Süslü CV’ler şirketleri şaşırtıyor

Süslü CV’ler şirketleri şaşırtıyor

İşe alım süreçlerinde doğru CV’ye ulaştım zanneden şirketler zarara uğruyor.

Şirketlerin işe alım süreçleri ve yapılan yanlışlarla ilgili konuşan Vizyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karasu şirket yöneticilerine önemli uyarılarda bulundu.

Yöneticilerin CV değerlendirmesi yerine işin, uzmanlara devredilmesinin daha doğru olacağına dikkat çeken Karasu en sık yapılan hatalardan birinin ‘doğru CV’ye ulaştım’ düşüncesi olduğunu belirtti.

Mehmet Karasu,“Süslü CV’ler diye bir kavram girdi hayatımıza. Nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyan şirketler alım yaparken bu CV’lerle karşılaşıyor ve hata yapabiliyor. Eğer patronsanız hızlı karar verme eğiliminde olduğunuzdan doğru CV’ye ulaştım zannediyorsunuz. HalbukiCV’de yazılanlar gerçek olmak zorunda değil. Detaylı mülakat ile ya da başkaca yöntemlerlekararınızdan emin olmanız gerekiyor” diye konuştu.

Doğru insan kaynağına ulaşamamış bir şirketin büyümesinin mümkün olmadığının altını çizen Mehmet Karasu, süslü CV’lerin şirketleri zaman ve maliyet anlamında zarara uğrattığını söyledi:

“Nitelikli insan kaynağı eksikliği ülkemizin en önemli sorunlarından biri. Buna bir de yanlış eleman alımı eklenince şirketlerimiz kayıp üstüne kayıp yaşıyor. Eğitim sistemimiz mesleki anlamda kalifiye eleman yetiştiremiyor, bu bir gerçek ancak insan kaynakları süreçlerinde yapılan hatalar şirket pahalıya mal oluyor. Örneğin bir konuda çok deneyimli olduğunu belirten bir adayın deneyimi yeterli değilse bu, işe başladıktan sonra kendini gösteriyor. İmaj değil gerçekte hangi niteliklere sahip olduğunuz önemli”

Lise ve üniversite döneminin verimli değerlendirilmediğini savunan Karasu, “Teorik ve ezber bilgi ile 22 ya da 23 yaşında mezun olduğunuzda gerekli iş deneyimini edinmek için çok az vaktiniz kalıyor. Nitelikli çalışan problemi biraz da buradan kaynaklanıyor” dedi.