Uzmanlar sürücüleri uyarıyor

Uzmanlar sürücüleri uyarıyor

Kurban Bayramı tatili başladı. 9 günlük tatili fırsat bilip araçlarıyla uzun yolculuğa çıkacakları uzmanlar uyarıyor...

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, uykusuzluğun vücutta sarhoş olmaya benzer reaksiyonlara neden olduğunu söyledi. Trafikte meydana gelen kazaların büyük bölümünün uykusuzluk sebebiyle yaşandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, “Uykusuzluk, motorlu araç kullanırken, sarhoş olmaya benzer şekilde etki oluşturabilir. Otomobille uzun yolculuklara çıkarken sabah çok erken saatlerde veya gece yolculukları riskli olabilir. Uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkmak kaza riskini azaltacaktır” dedi.

Uzun yola çıkarken bu önerilere dikkat!

Önder Kuzu, Kurban Bayramı’nı da içine alan 9 günlük tatilde uzun yolculuklara çıkacak araç sürücülerine şu tavsiyelerde bulundu:

- Uzun yola yalnız çıkmamaya özen gösterin.

- Yolculuk sırasında en ufak bir yorgunluk veya uyku belirtisi olduğunda mola verin.

-Molada kısa süreli şekerleme yapın. Dinlenme sırasında çay, kahve gibi beyni uyarıcı içecekleri ölçülü olmak kaydıyla tüketebilirsiniz.

- Aracın içindeki ısıyı rahat edebilecek düzeyde tutun, hava güneşliyse güneş gözlüğü kullanın.

Sıcakta sıvı tüketimi önemli

Hava tahminlerine göre Kurban Bayramı’nda sıcaklıklar artacak. Uzmanlar, özellikle uzak yola çıkacak olanların sıvı tüketimini arttırmasını öneriyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, vücutta şişliklerin oluşmaması için ortalama 4 saatte bir 500ml sıvı alınması gerektiğini belirterek, “Kişi yolculuk tamamlandıktan sonra da sıvı tüketimine devam etmeli. Yoldan geldiğinizde dolaşım sisteminiz dengesini bulana kadar destek olmanız gerekir. Bunun için de tuz ve baharat tüketiminizi azaltıp, en az 1,5lt su içmeniz gerekiyor. Ayrıca et tükettikten sonra 1 bardak su veya maden suyu tüketmeniz etin sindirimini kolaylaştırıyor. Yemeklerden sonraki hazımsızlık hissiyatınızın ortadan kalkması için yine su tüketimi önem kazanıyor” dedi. Köse’nin, yolculuğa çıkacaklara diğer önerileri ise şöyle:

Yolculuk öncesi tuz tüketimini azaltın!

“Yolculuğun bir gün öncesinde tuz tüketiminizi azaltın. Uzak yola çıkmadan önce dikkatin artması için mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda yumurta tüketirseniz hem tok tutma süresi uzun olur hem de odaklanmanıza yardımcı olur. Ayrıca yanınıza taze meyve almayı ihmal etmeyin. Bunu yola çıktıktan 2 saat sonra ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Leyditurk.com