Süt ile bembeyaz sağlıklı dişler !

Süt ile bembeyaz sağlıklı dişler !

Süt ve süt ürünleri ağız sağlığımızı korumamıza nasıl yardımcı oluyor? Çağdaş Kışlaoğlu yanıt veriyor...

Süt, insanların kemik ve diş yapısı üzerinde mucizevi etkilere sahip bir içecek olarak uzun yıllardır uzmanlar tarafından öneriliyor.

21-28 Mayıs tarihleri arasındaki hafta, ülkemizde ve tüm dünyada Süt Haftası olarak kabul edilirken, bizlere sütün insanların ağız ve diş sağlığına olan faydalarını da hatırlamamız için bir fırsat sunuyor. 

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, sütün insan sağlığı için neden bu kadar önemli olduğu konusunda bizleri bilgilendiriyor. 

Diş eti hastalıklarına karşı büyük ölçüde koruma sağlayan süt ve süt ürünleri, içerdiği organik bileşenlerle yalnızca dişlerin değil, tüm vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlıyor. Süt, diş yapısını güçlendirirken, vücudun bağışıklık sisteminin korunmasına da destek veriyor.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, süt ve diş sağlığı arasındaki ilişkiyi şu sözlerle açıklıyor: 

“Uluslararası Sütçülük Federasyonu’na üye ülkelerin kutlamakta olduğu Dünya Süt Haftası, süt ve süt ürünlerinin diş sağlığına olan faydalarını hatırlamak ve hatırlatmak için iyi bir fırsattır. Süt, içerdiği protein ve kalsiyum sayesinde diş ve diş etlerinin olası hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Kalsiyum emilimine yardımcı olduğu için, diş çürüklerini önleme konusunda da büyük bir etkiye sahiptir. Süt, herkesin mutfağında olması gereken bir içecektir. Süt içemeyenler de, vücudun ihtiyaç duyduğu protein ve kalsiyumu peynirden alabilirler.” 

SÜT İÇME ALIŞKANLIĞI ÇOCUKLUKTA KAZANILMALI

Çocukların anne sütüyle başlayan süt alışkanlığına bebeklik sonrası dönemde de inek sütüyle devam edilmesi gerekiyor. Dişlerin ve kemiklerin gelişimi için büyük bir önem taşıyan sütün, çocukluk çağında düzenli olarak içilmeye başlanması, bu konuda alışkanlık kazanılması büyük önem taşıyor. Çünkü kemik ve dişlerin gelişimi, çocukluk döneminde devam ediyor. Bu dönemde sütten elde edilen fayda, yetişkinlere göre daha fazla olmasıyla dikkat çekiyor. 

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çocukluk çağında kazanılan süt içme alışkanlığının, o dönemde kalsiyum ve proteine daha çok ihtiyaç duyulmasından dolayı, daha önemli olduğunu belirtiyor. Bu anlamda, anne ve babalara büyük görevler düşüyor. Anne ve babaların, çocuklarının beslenme çantasından ve sofralardan sütü eksik etmemeleri gerekiyor.