İşte temiz alışveriş yapmanın püf noktaları !

İşte temiz alışveriş yapmanın püf noktaları !

Alışverişte bazen aldığımızı zannettiklerimizden fazlasıyla eve döneriz, yani mikroplarla...

Her zaman yeni bir kıyafet almadan önce denemeyi isteriz. Çünkü onca para verip satın aldığımız bir ürünün üzerimize yakışmaması hiçbirimizin hoşuna gitmez. İşte bu karar verme aşamasında, siz bir kıyafetin üzerinize nasıl yakıştığına bakarken, hazırda bekleyen mikroplar taarruza geçebilir. Öyleyse bu durumda kıyafetleri denemeden satın almak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Çünkü onları denerken de hastalık saçan mikroplardan korunmanın yollarını öğrenebilirsiniz.

KIYAFETLERİ DENERKEN

Denediğiniz ürün yeni bile olsa vücut biti, mantar sporları, ölü cilt hücreleri ve kurumuş ter; koltukaltı, boyun bölgesi, bel çevresi ve pantolon ağı gibi dikiş yerlerinde birikebilir. Eğer bir ürün lekeliyse ya da garip kokuyorsa büyük ihtimalle giyilmiştir. Askının en arkalarındaki ya da rafın en altındaki kıyafetlerden seçmeye çalışın. Denerken mutlaka üzerinizde ince bir atlet veya külotlu çorap olsun. Eğer satın alırsanız giymeden önce kesinlikle yıkayın.

En tehlikeli olanlar ise külot ve bikini altları. Bunları denerken cilt hücrelerinden bit, bit yumurtası ve genital herpes gibi pek çok bakterinin vücudunuza geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu rahatsızlıklar da kendilerini kaşıntı, kızarıklık veya kabarcıklarla gösterir. Peki külot ve bikini alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu gibi ürünlerin ağsında plastik yapışkan olur. Onun lekesiz olmasına dikkat edin. Üzerinizde g-string yerine kapalı bir iç çamaşırıyla bu ürünleri deneyin. Pakette satılan iç çamaşırları daha güvenilirdir. Açılmamış olmasına dikkat edin ama yine de eve gidince yıkamakta fayda var. Ayrıca ölçülerinizi bilirseniz bu tip ürünleri satın alırken denemenize gerek kalmaz.

Bilinçli olarak kozmetik ürünlerini kullananlar asla başkalarıyla bu ürünlerini paylaşmazlar. Çünkü kozmetiklerin uçuğa, bite, göz iltihabına, akne ve cilt enfeksiyonlarını kolayca bulaştırabileceğini bilirler. Ama iş bir kozmetik mağazasına girince değişiyor. Rengarenk şekerlemelere benzeyen ürünlerin cazibesine kapılıp teşhir ürünlerinden pek çoğunu sürüp sürüştürüyoruz. Bu da arkadaşlarımızdan kozmetiklerimizi sakınıp korunurken aslında farkında olmadan daha büyük mikrop yuvası olan bu tip ürünlerden hastalık kapmamıza neden oluyor. Bu tip tester ürünlerde renkleri bileğinizde ya da elinizin üstünde deneyin. Daha sonra ellerinizi bol sabunlu suyla yıkayın. Eğer mağazada bulunan makyaj uzmanına makyaj yaptıracaksanız, sizin için yeni bir aplikatör açmasını rica edin.

ÖNLEM ALMAK EN GÜZELİ

Ayakkabılarda büyük indirimlerin başladığı şu dönem, tek numarası kalmış ve fazlasıyla uygun fiyata satılan ürünler bizi cezbeder. Beni al diye bağıran bir ayakkabıya da denemeden sahip olmak olmaz! Ama pek çok kişinin gün içerisinde denediği bu ayakkabıyı giyersek de nasır, siğil ve ayak mantarı gibi enfeksiyonlarla ilişkimizi başlatmış oluruz. En iyisi sergilenen bir ayakkabıyı kendi numaramız bile olsa denememek. Her zaman satış görevlisinden sizin için yeni bir ayakkabı kutusunu açmasını isteyin. Böyle bir şansınız yoksa, ince çorapla ayakkabıları denemek de koruyucu bir önlem olacaktır. Denemeden önce ayakkabının içini antibakteriyel bir mendille temizleyebilirsiniz.

Alışveriş yaparken başka nerelerde bizi mikroplar bekler? Sıralıyalım... Yürüyen merdivenlerin tırabzanları gün içerisinde yüzlerce kişi tarafından dokunulur. Ortak kullanılan tuvaletlerin sifon düğmeleri kesinlikle mikrop yuvası. Bunun için peçeteyle sifonu çekmekte büyük fayda var. Alışveriş sepetlerinin tutma yerlerinde ise milyonlarca mikrop var. El çantanızını da her gün milyonlarca mikrobun ziyaret ettiğini unutmayın. Ve son olarak herkesin de bildiği gibi paralar da mikrop taşıma konusunda son derece başarılı. Alışveriş sırasında ve sonrasında sıksık ellerinizi yıkamaya özen gösterin.

Güneş / HANDE öVÜNÇ