Süt dişlerdeki çürükler kalıcı hasar bırakıyor

Süt dişlerdeki çürükler kalıcı hasar bırakıyor
Güncelleme:

Süt dişlerde oluşan çürükler, kalıcı dişlerde çarpıklığa yol açıyor.

Süt dişleri, kalıcı dişler sürene kadar çocukların çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını yerine getiren dişlerdir. Toplumumuzda nasılsa dökülecek düşüncesiyle süt dişlerine yeteri kadar önem verilmemekle birlikte, süt dişlerinde meydana gelen çürük ve çapraşıklık gibi problemlere de müdahalede istenmeyerek de olsa geç kalınmaktadır. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Karataban süt dişlerinin önemi konusunda velileri uyarıyor.

Süt dişlerinin sağlıklı olmasının kalıcı dişlerin sağlıklı bir biçimde oluşmaları ve sürmeleri açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karataban, bunun nedeninin süt dişlerin kalıcı dişler için rehber niteliği taşımasından kaynaklı olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Karataban, “Kalıcı dişlerin tomurcukları (germleri) çene kemiği içerisinde, süt dişlerinin kökleri arasına yerleşmiştir ve gelişimlerini burada tamamlarlar. Bu tomurcuklar, çocuğun ömrü boyunca ağzında yer alacak kalıcı dişlerinin taslaklarıdır. Süt dişleri bu tomurcukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Süt dişlerindeki çürükler ve iltihap oluşumu sonradan çıkacak olan bu dişlerin gelişimini bozabilir ve bu dişlerde renk ve şekil bozukluklarına neden olabilir” dedi.

Bununla birlikte süt dişlerinde oluşan çürüklerin, dişler arasındaki doğal mesafenin kapanmasına neden olabileceğini ve bu durumda oluşacak yer kaybından dolayı süt dişlerinin yerine gelecek daha büyük boyutlu kalıcı dişlerin, kalan mesafeye sığamayarak çapraşıklığa yol açabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Karataban, “Süt dişlerine nasıl olsa düşecek düşüncesiyle önemsiz dişler gözüyle bakılmamalıdır. Süt dişleri ne kadar sağlıklı olursa yerlerini alacak kalıcı dişler de o kadar sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Leyditurk.com