Vajina daraltma ile ilgili merak ettikleriniz

Vajina daraltma ile ilgili merak ettikleriniz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan Karaalp, vajina daraltma operasyonlarını anlattı.

Şimdilerde kadınlarımızın utanarak ve sıkılarak sorduğu, hatta soramadığı, kendi kendine ya da eş-dost ve akrabadan çözümler aradığı bir konu aynı zamanda.

Özellikle fazla ve zor normal doğum yapmış kadınlarda, ilerleyen yaş ve menopozla birlikte vajinanin kas ve bağ dokusunun gevşemesi, beraberinde istenmeyen bazı durumları meydana getirir. Vajinada genişleme ve şekil bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkar.

Vajinanın aşırı genişlediği durumlarda cinsel ilişki sırasında içeriye hava kaçarak gaz çıkarma tarzında sesler oluşur ve bu durum da cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler: Kadında cinsel ilişkide yetersizlik duygusu, estetik kaygısı ve özgüven problemi yaratır. Sürtünme hissinin azalması neticesinde cinsel doyumda azalma, eşler arasında soğukluk gibi psikolojik sorunlara da neden olur.

Çok daha ileri durumlarda ise idrar kaçırma, gaz-gaita kaçırma ve vajinadan dışarı doğru sarkmalar bu tabloya eklenir.

Vajina daraltma ameliyatı

Olumsuz gibi görünen bu tablo, yaklaşık 40 dakikalık vajinal yoldan yapılan bir operasyonla hastanede kalmaya gerek dahi duyulmadan halledilebilir. Operasyonda vajinadaki bol kısım çıkarılıp vajina daraltılır ve sıkılaştırılır. Kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanıldığından dikiş alınmasına gerek duyulmaz. Kadın, yaklaşık dört hafta sonra aktif cinsel yaşamına dönebilir.

Uygun hasta grubunda ise bu daraltma ve sıkılaştırma işlemi, operasyona da gerek duyulmadan lazer teknolojisi sayesinde vajinal bağ dokusunda kollajen üretimi uyarılarak sağlanabilir.

Oldukça yüz güldürücü sonuçlar aldığımız bu operasyonlar için yapmanız gereken sadece bu konuda özellikle deneyimli jinekologlarla iletişime geçmek.