Yalnız da mutlu olabilirsiniz!

Yalnız da mutlu olabilirsiniz!
Güncelleme:

Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, Sevgililer Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kişinin yalnız olmasının mutluluğuna bir engel olmadığını belirten uzman psikolog Ahmet Yılmaz, “Bir insan kendi başına mutlu olduğu sürece, yalnız olarak da iyi vakit geçirdiği ölçüde sağlıklıdır. Aslolan muhabbet ve kaliteli ilişkinin düzeyidir. Bu ilişki sevgili ilişkisi olabileceği gibi diğer kişilerle kurulan bağlar da olabilir” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, Sevgililer Günü ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnsan, doğası gereği sosyal bir varlıktır ve zaman zaman yalnız kalmak istese de insanlar için dayanılmaz ve tercih edilmeyen bir durum halidir. Yalnızlık kimi toplumlarda; acı, terk edilmişlik, kimsesizlik, duygusal bir boşluk ve mutsuzluğu çağrıştırırken; kimi toplumlarda ise bireyselleşmeyi çağrıştırabilir.

Yalnızlık kimsenin olmadığı, kişinin kendiyle baş başa kaldığı, destek aradığı bir andır çoğu zaman. Yalnız olduğunu fark etmek insanları endişelendirir. Sanki varlığının sebebi başkalarıymış gibi onlar olmadan yaşayamayacağını, değersiz ve güçsüz olduğunu düşünmeye başlar. Kimsenin kendisini sevmemesinden korkar. Kendine güvenmeyen insanlar yanlarında destek ararlar ve yalnız kalmamak için sağlıklı olmasa bile yanlarında birilerinin olmasını isterler.

14 Şubat Sevgililer Günü, sevgilisi olanlar için hediye alma ve günü özel bir şekilde geçirme telaşı olurken sevgilisi olmayanlar için yalnızlık ve hüzünlü bir anlam taşıyabilir. Her insan için başa çıkılması zor ve dayanılmaz olan yalnızlık duygusu, özel günlerde ise ayrıca kabullenilmesi zor bir duygu haline gelebilir.

Maddi ve manevi tüketimin arttığı toplumlarda belirli günler, standart kutlamalar için dayatıcı hale de gelebilmektedir ne yazık ki. 14 Şubat’ta sevgili ile olmak ve kutlama yapmak olağan hatta zorunlu, kutla(ya)mamak ya da sevgilisi ol(a)mamak eksiklik ile eş değerde hissedilir.

Oysa bir insan kendi başına mutlu olduğu sürece, yalnız olarak da iyi vakit geçirdiği ölçüde sağlıklıdır. Aslolan sevgili ile birlikteliğin, kutlamanın günü ve sosyal olarak dayatılanın değil, muhabbet ve kaliteli ilişkinin düzeyidir. Bu ilişki sevgili ilişkisi olabileceği gibi diğer kişilerle kurulan bağlar da olabilir.”

Leyditurk.com