Spor performansına genetik doping

Spor performansına genetik doping

Uzmanlar, genetik testlerle vücudu gereksiz zorlamaya karşı önlem alındığını söylüyor.

Sporcu adaylarının veya spora başlayacak olan bireylere uygulanabilen genetik testler ile bireylerin ne tip egzersize uygun olduklarının belirlenebildiğini belirten uzmanlar, böylece vücudun gereksiz zorlanmasına karşı önlem alındığını söylüyor. Genetik testlerle sakatlıkların, ani sporcu ölümlerinin önüne geçilirken hekimler ve spor adamları da genetik testlerle önemli bilgiler elde ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, egzersiz ve spor genetiğinin her geçen gün önem kazandığını, bunun artık önemli spor adamlarınca da vurgulanan bir disiplin haline geldiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi’ nde bu konudaki çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Korkut Ulucan, son gelinen noktaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

‘Sportif performansın belirlenmesinde genetik verilerin önemi büyük. Her geçen gün yeni veriler bilgi havuzuna eklenmektedir. Bizler de bu gelişmeleri takip edip sporcu gelişim ve performanslarına olan etkilerini araştırıyoruz. Elde edilen veriler, bizlere yakın gelecekte çok daha önemli bilgiler sağlayacak.

Sporcu için genlerin önemi

Sporcu adaylarının veya spora başlayacak olan bireylere uygulanabilen genetik testler ile bireylerin ne tip egzersize uygun oldukları belirlenebiliyor. Böylece vücudun gereksiz zorlanmasına karşın önlem alınmış oluyor. Genetik testler sakatlıklardan tutun da ani sporcu ölümlerinde bile hekimlere ve spor adamlarına değerli bilgiler verebilmektedir.

Sporcu beslenmesi genetik yapıya göre olmalı

Sadece fiziksel yatkınlık değil, aynı zamanda beslenme programları da sporcularda genetik yapılarına uygun düzenlenebilmekte. Bireylerin bazı besin türlerinden ne ölçüde faydalanabildikleri genlerimizde saklı. Yapılan analizler ile bunları anlayabiliyoruz.

Gen dopinginin önlenmesinde Genkartlar

Sporcuların erken dönemlerinde yaptıracakları genetik analizler, sadece uygun sportif aktivitenin veya beslenme programlarının oluşturulmasında değil, aynı zamanda ileride oluşabilecek “gen dopingi” şüphesine karşı da sporcuları koruyacaktır. Bu sayede sporcular, kendilerine yöneltilme ihtimali olan gen dopingi suçlamalarına karşı da kendilerini savunmuş olacaklardır.

Kişiliğimizi belirleyen genetik faktörler sporcu başarısında da önemli

Stres, kaygı, agresyon gibi psikolojik durumumuza etki eden genetik parametreler aynı zamanda sportif başarımızın da belirlenmesinde etkili oluyor. Aşırı stresli sporcuların erken yaşta psikolog desteğine yönlendirilmesi, oyunlar sırasındaki taktiksel uygulamalar, bireylerin spor hayatına etki edebiliyor’