Kendinize vakit ayırın !

Kendinize vakit ayırın !

Yalnızlık kendiniz ve ilişkiniz için en faydalı terapidir.

Hem kendiniz, hem de ilişkiniz için yapabileceğiniz en iyi şey kendine vakit ayırmaktır. Kendinizle başbaşa kaldığınız zaman, ruhunuzu dinlendirecek, aynı zamanda besleyecek ve hayata sağlıklı bakmanızı sağlayacaktır.

Beslenmeye, uykuya, bakıma ihtiyacımız olduğu kadar yalnız kalmaya da ihtiyaç duyuyoruz. Yalnızken yapılacak çok şey var, işte bunlardan bizim en çok sevdiklerimiz:

Kendinize günlük vakit ayırmak için

Yapmaktan en çok zevk aldığınız şey nedir? Onu hemen kendinize hobi edinin. Mesela dans etmekse bir dans kursuna yazılın veya fotoğraf çekmekse kendinize güzel bir makine alıp dökülün sokaklara... Yalnızken geçireceğiniz bu yaratıcı vakitler size oldukça keyifli bir terapi olacaktır.

Yazmak, aynı konuşmak gibi insanın içini dökmesine yarayan bir eylemdir. Dolayısıyla, akşam yatmadan önce kişisel defterinize o günle ilgili düşündüğünüz her şeyi yazın (yediğiniz yemekten, canınızı sıkan bir probleme kadar). Defteri kapattığınızda o düşünceler de aklınızdan silinmiş olsun ve yastığa kafanızı koyduğunuzda düşüneceğiniz tek şey uyumak olsun.

Kendi kendinizi motive etmeyi bilin. Bir işi siz başarıyla gerçekleştirdiğinizi düşünüyorsanız, kimsenin 'alkış'ına ihtiyaç duymadan kendi kendinizi tebrik edebilmeniz, sahip olacağınız gücün en büyük kısmıdır. Kendinize inanarak kendinizi motive ettiğinizde başarılarınızın devamı gelecek demektir.

Kilo almak, kilo vermek, kiloyu korumak, toksinleri atmak, kafayı boşaltmak, enerji kazanmak... Tüm bunları elde edebileceğimiz tek şey var; o da spor yapmak. Yalnız başınıza yapacağınız bir yürüyüş veya bisiklet turu hem fiziksel, hem ruhsal sağlığınız için faydalı olacaktır.

Eğer sadece bir saatiniz varsa

Kitapçıya gidin ve kendinize yeni bir kitap bulun. İlginizi çeken kitapların arkasını okurken veya sayfalarını çevirirken zamanın ansıl geçtiğini anlamayacaksınız bile... Aynı zamanda kafanızı tamamen dinlendirmiş; yalnız ve keyifli bir vakit geçirmiş olacaksınız.

Müzik ruhun gıdasıdır derler. Bu bir gerçek; müzik kadar insanın ruhuna seslenen bir şey yok herhalde... Eğer trafikte kaldıysanız ve arabada yalnızsanız açın radyoyu, unutun etrafı. Tabii evinizde o anki ruh halinize uygun müziği açıp koltuğa kendiniz atmanın keyfi de bir ayrı olacaktır. Kendinize, mutlaka Müzik terapisi uygulayın.

Meditasyonun etkisi tartışılamaz. Hem ruhunuzu, hem bedeninizi dinlendirebileceğiniz; herşeyden uzaklaşıp tamamen yalnız kalabileceğiniz; farkındalık kazanarak huzura kavuşabileceğiniz en ideal aktivite meditasyondur. Mumlarla dekore ettiğiniz ve yumuşacık bir müzik açtığınız odanızda yaptığınız meditasyonun ruhunuzu nasıl arındığını hemen fark edeceksiniz.

Köpük banyosu keyfi yapın. Küveti sıcacık suyla doldurun. Aynen filmlerde olduğu gibi müziğinizi açın, etrafa mumları dizip ışığı kapayın ve bir kadeh şarabınızı alıp küvete uzanın. Bu keyifli banyo ile sıkıntılarınızı da yıkayın, gitsin!

Eğer birkaç saat ayırabiliyorsanız

Kendinize bir proje yaratın. Mesela, bahçeniz varsa oraya neler yapabileceğiniz üzerinde çalışın ve aşamalı bir plan yaparak projenizi uygulamaya başlayın. Veya aklınızda çok beğendiğiniz bir kıyafet tasarımı varsa bunu nasıl yapabileceğinizi araştırın ve cesur olun; onu tasarlamayı deneyin.

Kendinize bir değişiklik yapın; atlayın arabaya veya otobüse, hiç görmediğiniz bir yere gidin. Bu spontane program size o kadar iyi gelecek ki... Yepyeni yerler gördüğünüzde ve akşam evinize dönüp bugününüzü gözünüzün önünde geçirdiğinizde kendinizi çok mutlu hissedeceksiniz.

Müze veya sergi gezmek de insanın kafasını en güzel ve faydalı şekilde dağıtan aktivitelerdendir. Tek tek inceleyeceğiniz sanat eserleri üzerinde düşünmek ve hayal gücünüzü canlandırmak, ruhunuzu ve beyninizi dinlendirecektir.

Adrenalininizi yükseltin! İnsanın hem stres atmasını, hem de kendini güçlü hissetmesini sağlar. Deniz altıyla ilgileniyorsanız dalgıçlığı denemek veya gökyüzünden kendinizi bırakmayı tercih ediyorsanız bir bungee jumping macerası size unutamayacağınız bir anı olacaktır.

Bir haftasonu vaktiniz varsa

Yalnız bir kaçamak yapın. Çok da uzaklarda olmayacak şekilde kendinize bir tatil programı ayarlayın. Masaj, spor, bakım size iyi gelecek bir şeye zaman ayırın. Bu kaçamak sonrası kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz.

Doğayla başbaşa tatil yapın. Kitabınızı ve müzikçalarınızı alın, doğayla başbabaşa olabileceğiniz bir yere tatile gidin. Uzun zamandır bakmadığınız veya görmediğiniz güzellikler kendinizi çok iyi hissettirecektir.