Uzun evliliğin sırrı: Küçük dokunuşlar...

Uzun evliliğin sırrı: Küçük dokunuşlar...
Güncelleme:

Çiftler arasındaki küçük dokunuşlar, evliliğiniz için oldukça önemli.

Uzman Psikolog Nida Özşahin Terkuran, dokunmanın, birbirinin varlığını onaylamak anlamına geldiğini ve vücudun seratonin hormonu salgılamasını sağladığını belirtti. Bu hormonun da mutluluğu artırdığını vurgulayan Terkuran \"Kısa bile olsa birbirlerine cinsellik dışı dokunan, sarılan eşlerinevlilik doyumlarının arttığı, yapılan araştırmalarda görülüyor\" dedi.

Kadınlar daha çok etkileniyor

Eşlerin birbirlerine küçük dokunuşlarının, kısa temasların, evliliğin devamı için çok etkili olduğunu ifade eden Nida Özşahin Terkuran, \"Eşler birbirine dokunduğunda sevgilerini göstermiş oluyorlar. Bu da özellikle kadınlar için önemli. Çünkü kadınlar, eşleri kendilerine dokunmadığında daha fazla eksiklik hissediyor. Kadınların eşlerinden en çok yakındığı şeyler arasında ’Bana dokunmuyor, evde var mıyım yok muyum belirsiz. Sadece günlük ihtiyaçları için diyalog kuruyor’ şeklindeki şikayetler bulunuyor. Bu gerçeği görüp, evliliğini kurtaran çiftler var\" şeklinde konuştu.

Zaman geçtikçe sevgi azalıyor

Dokunmanın en yoğun olarak flört döneminde yaşandığını, evliliğin ilerleyen yıllarında giderek azalıp bitme noktasına geldiğini anlatan Terkuran, \"Dışarıda hiç tanımadığınız çiftlere baktığınızda, ne kadar süredir evli olduğunu anlayabilirsiniz. Yeni evliler yan yanadır, hatta birbirine sarılırlar, el ele tutuşurlar. Birkaç yıllık evli çiftler yan yana olsa bile uzak olurlar, el ele tutuşmazlar, sarılmazlar. Uzun süredir evli olan çiftlerin, düğün gibi sosyal ortamlarda çoğunlukla aynı masada bile oturmadığını görürsünüz\" dedi.

İlişkinizi sürdürmek için birbirinize sarılın

Eşlerin birbirine dokunmamasının, sevgilerinin azaldığı anlamına gelmediğini ancak bir ’rutine girme’ ve ’birbirinden uzaklaşma’ göstergesi olduğunu bildiren Nida Özşahin Terkuran, \"Kötü giden bir ilişkide bile insanlar birbirine dokunduğunda bir şeylerin iyiye gittiği görülür. Burada cinsellikten bağımsız bir dokunmadan bahsediyoruz. Yani saçını okşama, elini omzuna koyma, elini tutma ve özellikle sarılma. Çiftler dengeli bir evlilik ilişkisi sürdürmek için birbirlerine sarılmalıdır. Anlık dokunmalar bile birbirlerine olan duygularını canlı tutmalarını sağlar\" dedi.