İnternet erken ergenliğe sokuyor

İnternet erken ergenliğe sokuyor
Güncelleme:

İnternet kullanımı gençlerde erken ergenliğe yol açıyor.

Şiddet ve cinsel içerikli siteler ahlaki yapıyı büyük oranda zedeliyor.

Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin İçli internetteki cinsel içerikli yayınlar nedeniyle gençlerde ergenlik yaşının 13'ten 9'a düştüğünü belirtti.

Gün içinde 2-3 saati aşan sürelerle televizyon ve bilgisayar başında kalan çocukların psikolojik olarak birtakım sorun yaşadığını belirten Psikolog Serap Duygulu da, son yıllarda kendi içine kapanan ve sosyal ortamlardan uzaklaşan çocuk sayısındaki artışa işaret etti.

Duygulu, şiddet içeren görüntüleri izlediği için başkalarına şiddet uygulamayı normal bir davranış olarak gören çocukların, önemli davranış bozuklukları yaşadığına işaret ederek, bu nedenle uzmanlara başvuran ailelerin sayısında ciddi artışlar olduğunun altını çizdi. Duygulu, özellikle anne ve babası çalışan çocukların kontrol dışında kalma riskinin çok daha fazla olduğuna işaret ederek, internet, televizyon, VCD veya DVD filmlerde izledikleri cinsel içerikli görüntülere çocukların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.

Şiddet ve cinsel içerikli siteler

Prof. Dr. Tülin İçli ise bazı televizyon yayınları ile toplumdaki ahlak yapısının önemli derecede tahrip edildiğini ifade ederek, bunun özellikle çocuklar üzerinde ciddi etkileri olduğunu kaydetti. Prof. Dr. İçli, birçok çocuğun ailelerinin denetimi dışında şiddet içerikli oyunlar oynadığını veya cinsel içerikli web sayfalarına girdiğini anlattı.

ÇOCUK ANNELER GERÇEĞİ

Bunun sonucunda çocukların şiddete ve cinselliğe yöneldiğini kaydeden Prof. Dr. İçli, başta ABD olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede de aynı sürecin yaşandığına dikkati çekti. Önlem alınmazsa Türkiye'nin de çok kısa süre içinde böylesi bir tabloyla karşı karşıya kalacağını söyleyen Prof. Dr. Tülin İçli, ''Devletin ilgili kurumları ve aileler gerekli önlemleri almadığı takdirde yakın bir zamanda 'çocuk anneler' gerçeğiyle yüzleşeceğiz'' dedi.

Son zamanlarda sayısı artan çocuk kanallarının eğitimde önemli rol oynadığının altını çizen Prof. Dr. Tülin İçli, toplumsal değerler başta olmak üzere birçok ahlaki kuralın bu yolla öğretilmesini istedi.