Kolay yoldan kilo verin

Kolay yoldan kilo verin
Güncelleme:

Bilinçli beslenme ve hareket, bazen eziyete dönüşen diyetlerden daha iyi sonuç veriyor.

Diyet yapmadan kilo vermek mümkün mü? Mümkün dersek abartmış olmayız; çünkü bilinçli beslenme ve hareket, kimi zaman eziyete dönüşen diyetlerden daha iyi sonuç veriyor

Hiç, sürekli abur cubur yemesine ve egzersiz yapmamasına rağmen zayıf kalan birinin bunu nasıl başardığını merak ettiniz mi? Binde bir görünen hızlı bir metabolizmaya sahip olan şanslı kişilerdir bunlar. Yani biraz doğuştan şanslıdırlar.

İnsan metabolizması, sahibini hayatta tutmak için ne kadar kalori yakması gerektiğine göre çalışır. Örneğin günde 2.500 kalori alan bir insanın yaşamak için ihtiyacı olan kalori 2.500 ise bu kişi kilosunu aynen korur. Ancak kişi eğer günde 2.500 kalori alırsa ve vücudunun ihtiyacı olan yalnızca 2.000 kaloriyse kilo almaya başlayacaktır. Eğer ideal kilomuzu korumak istiyorsak biraz dikkat ederek günlük aldığımız kaloriyi düşürebilir ya da o şanslı olduğunu düşündüğümüz insanların fark etmeden yaptıkları gibi metabolizmamızı hızlandırarak, uğraşmadan bize kalori yaktıracak yöntemleri bulabiliriz. İşte birkaç önemli nokta

1. Televizyondan vazgeçin

Bazı günler kanepenin üzerine yayılıp günü dizi izleyerek geçirdiğiniz mutlaka olmuştur. Fakat televizyon karşısında uzun zaman geçirmek bahsettiğimiz yöntemle kilo vermek için vazgeçilmesi gereken bir şey. 'Televizyon izlemek metabolizmayı yavaşlatır' diyor 'Remotely Controlled' (Uzaktan Kumandayla Kontrol) kitabının yazarı Dr Artic Sigman. Çocuklar üzerinde yapılan bir testte elde edilen sonuçlara göre televizyon ve DVD izleyip başka hiçbir şey yapmayanların 211 kalori daha az yaktığı gözlenmiş. Öyleyse kumandayı bırakın ve bunun yerine yapacak başka bir şey bulun. Yapacağınız şey her neyse aktif bir uğraş olursa kilo vermeniz daha da kolaylaşacaktır. Bunu başardığınızda aylık kilo kaybınız 1 kg. olacaktır.

2. e-mail'e bağımlı yaşamayın

Günümüzde pek çok insan yakın mesafede olmalarına rağmen arkadaşlarıyla mail yoluyla haberleşiyor. Özellikle iş yerlerinde çok rastlanan bir durum bu. Birkaç metre uzaktaki veya başka kattaki arkadaşlar arasında e-maille iletişim sağlanıyor. Fitness uzmanı Joanna Hall 'Mümkünse kalkın ve onlarla yüz yüze konuşun' diyor. Yapılan araştırmalar bize iş gününde her saatin beş dakikasını e-mail atarak geçirmenin iki yılda 1 kilo almamıza sebep olacağını gösteriyor. Bu da 2014'te e-mail sayesinde yaklaşık 3 kilo eder. Gündelik hayatta daha aktif olmak, masanızın başından kalkıp etrafta azıcık gezinmek metabolizmanızı hızlandırır. Bunu ofisinizdeki arkadaşlarınızla yüz yüze konuşarak başarabilirsiniz. Aylık kilo kaybınız bunu başardığınızda 250 gram artacaktır.

3. Yatağa zamanında girin

New York'ta bulunan Columbia Üniversitesi'ndeki Obezite Araştırma Merkezi'nin testlerine göre, eğer günde dört saatten daha az uyuyorsanız yedi ile dokuz saat arası uyuyan birine göre kilo problemine sahip olma şansınız yüzde 73 daha fazla artar. 'Çünkü uyku gereksinimi iştahı kontrol eden hormonları etkiliyor. Yeterince uyumama halinde vücudunuz size acıktığınızı söyleyen 'ghrelin' hormonunu çokça salgılıyor, bunun yanında size doyduğunuzu söyleyen 'leptin' hormonunu ise yeterince salgılayamıyor.' Yani kötü bir gece sonrası, buzdolabının çekim gücüne kapılmamak daha zor olacaktır. Uyku sorununuzu aştığınız zaman aylık kilo kaybınız 750 gr. artacaktır.

4. Panik olmayın, stres yapmayın

Siz stres yaptığınız zaman vücudunuz, metabolizmanızı hızlandırarak bünyenizde, stresli durumla mücadele edebilmeniz için gerekli enerji patlaması yaratan kortizon hormonunu salgılar. Aynı zamanda vücut insulin hormonunu da salgılayarak bir dahaki stres hali için gerekli enerjiyi yağ olarak depolar. Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre stresli kadınlar, stressiz olanlara göre, özellikle bel bölgesinde daha çok kilo alıyor. Stres uzmanlarına göre bunun nedeni vücutta biriken toksinlerin depo halindeki yağların kullanımını engellemesi. Toksinler, metabolizmanın çalışması ile doğal olarak oluşur; ancak stres sebebiyle hızlanan metabolizma daha fazla toksin açığa çıkartır. Bu da vücudunuzun yok etmesi için çok fazla toksin demektir. Toksinler depolanmış yağların yakımını kısmen engelleyeceklerdir, bu nedenle de kişi yüksek yağ oranına veya yüksek şeker oranına sahip gıdalar tüketecektir. Bu da basitçe kilo alımına nedendir. Derin nefes almak strese karşı vücudun aldığı önlemleri durdurur. Bu yüzden kendinizi çikolataya vermek yerine derin nefes alın. Bu size aylık 1/2 kilo fazladan kaybettirecektir.

5. Bol su için

Hemen hemen tüm uzmanların tekrarladığı bir şey bol su içmemiz gerektiği. Su içmek bize enerji verdiği gibi, derimizi temizler ve kilo vermemize yardımcı olur. Endokrinoloji ve metabolizma alanında yapılan araştırmalara göre su içmek metabolizmayı yüzde 30 hızlandırıyor. Eğer günde 1.5 litre su içerseniz yılda ekstradan 17.400 kalori yakacağınız bir gerçek. Ayrıca susuzluk bazen açlıkla karıştırılabilir, bu nedenle arada gelen atıştırma isteklerimizi ve tatlı krizlerimizi engellemek için de susuz kalmamalıyız, gün içinde dengeli bir şekilde su içmeliyiz. Suyu buz gibi soğuk içmenin de kalori yakmanıza faydası olacaktır, çünkü kalori yakımındaki artışın yüzde 40'ı vücudunuzun, aldığınız suyu ısıtmaya çalışırken harcadığı enerjidendir. Vücudunuz suyu ısıtmaya çalıştıkça enerji harcayacaktır. Eğer bolca su içerseniz aylık kilo kaybınız 500 gram artacaktır.

6. Sık aralıklarla yiyin

Beslenme uzmanları sık ve az yemek yemeyi salık verir her zaman. Çünkü sık yemek enerji kaybına yol açar. Araştırmalara göre, vücudumuzun ürettiği enerjinin yüzde 10'u yemeklerin sindirimine harcanıyor. Her yemek yediğimizde metabolizma faaliyetlerimiz hızlanıyor. Yani ne kadar sıklıkla yemek yersek metabolizmamız o kadar hızlı çalışacak ve vücudumuz o kadar fazla kalori yakacaktır. Bir kısım araştırmalar, yüksek kalorili diyet yapmanın hızlı kilo verdirtmeyeceği yönünde. Günde 1000 kaloriden az yemek metabolizmayı yavaşlatıyor, yani düzenli beslenmek daha doğru kilo verme şekli olarak görülüyor.O nedenle üç büyük öğün yerine gün içine düzenli dağılmış beş küçük öğün yemeyi deneyin. Bu günde beş öğün 'cips veya patates kızartması yiyin' demek değil, öğünleriniz yine de sağlıklı olmak zorunda. Yağ oranı çok olmayan; meyve, et ve balıktan oluşan öğünler yemelisiniz. Bunun size sağlayacağı aylık kilo kaybı fazladan 750 gram olacaktır.

7. Gün içinde ufak hareketler yapın

Gün içinde bu hareketleri devamlı yaparsanız, koşu bandında otuz beş dakika geçirmiş kadar olursunuz. 2005'te Mayo Kliniği'nde yapılan bir araştırmaya göre ayaklarınızı oynatır, ayaklarınızla çapraz hareketler yaparsanız, oturduğunuz yerde hareket edip arada bir eğilip ayağınıza değerseniz günde 350 kalori yakabilirsiniz. Bu kıpırdanmaların yanı sıra daha önce de belirttiğimiz gibi arada bir işinizin başından kalkıp hareket etmeli, etrafta dolaşmalısınız. Örneğin yemeğin olmasını beklerken veya suyun kaynamasını beklerken odanın içinde dolaşarak da bunu yapabilirsiniz. Bu sizin kilo kaybınızı ayda 1.5 kilo arttıracaktır.

Diyet Dergisi