30 dakika egzersiz yeter

30 dakika egzersiz yeter

Zihin açıklığı için yapılması gereken en doğru şey düzenli egzersizdir.

'Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur' sözü çok doğrudur. 'Zihin açıklığı' için yapılması gereken en doğru şey ise düzenli egzersizdir. Hareket ederek, endorfin salgılar ve kendinizi çok iyi hissedersiniz
Yorucu bir toplantıya girdiniz ve beyniniz tamamen tıkandı mı? Zihninizin bulanıklığını geçirmeniz için 30 dakika yürüyün, koşun, ip atlayın veya sadece hareket edin. Yarım saat hafif egzersiz yapan kişilerin daha çabuk düşündüğü ve işlerine geri döndüklerinde daha az konsantrasyon bozukluğu yaşadıkları saptandı. Peki, hem kalori yakıp hem de kendinizi iyi hissetmenizi nasıl sağlarsınız?:

İçinizdeki Einstein'ı tetikleyin: Aktiviteler kan akışını artırdığı için beynin işlevini de artırır. Aktiviteyle birlikte beyin dahil her yere oksijen gider.

Hayat parti olsun: Egzersiz, endorfin salgılamanızı sağlar ve bu da depresyon hissini azaltır. Uykunuz da düzene girer ve daha az uykulu gezersiniz.

Tansiyonu düşürün: Koşma ve tempolu yürüyüş gibi egzersizler, kalbinize iyi gelir ve atar damarlarınızın daha esnek olmasını sağlar. Egzersiz programları tansiyonunuzu da dengede tutmaya yardımcı olur.

Rahatlayın: Aktivite sindirim sisteminizin hızlı çalışmasını sağlar, bağırsaklarınızı destekler ve bu da size rahatlık hissi verir.

Gerilimi azaltın: Düzenli spor, kasların esnekliğini artırır, kemikleri güçlendirir ve vücuttaki gerilimi azaltır.

SONSUZLUĞUN SULU SEMBOLÜ: SOĞAN

Doğranmış, sote edilmiş veya kavrulmuş olsun, yemeklerinize mutlaka soğan katmayı unutmayın. Antik Mısır'da soğan sonsuzluğun sembolüydü ve bu inanç günümüze uyarlandığında gerçekten çok da fazla uzak değil.

ÖMRÜ UZATIYOR

Araştırmalar; sarımsak ve soğanın ömrü uzattığını ve kansere fayda sağladığını gösteriyor. Fransa, Çin ve Amerika'daki araştırmalar, soğanın değişik kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu saptadı. İtalyan ve İsveçli bilim adamları da; soğan yiyen kişilerin ağız, boğaz, yemek borusu, kolon, karaciğer, göğüs ve prostat kanseri riskini azalttığını ortaya koydu. Soğan, sadece kansere karşı savaşmaz; aynı zamanda kalori açısından da düşük değere sahiptir. İçeriğinde ayrıca flavonoid, C vitamini ve krom da bulunur. Soğan doğrarken gözleriniz sulanıyorsa, soğukken doğrayın. Ellerinizin soğan kokmasından şikayet ediyorsanız, ellerinizi bir dilim limonla yıkayın. Yedikten sonra kokusundan rahatsız oluyorsanız da maydanoz veya elma dilimi çiğneyin.

KAVURABİLİRSİNİZ

Eğer soğanı çiğ çiğ yemek istemiyorsanız, kavurabilirsiniz. Böylece, hem kokusundan kurtulur hem de daha lezzetli hale getirirsiniz. Daha sağlıklı bir pişirme önerisi istiyorsanız; soğanı sarımsak ve domatesle birleştirip salsa sosu elde edin. Sadece kızartarak bu işlemi yapmayın ve salsa sosunu ekmekle yemeyin.

'UYKU APNESİ'NİN ZARARI ZAYIFLAYARAK AZALTILMALI

Sabahları daha dinlenmiş ve enerjik mi uyanmak istiyorsunuz? Uyumadan önce abur cubur yemeyi kesin! Çünkü bir şeyler yiyerek uyuduğunuzda horlama riskiniz artar ve bu da eşinizin uykusunu bölebilir. Uyurken 10 saniyede bir nefesleri duraksayan aşırı kilolu insanlar üzerinde yapılan araştırmalar; bu kişilerin düşük kalorili bir diyetle beslendikleri zaman uykularının deliksiz hale geldiğini saptamıştır.

OKSİJEN MİKTARI AZALIYOR

Kilo kaybı, 'uyku apnesi'ni azaltmaya yarar. Uyku apnesi; uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalıktır. Uykuda hava akımının en az 10 saniye süreyle normal değerinin yüzde 20'sine ve daha altına düşmesi olarak tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda, kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

HAFTADA YARIM KİLO VERİN

Buradaki problem; ağzınızın arkasından gelen hava akışındaki engellenmedir. Bu bölgede yağ birikirse, daha çabuk tıkanırsınız ve hava akışı engellenir. BİZ, uyku apnesi çeken ve kilo vermek isteyen kişilere haftada yarım ya da bir kilo vermesini öneriyoruz.

Prof. Dr. Mehmet öz / Sabah