Yalan söyleme hastalığından kurtulun

Yalan söyleme hastalığından kurtulun

Yalan söyleme hastalığı olan ''mitomani''nin tedavisi mümkün.

Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uzm. Dr. Ayşin Mutlu Tomaç “mitomani” (yalan söyleme hastalığı) hakkında bilgi verdi. Dr. Tomaç, “Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Mitoman ise mitomaniye yakalanmış kişi demektir. Mitomani bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir. Mitomani durumunda kişi, çevresindeki insanlara amaçsız ve sebepsiz şekilde yalanlar söyler. Hastalık ciddi boyutlarda yalanlar uydurma, bu yalanlara inanma ve çevresindekileri olabildiğince inandırma ile karakterizedir” dedi.

Mitomanların tek amacı: Odak noktası olmak

Uzm. Dr. Tomaç şu bilgileri verdi: “Mitomani çoğunlukla hastanın dikkat çekip odak noktası haline gelmek adına yapmaya başladığı yalan söyleme alışkanlığının giderek hiçbir nedene gerek duyulmadan devam etmesi ve dozunun artmasıdır. Hastalık bazen diğer ruhsal hastalıklar ya da kişilik bozuklukları ile beraber geldiğinden ilk bakışta ayırt edilmeyebilir. Mitomaninin en çok eşlik ettiği hastalık histrionik kişilik bozukluğudur. Bu hastaların tek amacı vardır odak noktası olmak. Dikkatleri üzerine çekmek için yoğun bir istek ve arzu duyan kişi bunu başarabilmek adına olayları inanılmayacak derecede büyütmeye, abartmaya, dramatize etmeye başlar. Bunu sağlamak için de mecburen yalan söyler.”

Mitomani hastaları sorunun genelde farkında olmaz

Mitomani hastası olan kişilerin kendisinde bir sorun olduğunu düşünmediklerini vurgulayan Tomaç, “Onlarda bir sorun olduğunu genellikle yakınları fark eder ve onları tedaviye gitmeye ikna etmeye çalışır. Bu durumlarda hastanın yakının yapması gereken en önemli şey, çok fazla üstüne gitmeden, onu kırmadan ve genelde başka bir konuyu öne sürerek tedaviye gitmeye ikna etmeye çalışmaktır” diye konuştu.

Dr. Tomaç, “Mitomani ile ilgili yapılan bazı çalışmalarda, bozukluğun her bin kişiden birinde ortaya çıktığı gösterilmiştir. Çalışmaya göre, ortalama başlangıç yaşı 16’dır ve görülme sıklığı kadın ve erkeklerde eşittir. Mitomani çoğunlukla karşımıza davranış sorunları olarak çıkmaktadır. Günlük yaşamda birçok kişinin, mitomani hastalığı olan kişilerle karşılaşabilmesi olası bir durumdur” şeklinde konuştu.

Mitomaniden tedaviyle kurtulmak mümkün

Mitomani, tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Tomaç sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bozukluğun tedavisinde psikoterapi ve farmakoterapi (ilaç tedavisi) birlikte uygulanmalıdır. Psikiyatri hekimi, öncelikle hastayı tanımaya çalışır, yalan söylemeye dönük ihtiyacının neden kaynaklandığını anlar, altta yatan sorunlarla, konularla ilgili konuşmaya başlandıkça güven ortamı oluştuğunda yavaş yavaş ve adım adım hastadaki eksik olan duygu ve güveni yerine koyarlar. Eğer sağlam ve iyi bir tedavi yapılırsa hastalığın tekrarlama oranı düşüktür.”