Yangınlara karşı üç önlem!

Yangınlara karşı üç önlem!

Uzmanlar, yangına karşı önemli uyarılarda bulunuyor.

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde özel bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi feci şekilde yaşamını yitirirken uzmanlar yangına karşı önemli hatırlatmalarda bulunuyor. Yasal mevzuatın genel ihtiyaçları karşıladığı ancak uygulamada sorunların yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, bina ve çatıların yangına karşı dayanıklı ve uygun yapılması, acil çıkışların olması, varsa talep anında kullanılması, binada yaşayanların da yangına karşı eğitimli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Adana’da 11’i öğrenci 12 kişinin feci şekilde yaşamını yitirdiği olayla ilgili soruşturma devam ederken, uzmanlar benzer acı olayların yaşanmaması için önemli uyarılarda bulunuyor.

Ülkemizde yangına karşı çıkarılmış yasal mevzuatın genel olarak ihtiyaçları karşılayabildiği ancak uygulanmasında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, bu ve benzeri yaşanan yangınlarda en çok rastlanan sebepleri şöyle sıraladı:

- Binaların ve çatının yangına karşı dayanımlı ve uygun yapılmaması,

- Acil çıkışların olmaması, mevcut olsa dahi talep anında kullanılamaması,

- Binalarda bulunanların-yaşayanların yangına karşı eğitimli olmaması.

Bina yangına karşı dayanıklı ve uygun yapılmalı

Çıkarılan yönetmelik vb. yasal mevzuatta yer alan hükümlerin yangının sebeplerine karşı yeterli önlemleri içermesine rağmen, yapı ve konutların imal edilirken yönetmelik hükümlerine uygun yapılmamasının sorunun temel kaynağı olduğunu belirten Uçan, binaların ve çatının yangına karşı dayanımlı ve uygun yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Yönetmelikte “Yangına karşı güvenlik bakımından, kolay alevlenen yapı malzemelerinin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez” ibaresinin yer aldığını hatırlatan Uçan, özellikle çatılarda kolay alevlenen yapı malzemelerin (başta ahşap olmak üzere, alüminyum panel, alçı-karton plaka vb.) kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Acil çıkışlar kapalı tutulmamalı

Öğretim Görevlisi Bülent Büyükdoğan ve Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, acil çıkışların önemine de vurgu yapıyor.

“Yönetmelikte “Her yapının içinde, yapının kullanıma girmesiyle her kesimden serbest ve engelsiz erişilebilen şekilde kaçış yollarının düzenlenmesi ve bakım altında tutulması gerekir. Herhangi bir yapının içinden serbest kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenler takılamaz.” ibaresi yer almasına karşı, konutlarda ve yapılarda bu husus ihmal edilmektedir. Acil çıkış/kaçış merdivenleri kontrolsüz giriş, hırsızlık vb. nedenlerle kapalı tutulmakta, acil durumda ve ihtiyaç olması halinde ise kullanılamamaktadır.”

Leyditurk.com