Yaz tatilinizde D vitamini depolayın

Yaz tatilinizde D vitamini depolayın

Sağlık kaynağı D vitamini için yaz tatilini iyi değerlendirin.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony yapılan araştırmalarda, D vitamininin sadece kemik metabolizması üzerinde etkisi olmadığını, bütün sistem için önem taşıdığını ve eksikliğinin ise birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.

Güneş Kremleri D Vitamin Alımını Engelliyor

D Vitamininin, güneş ışınlarının deriye temas etmesi ile elde edildiğini söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony “Güneş aracılıyla elde ettiğimiz D vitamini ihtiyacımızın %90-95 ni karşılıyor. Fakat D vitaminin en çok karşılanacağı vakit olan yaz aylarında insanların bolca kullandığı güneş koruyucular D vitamini vücut sentezini engelleyen faktörlerin başında geliyor. Bu nedenle D vitamini, alımının en iyi yapılacağı yaz ayları iyi değerlendirilmeli” diye konuştu.

D Vitamini Eksikliğine Yol Açan Nedenler

Akgül Akpınarlı Antony, D Vitamini eksikliğini yapan en temel nedenin yeterince güneşe maruz kalamamak olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “UVB ışınlarının kışın ülkemize gelme açısı değiştiği için ve daha kapalı giyinip daha fazla kapalı mekanlarda bulunduğumuz için güneş ile temasımız azalmaktadır. Dolayısıyla derideki D vitamini sentezi de azalmaktadir. Kış mevsimi dışında D vitamini eksikliğini kolaylaştıran bazı özel durumlar vardır. Bu duruma sahip kişilerin D vitamini depolaması daha zordur.”

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony bu duruma neden olanları sıraladı:

Yaşlılık: Hem güneşe yeterince maruz kalmamak hem de deride D vitamini salınımının azalması.

Koyu Cildi Olanlar: Derideki melanin pigmentinin fazlalığı güneşin derideki D vitamini sentezini olumsuz etiler, örneğin D Vitamini eksikliği zencilerde daha çok olur.

Şişmanlık: D Vitamini yağ dokusunda depolanan bir vitamin olduğu için şişman kişilerde daha çok eksiklik olur.

Bağırsaklardan Sindirim Ve Emilim Problemleri: Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları

Sadece Anne Sütüyle Beslenen Bebekler: Anne sütünde D vitamini olmadığı için anne sütü alan bebeklerin mutlaka günlük D vitaminini dışardan alması gerekir.

Güneş Koruyucular: Güneşin cildimiz için en olumsuz etkilerinden biri kontrolsüz ve uzun süreli mazuriyetler sonucunda cilt kanserine neden olmasıdır. 15 ve üzerindeki faktörlü güneş kremleri derimizde D Vitamini sentezini %95 ve uhrevinde engellerler. Dolayısıyla dışarıda bulunsak bile eğer güneş kremi kullandıysak derimize temas eden güneşteki UVB ışınları bloke olduğu için D vitamini sentez edilemez.

D Vitamini Eksikliği Olmaması İçin Ne Yapılması Gerekir?

1- Yaz mevsiminden mümkün olduğunca D vitamini depolamak.

2- Deride D vitamini sentezleyen ışınlar UVB ışınlarıdır. Işınların en dik olduğu saatler yani öğlen saatleri çok önemlidir. Yine ışının direkt deriye temas etmesi gerekir. Pencere, araba cami, giysiler deriden UVB ışınlarının D vitamini sentezini engeller. Dolayısıyla kışın özellikle her gün saat 11 ile 15:00 arasında 20 -25 dakikayı dışarda en azından yüz ve eller güneşi görecek şekilde ve güneş kremsiz geçirmek gerekir. Havanın elverdiği günlerde diz ve dirsekten aşağısında ki kısımlarında güneşle 20-25 dakika temas etmesi çok daha iyi olur.

3- D Vitamini açısından zengin somon, sardalya, uskumru, ringo balığı, lufer, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketmek,

4- D Vitamini takviyeleri almak,

Leyditurk.com