Sürücülere bayram tatili uyarısı !

Sürücülere bayram tatili uyarısı !

Uykusuz ve yorgun halde direksiyon başına geçmeyin...

5 günlük Kurban Bayramı tatili Cuma günü başlıyor. Bayram coşkusunu aileleri ve sevdikleriyle paylaşmak isteyenler yola çıkmaya başladı. Bayram tatili nedeniyle yollarda yoğunluk olabileceğini belirten uzmanlar, sürücülere trafik kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatarak ‘Uykusuz ve yorgun halde direksiyon başına geçmeyin’ diyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden uzman psikolog İhsan Öztekin, Kurban Bayramı tatilinde yola çıkacak olan sürücülere şu tavsiyelerde bulundu:

“Çoğumuz bayramda uzun zamandır göremediğimiz sevdiklerimizle kucaklaşacak olmanın sabırsızlığını yaşıyoruz. Bu heyecanla her birimizin evinde tatlı bir telaş var. Bu telaşa dikkat. Kişideki heyecan hali özellikle otomobil kullanacak olanları doğrudan etkileyebiliyor. Etki sonrasında da üzücü kazalar yaşanabiliyor.’

Yola çıkmadan önce iyi dinlenin

Kazaların en büyük nedeninin aşırı hız olduğunu hatırlatan uzman psikolog Öztekin, ‘Kazalara neden olan en önemli etken yetişme telaşının bir parçası olan aşırı hız. Bunun yanında dikkatsizlik, kendini düşünme, başkalarının haklarına saygı duymama gibi etkenler ise kazaya neden olan diğer faktörler. O nedenle yola çıkmadan önce kesinlikle iyi dinlenilmeli, uyku sağlıklı bir şekilde alınmalı, heyecan ise düşük seviyede tutabilmeli.’ diye konuştu.

Yola uykusuz çıkmayın!

Otomobille yapılan uzun yolculuklarda sabah çok erken saatler ile gece yolculuklarının riskli olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Önder Kuzu, trafik kazalarının büyük çoğunluğunun uykusuzluk nedeniyle meydana geldiğini hatırlattı.

Nöroloji Uzmanı Dr. Önder Kuzu, uykusuzluğun araç kullanan kişide sarhoş olmaya benzer etki yaptığını belirterek uzun yola çıkacak araç sürücülerine şu önerilerde bulundu:

-Araç sürücüsü uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkmalı.

-Uzun yolculuklara yalnız çıkılmamalı. Sürücüye eşlik edecek kişi, yorgunluk ve uyku halinin fark edilmesi açısından yararlı olacaktır.

-En ufak bir yorgunluk veya uykululuk halinde hemen mola verilmeli.

-Mola yerlerinde kısa süreli şekerlemeler yapılmalı.

-Mola esnasında çay, kahve gibi beyni uyarıcı içecekler ölçülü olmak kaydıyla alınabilir.

-Araç içi ısının düzeyine dikkat edilmeli.

-Güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılmalı.

-Özellikle yoğun sıcaklıklarda düzenli sıvı tüketimi olmalı.