sebep olabilir” dedi. Yenidoğan sarılığının tedavisinde geç kalındığında kernikterus adı verilen bir hastalığın bebekte görülebileceğini vurgulayan Dr. Çelik, yavaş hareketler, güçsüz ağlamalar, zayıf ve isteksiz emmeler, yavaş refleksler, kusma ve ateş gibi belirtiler bebekte görüldüğünde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

Hangi durumlarda ileri tetkik ve tedavi gerekir

Fizyolojik sarılığın ilk 24 saatten sonra görüldüğünü, tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçtiğini belirten Dr. Çelik, "Patolojik sarılık ilk 24 saatte başlar ve tedavi gerektiren bir durumdur. Zamanında doğan bebekte 1 hafta, erken doğan bebekte 2 haftadan uzun sürer. Kan uyuşmazlıkları, annenin gebelikte enfeksiyon geçirmesi, gebelikte ilaç kullanımı, doğum travması patolojik sarılık sebebi olabilir” ifadelerini kullandı.

Bebeğin düzenli kontrolünün sağlanmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Fatma Çakmak Çelik, bebeğin ailesine kavuştuğu andan itibaren sarılık açısından sık sık kontrol edilmesi gerektiğini dile getirerek, "Sarılığın ilk 24 saat içerisinde görülüp görülmediği tanı açısından çok önemli, çünkü ayırıcı bir özelliğe sahip. Bu süreçte emin olunamıyorsa bebeğin tamamen soyulup gün ışığında bir pencere kenarında çıplak gözle kontrol edilmesini öneririm” açıklamasında bulundu.

Hangi bebeklerde sarılığa daha fazla dikkat etmek gerekir?

- Erken doğan bebekler

- Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olanlar

- 24 saatte sarılığı tespit edilenler

- Emme sorunu olup buna bağlı olarak iyi beslenemeyen bebekler

- Sarılığı 2 haftadan uzun süren bebekler

- Büyük kardeşlerinin bebeklik dönemlerinde ışık tedavisi gerektirecek kadar sarılıp tespit edilmiş olanlar