Tam bir baş belası: Göbek yağları !

Tam bir baş belası: Göbek yağları !
Güncelleme:

Dümdüz bir karın, incecik bir bele kavuşmak hayal değil…

Her şeyden önce bu hedefe ulaşmaya kesin karar vermelisiniz. “Karar vermek” demek, davranış değişikliğini başarma gücü demek. İşte bu gücü ortaya çıkardığınız anda o imrendiğiniz mankenlerin vücutlarına kavuşacaksınız demektir. İnanmak demek, başarmak demektir!

Karın yağları iki şekilde görülür; cilt altı yağlar ve karın içi yağlar (iç organ yağları)… Cilt altı yağ ‘sıkabildiğiniz’ yağ demek. İkinci tip ise çok daha tehlikeli ve yok edilmesi daha zor olan karın içi yağlar… Kalbe ve karaciğere yakınlığı nedeniyle iç organlardaki fazlalık yağ, kalp hastalığı ve şeker hastalığından kanser ve Alzheimer’a kadar uzanan geniş bir hastalık yelpazesinde ciddi risk faktörüdür. 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan Düz bir karın ve ince bele sahip olmak için önemli tüyolar:

Hedef bir beden imaji belirleyin

Klasik bir motivasyon yöntemidir ama her zaman işe yarar! Çok beğendiğiniz ve özendiğiniz bir ünlü kadının boy fotoğrafını gözünüzün önünde tutarak işe başlayın ve “Ben de böyle bir vücuda sahip olacağım!” deyin. Baktıkça motivasyonunuzu güçlendirecek, daha da hırslanacaksınız. Unutmayın, eğer bir hedefiniz olursa, o hedefe giden yolları da ne yapar eder bulursunuz.

Vücut tipinizi öğrenin

Elma mısınız, armut mu? Vücut tipiniz, yağlanma eğiliminiz konusunda size fikir vercektir. Eğer elmaysanız işiniz biraz daha zor, çünkü aldığınız her kilo göbeğinizde ve bel çevrenizde birikecektir.

Egzersizi eğlenceli hale getirin

Dünya alem size “egzersiz yap” dese de siz istemediğiniz sürece kolunuzu bile kaldırmazsınız, biliyorum. İşte bu yüzden kendi formülünüzü kendiniz bulacaksınız.

Sizi en çok eğlendiren fiziksel faaliyeti düşünün; dans etmek mi, parkta bahçede yürümek mi, spor salonunda ter atmak mı… Nasıl yaparsanız yapın ama mutlaka hareket edin! İlle de çok para harcamınıza gerek yok, evde şınav çekmek bile çok önemli bir egzersizdir.

Ama lütfen… Oturmayın!

Vücudun su tutmasina izin vermeyin, ödem atin

Damar içinden sızan sıvının cilt altında yerleşmesine “ödem” denir. Ödemin en önemli sebebi de aşırı tuz tüketimidir. Bu yüzden siz siz olun, serptiğiniz tuzu her geçen gün azaltmak için kendinizi eğitin. Tuz, hem yalnızca ödem değil, hipertansiyon için de çok önemli bir risk faktörü.

En iyi ödem söktürücü sudur. Bol bol, bıkmadan su için…

Maydanoz sapı kaynatıp suyunu için, mümkünse ananas tüketin.

Gazdan kurtulun

Şiş bir karnın müsebbiplerinden biri de bağırsaklarda biriken, insanı kıvrandıran gazdır. Rezene ve anason iyi bir gaz sökütürücüdür. Baharatlardan kimyon da gaz giderici özelliğe sahiptir.

Eğer gaza yatkın bir bünyeniz varsa size şişiren gıdalardan uzak durmalı, doğru pişirme yöntemleri keşfetmelisiniz. İnsanın kendisi vücudunu en iyi bilen kişidir.

Kabızlıktan kurtulun

Günde en az bir kez tuvalete çıkmalısınız. Eğer sürekli kabızlık sorunu yaşıyorsanız bir an önce bu sorunu çözmeniz gerekir. İlk kural vücudun kurumasına izin vermemek; yani bol bol su içmek. İkinci kural posalı gıdalar tüketmek. Ne kadar lifli yerseniz o kadar rahat tuvalete çıkarsınız. Benden söylemesi.

BEL ÇEVRESİ YAĞLANMASINDAN KURTULMAK İÇİN BU DÖRT ŞEYDEN UZAK DURUN

UNLU MAMÜLLER:

Karbonhidratlı besinler vücutta hızla şekere, sonra da yağa dönüşürler. Ağzınıza attığınız her lokmada bilin ki o lokma vücudunuzda dönecek dolaşacak ve göbeğinize yağ olarak yerleşecek. Şimdi bir o manken fotoğrafına, bir de önünüzdeki börek tabağına bakın… Seçim sizin…

BASİT ŞEKERLER:

Çikolata, şekerleme, hazır meyve suyu, kola, gazlı içecekler, baklava, sütlaç… Bunların hepsi “basit şeker” içeriyor. Şeker demek “yağ” demektir. Her lokma tatlı, ya da her yudum meyve suyu belinizi biraz daha kalınlaştırır.

GİZLİ YAĞLAR:

Oturup da margarin kaşıklamasanızda bu yağları bir şekilde alıyorsunuz!

Peki ama nerden?

Başta hazır yiyeceklerden… Açma, poğaça, kek, kuruyemiş, zeytin, peynir ve cipslerden… Eğer gün içinde vücudunuza giren gizli yağları size bardağın içinde gösteriyor olabilseydim, emin olun dudaklarınıza fermuar dikmeye karar verirdiniz!

ALKOLLÜ İÇECEKLER

Biraya veda edin… alkollu içeceklerin hepsine “hayır” ama biliyoruz ki özellikle bira göbek yapmasıyla meşhur bir içecektir. Üstelik birtaneyle yetinmez, yanında yağlı patates cipsi veya kuruyemiş yemeden de kolay kolay duramazsınız.