Sorularla inatlaşmayın 11 taktiği uygulayın!

Sorularla inatlaşmayın 11 taktiği uygulayın!

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı Ahmet Alkayış, LYS’de dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili önemli tüyolarda bulundu.

Üniversiteye girişte büyük sınav için geri sayım başladı. LYS ile ilgili önemli ipuçları veren Üsküdar Üniversitesi Rehber Danışman ve Tanıtım Uzmanı Ahmet Alkayış, sınav sırasında dikkat edilmesi gereken tüyoları sıraladı...

Alkayış, şunları söyledi:

“Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu başlıyor. Bir milyon aday 18 Haziran itibariyle başlayacak Lisans Yerleştirme Sınav'larında ter dökecek. Adaylara ilk tavsiyem sınav anında sadece ilgili dersi-dersleri düşünmeleri yönünde olacak. Öğrenciler sadece tercih yapmak istediği alanla ilgili LYS sınavına katılacaklar. İlgili LYS’ler için, adaylar tüm hazırlıklar ile birlikte var olan bilgilerini, deneme sınavlarındaki tecrübelerini sınava taşımaları gerektiğini unutmamalılar. En önemlisi adaylar, sınava başlamadan önce sınav görevlilerinin uyarılarını dikkate almalılar. Adaylar için tavsiyem olacak 11 adım şöyle;

1. Sınav anında önceden belirlediğiniz strateji ile soruları çözmeye başlayın, planladığınızın dışında bir yöntem izlemeyin. Sınavda macera peşine düşmeyin.

2. Çoktan seçmeli sınavlarda zaman yönetimi çok önemlidir. İlk turda bütün soruları çözecekmişsiniz gibi hareket etmeyip soruların yüzde 80’ini, ikinci turda ise kalan soruların yüzde 20’sini çok rahat çözebilirsiniz.

3. Sınav anında yapamadığınız soru ya da sorularla inatlaşmayın,çözemediğiniz sorunun yanına bir işaret koyarak hemen o soruyu geçin.

4. Sınavda aynı test içindeki soruların zorluk ya da kolaylık derecesine bakmayın, ilgili testteki tüm soruların puan değeri aynıdır.

5. Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman yüzde 80’dir.

6. Sınav anında heyecan ve stresin önüne geçmek için öğrencilerin sonuç yerine sınav anına odaklanmaları gerekir. “Sorular bildiğim yerden mi gelecek, soruları doğru çözebilecek miyim, bildiklerimi yapabilecek miyim” şeklinde düşünürlerse hata yapma ihtimali yüksek olur. Sınav anında sadece sınavı ve soruları düşünüp sonucu düşünmemek gerekir.

7. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yöntemini uygulayın. En iyi kodlama tekniğini siz daha iyi biliyorsunuz.

8. Kodlama arasında birer dakikalık mola verebilirsiniz. Bu vereceğiniz molaları zaman kaybı olarak görmeyin. Tam tersi dikkatinizi toplamak için yararlı olacaktır.

9. Soru köklerini iyi okuyun (dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir.. vb.) soruların altlarını çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın.

10. Mutlaka işlemleri kitapçık üzerinde yapın. İşlemleri kağıda yapmanız işlem hatalarını da en aza indirecektir.

11. Sınavınız erken bitse bile sınavdan çıkmayıp, baştan sona cevaplarınızı kontrol edin. Sınav sürenizi son dakikaya kadar kullanın.”

Leyditurk.com