Varikosel baba olmayı engelliyor

Varikosel baba olmayı engelliyor
Güncelleme:

Erkeklerde anatomik bozukluklara bağlı olarak gelişen varikosel, bebek sahibi olmayı engelliyor.

Üroloji Uzmanı Dr. Mehmet Sirek, toplumda hem erkeklerin hem de kadınların büyük bir kısmının kısırlık yaşadığını söyleyerek "Kısırlık probleminin yüzde 50’si de erkeğe ait bir problem. Kadın ve erkek arasında bir eşitlik söz konusudur. Erkek faktörü ile üroloji ilgilenir. Erkekte hormonal, anatomik, genetik sebepler, kromozonal ve geçirilmiş enfeksiyona bağlı sebepler kısırlığın oluşumda temel rol oynarlar. Böyle bir sorunda başvuruda bulunan erkek hastalara spermiogram yapılır. Spermiogramdan yola çıkılarak belirlenmeye çalışılır. Erkeklerde en çok görülen sebep anatomik bozukluklara bağlı olarak varikosel dediğimiz damarsal problemlerdir. Varikosel dediğimiz bu rahatsızlıklar genellikle sol yumurtaya gelen damarlardaki varis diye tanımlayabileceğimiz bozukluklardır. Bu da kısırlıklarla gelen erkek hastaların yüzde 30’unun sebebi olarak görülür" diye konuştu.

VARİKOSEL AMELİYATIYLA YÜZDE 50 BAŞARI SAĞLANIYOR

Erkeklerdeki varikosel kaynaklı kısırlık sorununun ameliyat edilerek çözüme kavuşuyor. Ameliyat sonrası yüzde 50 başarı sağlandığını, kalan yüzde 50 için de ilaçla tedavi uygulandığını  söyleyen Dr. Mehmet Sirek, "Kromozomal bozukluklara bağlı olanlarda bazı genetik araştırmalardan sonra çocuk sahibi olma şansı çok düşüktür fakat ’Çocuk olmaz’ diye bir şey söyleyemeyebiliriz. Tüp bebek yöntemlerinde gelişmiş seçenekler kullanılır. Testis içerisinde sperm aranarak bulunan spermin döllemesi ile çocuk sahibi olunabilir" dedi.

EVLİLİK ÖNCESİ KONTROLDEN GEÇİN

Uzman Dr. Sirek, şöyle devam etti: "Bazen evlilik öncesi başvurular testisteki ağrı sebebiyle gerçekleşiyor. Kısırlık evlenmeden önce erkek faktörünü ekarte edebilmek için bir üroloğa başvurulmasında yarar var. Kişinin kendisini görmesi ve bu konuda tedbir alması açısından önemli. Özellikle 19-20’li erken yaşlarda üreme sağlığı kontrolü için başvurmakta fayda var."