Tüp bebek hesap makinesi

Tüp bebek hesap makinesi
Güncelleme:

Bu hesap makinesi, çocuk sahibi olup olamayacağınızı söylüyor.

Bilim adamları, geliştirdikleri yeni “tüp bebek hesap makinesi” sayesinde çiftlerin bebek sahibi olma şanslarını tahmin edebileceklerini iddia ediyor.

Bu ilginç buluşu yapan İngiltere’deki Aberdeen Üniversitesi’ndeki araştırmacıları, tüp bebek verilerinden yola çıkarak hazırladıkları hesaplayıcı sayesinde pek çok çiftin gerçekçi olarak kendi başarı oranını hesap edebileceğini söylüyor.

Uzmanlar, bu hesaplayıcının pek çok çiftin beklentilerini doğru yönde şekillendireceğini düşünüyorlar.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, tüp bebek hesap makinesi hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu hesaplama yapılırken, kadının yaşı, ne kadar zamandır çocuk sahibi olmaya çalıştığı ve yumurtlama probleminin olup olmadığı gibi etkenler dikkate alınıyor.

İngiltere’deki tüm lisanslı tüp bebek merkezlerinin bilgilerini toplayan HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority)’den elde edilen dataların baz alındığı bu sistemi hem doktorlar hem de IVF (tüp bebek) tedavisi olacak çiftler kullanabiliyor.

Aberdeen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 1999-2008 yılları arasında kendi yumurtalarını ve eşlerinin spermlerini kullanarak tüp bebek yaptıran tüm kadınların verilerini incelediler.

Bu süreçte 114 bin kadın ve 185 bin tedavi dönemi incelendi. Bu olguların yüzde 29,1’i ilk tedavi ayında gebe kalarak sağlıklı bir çocuk sahibi oldular.

Yüzde 43’ü ise sonraki altı tedavi döneminde gebe kalarak çocuk sahibi olabildi.

İlk değerlendirmeler, yaş 30 sınırı geçtikçe ve infertilite (kısırlık) süresi arttıkça, bebek sahibi olma şansında azalma başladığını ortaya koydu.

Örneğin, iki yıldır açıklanamayan kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamayan 30 yaşındaki bir kadının ilk tüp bebek tedavisinde çocuk sahibi olma şansı yüzde 46’dır.

Bu oran, aynı kadın için, üç siklus tedavi gördükten sonra yüzde 79’a çıkmaktadır. (Kadınlarda bir adetin başlangıcından itibaren diğer bir adetin başlamasına kadar geçen zamana siklus denir.)”

Op. Dr. Betül Görgen, yine de tedavinin hastanın gereksinimleri ve özelliklerine göre bireyselleştirilmesinin önemini ve hala sonucu tam olarak tahmin etmenin güç olduğunu unutmamamız gerektiğini sözlerine ekledi.

ÇOCUK SAHİBİ OLMA ŞANSINIZI HESAPLAYIN

Gebelik şansını tahmin etmeye yönelik bu model, temel koşulları hesaba katan başarılı bir çalışma.

Siz de bu adresten (http://w3.abdn.ac.uk/clsm/opis) “tüp bebek hesap makinesini” kullanarak bebek sahibi olma şansınızı hesaplayabilirsiniz.