Tatil yolu sırt ağrılarıyla kabus olmasın

Tatil yolu sırt ağrılarıyla kabus olmasın

Araç kullanırken bel ve boyun ağrılarını azaltmak için bu önerileri dikkate alın.

Anketlere göre ülkemizdeki otomobil sahibi yetişkinlerin yüzde 80\'inden fazlası, bu yıl en az bir kez yaz döneminde aracıyla uzun yolculuğa çıkacağını belirtiyor. Türkiye istatistiklerine bakıldığında ise bu yolculuk ortalama 500 km’yi buluyor. Bu da araçla yolda geçirilecek yaklaşık 8-9 saat demek.

Seyahet etmenin sıhhat, temiz hava, sürüş keyfi ve aile ile zaman geçirme gibi birçok olumlu yönleri var kuşkusuz. Diğer yandan ne yazık ki bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Uzun süreli araç kullanmanın sırt için iyi olmadığını biliyoruz. Seyahatlerde araç kullanımlarında sırt ya da boyun ağrısı, bel fıtığı, omurilik artrit veya siyatik gibi rahatsızlıkların verdiği acı, uzun menzillerden dolayı daha da artabilir. Normal zamanlarda sırt ve boyun ağrısı yoksa bile sağlıklı bir kimseyi bu tür uzun sürüşler olumsuz etikleyebilir.

Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.Gülçin Gülşen, önümüzdeki günlerde özelikle tatilcilerin dönüş yolunda daha sağlıklı ve keyifli sürüş yaşamaları için bazı tavsiyelerde bulundu.

Uzun süreli araç kullanımında sırt ağrısı neden artar?

1. Genel sebep, araba koltuklarının ergonomik açıdan ideal olmamasıdır. Sürücü, ön yolcu koltuğu açı ve yüksekliğini yolculuk öncesi ayarlamakta yarar var. Araç koltuğu oturma pozisyonuna doğru açı ile ayarlanmamışsa, yolculuk uzadıkça bel üzerine binen yük artacağından giderek ağrı ve acı artmaya başlar.

2. Uzun süre sabit bir pozisyonda oturma nedeniyle kaslar katılaşır. Bu durum sürücünün bacak, boyun krampları yaşamasına yol açabilir.

3. Ayrıca tatillerin vazgeçilmezi ağır valiz, paketlenen diğer eşyaların yanlış kaldırılması, taşınması esnasında sırt kaslarının, bel omur ve disklerinin zorlandığı gözardı edilir.

Araç kullanırken bel ve boyun ağrısı nasıl azaltılır?

Prof.Dr.Gülçin Gülşen basit hatırlatmalarla yolculuğa çıkarken bel ağrısını en aza indirecek 7 faydalı bilgi verdi:

1.Yastık kullanın: Belinizi destekleyen yastıkla, sırt gerginliğinizi en aza indirin. Bunu araba içindeki her koltuk için düşünebilirsiniz.

2. Doğru oturma pozisyonu seçin: Yolculuk sırasında boyun ve omuzlar üzerindeki gerilimi azaltmak için en iyi oturuş pozisyonunu seçin. Araç kullanmaya başlamadan önce koltuk ayarları için zaman ayırın. Boynunuzu zorlayarak değil, gözlerinizle dikiz aynalarını kontrol edebildiğinizden emin olun. Ayrıca gözlerinizi hareket ettirerek hız kadranını görebilmeli, omuz ve boynu yormadan rahat bir şekilde direksiyonu tutmalısınız. Ayaklar pedala rahat ulaşmalı.

3. Fasılalı sürüş yapın: Eğer sürüş sırasında bel ve boyun ağrısı çekiyorsanız,  2 saatte bir 10 dakika ara verin. Güvenli bir noktada arabayı kenara çekerek park edin ve biraz yürüyün. Kasları gerin, kan dolaşımı için esneme hareketleri yapın, eklemlerinizi gevşetin.

4. Pozisyon değiştirin: Eğer araç içinde yolcu iseniz, sık sık oturma pozisyonunuzu değiştirin. Bacaklarınızı gerin ve esnetin.

5. Bavul yüklerini bölüştürün: Aracınıza bavul yükleme, boşaltma sırasında dikkatli olun. Her zaman olduğu gibi belinizle değil, bacaklarınızı kullanarak yükü kaldırın. Ağır yükleri bir kaç bavula paylaştırın. Gerekirse taşımada yardım isteyin.

6. Şoförlüğü paylaşın: Eğer mümkünse, uzun yolculukları tek başınıza yapmayın. Başka bir yetişkinle yolculuğu ve şoförlüğü paylaşın. Böylelikle kaslarınızı ve zihninizi dinlendirme fırsatı bulursunuz.

7. Durun : Yolculuk esnasında, eğer aniden gelişen ve ya daha önceden varolan bir bel ve sırt ağrınız nüksetti ise, ilk olarak durun. Biraz dinlenin. Ağrılı kısma buz koyabilir, dizlerinizin altını yastıkla destekleyebilirsiniz. Bu da işe yaramazsa, kalıcı uyuşukluk, kas gücü kaybı, bacaklarda hissizlik varsa zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurun.

Leyditurk.com