Ekonomik kriz mağdurları spor merkezlerine koşuyor !

Ekonomik kriz mağdurları spor merkezlerine koşuyor !

Ekonomik kriz spor endüstrisini olumsuz etkilese de, iş dünyasının spor merkezlerine olan ilgisi aksine artıyor.

Son trend ise sağlıklı yaşam kadar 'çevre' edinmek için spor salonlarına gitmek

Krizden bunalan ve stres atmak isteyen iş dünyası soluğu spor salonlarında alıyor. 700 lira ile 10 bin dolar arasında değişen yıllık ücretler karşılığında, pilates, kinesis, gym ve kardio, squash, yoga, dans ve yüzme gibi dallarla ilgilenen profesyonel kesim, hem sağlıklı bir yaşamın kapılarını açıyor hem de sosyal çevre kuruyor. Yaşanan ekonomik krizin verdiği stresi üzerinden atmak isteyen iş dünyası, spor merkezlerinin kapısını çalarak çare ararken, büyük kulüplerin yöneticileri spor merkezlerinde yaşanan yoğunluğun nedenini, yine ekonomik krize bağlıyor. Her ne kadar spor merkezlerinin yeni üye sayısında ciddi artışlar yaşanmasa da yoğunluk gözle görülür şekilde artış gösteriyor.

İşsiz kalan ancak spor salonuna üyeliği devam eden ya da işleri azalan profesyoneller stres atmak için spor merkezlerinde zaman geçirmeyi tercih eder oldu. Üstelik her zaman olduğundan çok daha uzun saatlerini spora ayıran yöneticilerin tek amacı ise 'sağlıklı bir yaşam' sürmek değil. Spor merkezleri piyasaların durgunluk yaşadığı şu dönemde hem yeni iş bağlantıları kurmak hem de 'çevre' edinmek için ideal mekanlar olarak gösteriliyor. Club Sporium Akatlar'ın kulüp müdürü Ali Rıza Bilal 'İşleri durgun olan ya da işsiz kalan bir sürü üyemiz var. Çoğu bu stresi üzerinden atmak için spora geliyor. Bir yandan spor yapıp diğer tarafta da elinde laptop iş arayanlara şahit oluyoruz' diyor.

İş bağlantıları salona taşındı

Ekonomik krizin etkisiyle çalışan ya da işsiz kalan tüm profesyonellerin 'kemer sıkma' politikası, her ne kadar spor endüstrisini olumsuz etkilemiş de olsa, sporun yarattığı psikolojik etki maddi kaygının önüne geçti. Spor yaparken harcanan efora bağlı olarak salgılanan mutluluk hormonu, krizden bunalan iş dünyasını bir nebze de olsa bu havadan uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Coliseum Sportif Yaşam Merkezi Fitness Koordinatörü Mustafa Savaşan, global krize rağmen spora olan ilginin arttığını vurgulayarak, beklentinin sektörde bu yıl yüzde 20 büyüme yaşanacağı yönünde olduğunu söyledi.

Savaşan'a göre sağlıklı bir yaşam sürmek ve stresten uzaklaşmak kadar son dönemde iş amaçlı 'network' kurmak amacıyla spor merkezlerinin yolunu tutan kişi sayısında artış yaşanıyor. Savaşan 'Kriz döneminde işleri azalan, işini kaybeden ya da emekliye ayrılan kişilerin spora daha fazla zaman ayırdığını görüyoruz. Çeşitli iş kollarından yönetici ve şirket sahibinin sıklıkla zaman geçirdiği spor merkezlerine üye olmak, iyi iş ilişkilerinin kurulmasına ya da yeni iş bağlantıları yapılmasına katkı sağlıyor' dedi.

Avrupalı ucuz, Türkler lüks peşinde

Her ne kadar Türkiye'de spor merkezlerine gösterilen ilgi krize rağmen artsa da rakamlar henüz talebin Amerika ve Avrupa ülkelerine göre oldukça geride olduğunu ortaya koyuyor. Uluslararası Sağlık ve Spor Kulüpleri Birliği'nin (IHRSA) hazırladığı rapora göre Türkiye'de spor yapanların yalnızca yüzde 1.72'si spor salonlarını kullanıyor. Örneğin Hollanda'da bu oran yüzde 16'lara çıkıyor. İstanbul'da bulunan The Shore Club'ın satış müdürü Burak Pehlivan düşük rakamlara rağmen Türkiye'de spora olan ilginin son dönemde arttığını belirtiyor.

Tüm dünyada yaşanan krizin Türkiye'de spor merkezlerine olan ilgiyi azaltmadığını vurgulayan Pehlivan, yeni üye sayısındaki artışın, daha önce kaydını yaptıran üyelerin üyeliklerini yenilemesindeki orana göre daha fazla olduğunu söylüyor ve bunun sebebini de işten çıkarmalarla birlikte ortaya çıkan zaman boşluğuna ve 'çevre' edinme ihtiyacına bağlıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de spor merkezlerine olan talepte krize rağmen artış yaşandığına değinen Pehlivan, ucuz spor merkezlerine yönelen Avrupalıların aksine Türklerin bu harcamada kısıtlamaya gitmediğini ifade ediyor.

'Personel sıkıntısı var'

Kriz yalnızca spora olan ilgiyi artırmakla kalmadı, spor merkezleri de artan ilgiye bağlı olarak mevcut tesislerini büyütmek için kolları sıvadı. Club Sporium Akatlar Kulüp Müdürü Ali Rıza Bilal, Akatlar'da bulunan tesislerini yeni aldıkları araziye yapacakları 14 bin metrekarelik ek tesisle büyüteceklerini ayrıca Club Sporium olarak İstanbul Ataşehir'de büyük bir projeye başladıklarını söyledi. Yeni yatırımlarla birlikte istihdama da yöneleceklerine değinen Bilal, özellikle spor akademisi mezunu ve öğrencisi eğitmenler alacaklarını müjdeledi.

Profesyonel dünyanın ve şirketlerin spor merkezlerine gösterdiği ilgiyle birlikte sektörün de değişim içinde olduğunu ifade eden Bilal, 'Bilgisayar bilen, yabancı dili olan ve sigara kullanmayan eğitmen bulmak çok zor. Ancak spor merkezlerine gelen profil oldukça yüksek. Birçok yabancı müşterimiz var. Onlarla yalnızca spor yapacak değil, sohbet edebilecek, güncel konulara hakim eğitmenlere ihtiyaç duyuyoruz' diyor.

Uluslararası şirketlerin ve bu şirketlerde çalışan yöneticilerin spora daha fazla ilgi gösterdiğini de belirten Bilal, '25-35 yaş arası orta ve üst düzey yönetici müşterimiz ağırlıkta. Üye sayısı da artışta. Krizle değişen tek şey, eskisine nazaran daha fazla taksitlendirme seçeneğinin talep edilmesi' diyor.

SPOR MERKEZİ YöNETİCİLERİ NE DİYOR?

Mustafa Savaşan / Coliseum Fitness Koordinatörü

Motivasyon peşinde

Çalışan kesim şartların getirdiği stresten uzaklaşmak ve iş çevresi kurmak için spor merkezlerini kullanıyor. Özellikle zihinsel rahatlamayı sağlayan pilates ve yoga gibi kişisel eğitmenle yapılan motivasyon artırıcı çalışmalara ilgi arttı.

Ali Rıza Bilal / Club Sporium Akatlar Kulüp Müdürü

'Spor yaparken iş arıyorlar'

Kriz spora olan bakışı etkilemedi. Hatta krizden çok fazla etkilendiğimiz söylenemez. Bu dönemde işsiz kalan bir sürü üyemiz oldu. Zam yapmamıza rağmen üye sayımızda artış var. İşleri durgun olanlar kendini spora verdi. Çoğu bir yandan iş arıyor bir yandan sporunu yapıyor.

Mehmet Can Uzun / Hillside City Club Etiler - İstinye Kulüp Müdürü

'İş bağlantısı arıyorlar'

Krize rağmen spor merkezlerine olan ilgide artış var. Daha önce haftada 1-2 kez spor yapmaya gelenler artık haftada 3-4 kez gelir oldu. Stresten arınmak için kendilerine vakit ayırarak 'iyi hissetmek' için spor yapanların yanı sıra, sosyal ilişki ağlarını korumak ve de güçlendirmek istiyorlar. Yeni ilişkiler kurmak, iş bağlantıları yapmak ve profesyonel ilişkileri sürdürmek için de spor merkezimize gelen üyelerimiz var.

Zeynep Ertan / Mars Athletic Club Satış Grup Müdürü

'İş saatinde gelen sayısı arttı'

Şirketler çalışanlarına artık sağlık sigortası yerine spor üyeliği gibi imkanlar sunuyor. Üye sayısında artış yaşanıyor. Özellikle işsiz kalanlar veya serbest meslek sahibi kişiler spor merkezlerine kayıt olurken daha fazla sosyalleşme fırsatı veren kulüpleri tercih ediyor. İşini kaybettiği için eskisine gore daha sık spor yapan bir kesim var. İş merkezlerinin ortasında yer aldığımız için normalde gündüz saatlerinde yoğunluk yaşamazken krizden sonra işini kaybedenler yüzünden gündüz kullanım oranlarımız arttı.

İş'te İnsan