Kariyer değişiklinde 10 kusurlu hareket !

Kariyer değişiklinde 10 kusurlu hareket !

İşte kariyer değiştirirken yapılan ölümcül hatalar...

Bir işte hatta bir şirkette başlayıp 10 yıl -20 yıl orada kalmak babalarımızın, dedelerimizin tarzıydı, artık bunun modası geçti. Batıda insanlar hayatları boyunca en az beş ya da altı kez kariyer değişikliği yapıyor. Bu akım Türkiye'ye de sıçradı. Gençler arasında yapılan araştırmalar, pek çok kişinin bu eğilimde olduğunu ortaya koyuyor.

Tüm hayatımızı baştan sona etkileyecek bu kararı verirken temel çıkış noktası bunu gerçekten istemekten geçiyor. Peki diyelim ki kararınız karar. Beklentileriniz doğrultusunda sizi yönlendirecek bir plan da yaptınız. Sonrasında neler yapmalı? Somut olarak isteklerinizi ve yapabileceklerinizi kağıda döktükten sonra belirsizliğin azaldığını siz de fark edeceksiniz. Unutmamanız gereken küçükte olsa attığınız her adımın sizi sonuca yaklaştıracağıdır. Ama bu yolda yürürken taşlara takılıp tökezleyebilirsiniz de. Bunu önlemek için - izlediğiniz strateji ne olursa olsun aşağıdaki 10 hatayı asla yapmayın!

1. Derinlemesine iç gözlem yapmadan farklı bir alanda iş aramayın.

Düşünmeden yeni bir işe atlamak kadar kötüsü yoktur. Yeni bir alanda çalışmak o anki işinizden kurtulmanızı sağlayabilir, hayatınızı değiştirebilir ama kişiliğinize ve yetkinliklerinize uygun değilse başarısızlıkla da sonuçlanması muhtemeldir.

2. Kişiliğinize uygun değilse sadece popüler olduğu için o alanı istemeyin.

Önemli olan bir alana çok talep olması değil, o alanda çalışacak olmanın sizi mutlu etmesi ve başarıya götürmesidir. Finans alanında çalışmaktan sıkıldınız, günümüzün trendini takip ederek pazarlama alanına kaymayı düşünüyorsunuz. Peki, bu alandaki mücadeleye ve kalifiye çalışanlara rağmen yükselebilecek misiniz, takım çalışması size göre mi yoksa siz bireysellikten yana mısınız? Gördüğünüz gibi ana kriter alanın popülerliği değil, sizin özelliklerinize uygunluğu olmalı.

3. Arkadaşlarınız başarılı olduğu için siz de o alanı seçmeyin.

Aynı yıl üniversiteden mezun oldunuz, üç aşağı beş yukarı nitelikleriniz aynı. Hepiniz farklı alanlara dağıldınız, yıllar sonra bazı arkadaşlarınızın sizden daha çok yükseldiğini gördünüz ve içiniz sızladı. Hemen o alandaki uygun pozisyonlara başvuruda bulundunuz. Halbuki alanın aynı, ama kişilerin farklı olduğunu göz ardı ettiniz.

4. Önceden aklınızda olan olasılıklara takılıp kalmayın.

Kendinizi bir noktaya odaklamayın, geniş düşünün. İşe alım sitelerindeki farklı alanlara ait ilanları ve iş profillerini okuyun, bu sayede adaylardan neler beklendiğini ve işe kabul edildiğiniz takdirde bir iş gününün nasıl geçeceğini anlarsınız.

5. Paranın belirleyici faktör olmasına izin vermeyin.

İşiniz size uygun değilse ne kadar maaş alırsanız alın mutluluğunuzu pek etkilemeyecektir. Günümüzde çalışan yetişkinlerde en sık rastlanan sorunlar, işyeri memnuniyetsizliği ve strestir.

6. Kariyerinizde değişiklik yapma kararını tek başına verin,

Ama bu kararı tek başına uygulamayın. Yöneticinizle olmasa bile çevrenizdeki insanlarla konuşma vakti geldi. Planlarınızı aileniz, dostlarınız ve iş arkadaşlarınızla paylaşırsanız, bildikleri iş fırsatları ve kontakt isimler konusunda size destek vereceklerdir.

7. İstediğiniz alanda birkaç test sürüşü yapmadan okula geri dönmeyin.

Gönüllü işler, vaka çalışmaları gibi pek çok yolla tecrübe kazanabilirsiniz. Kaybedeceğiniz sadece zaman olacaktır ki bu da kazanacaklarınızla kıyaslanırsa çok önemli bir kayıp değildir. Yeni bir diploma sahibi olmak, iş dünyasında fark edileceğiniz anlamına gelmez. Buna ek olarak, uzun bir aradan sonra okul ortamına adapte olmak sandığınız kadar kolay olmayabilir. Bu nedenlerden dolayı, kararınızı verirken uzun vadede artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurun.

8. Değişiklik konusunda kesin kararlı olsanız dahi mevcut işinize gereken önemi verin.

Unutmayın ki geçmiş performansınız gelecekte göstereceğiniz performansın göstergesidir. En son iş vereniniz ise, farklı bir alanda kariyer sahibi olmak amacıyla başvuruda bulunduğunuz firmaların referans alacağı yegane kişidir.

9. Kariyer danışmanlarından size uygun alanı söylemelerini beklemeyin.

Sokratik metot yardımıyla sorular sorarak unutulmuş hayallerinizi ve yeteneklerinizi gün ışığına çıkarabilirler, fakat araştırma yapmak ve karara varmak sizin görevinizdir. Kariyer yolundaki adımlarınızı başka biri belirliyorsa hata yapma olasılığınız çok yüksektir.

10. Birdenbire köklü bir değişiklik beklemeyin.

Kariyer değişikliği tek bir olay değil, dinamik bir süreçtir. Bu süreci başarıyla tamamlamak aylar alabilir, hatta sektörlerin durumuna göre bu zaman dilimi bir yıla ve daha ötesine yayılabilir.

İş'te İnsan