Selüli,tlerinizden kurtulun

Selüli,tlerinizden kurtulun
Güncelleme:

Artık rüyalarınızza giren selülitlerinizden çok kolay bir yolla kurtulabilirsiniz..

Sağlıksız yaşam koşulları, alkol alma ve sigara kullanımı gibi şartlar selülitin oluşumunu sağlayan etkenlerdir.Sağlıksız yaşam koşulları, hareketsizlik, dengesiz beslenme, fazla alkol alma, tuz tüketimi ve sigara kullanımı gibi olumsuz şartlar selülitin oluşumunu sağlayan etkenlerdir...

Selülit veya gerçek tıbbi adıyla hidrolipodistrofi özellikle ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemi hanımlarda yüzde doksana varabilen oranlarda görülebilen bir hastalıktır. Kısaca yağın hücrelerde birikmesi olarak bilinir. Cildin sıkılmasıyla portakal kabuğu görünümü verir. Selülit oluşumunda en büyük neden Östrojen ve Progesteron adlı dişilik hormonlarıdır. Bu hormonların etkileri ile çevre kapiller dolaşımı bozulmakta ayrıca cilt altında su ve tuz tutulmaktadır. Aslında selülit oluşumunda kapiller toplar damar, kapiller atardamar ve lenf sistemi olarak üç ayrı tip dolaşım bozukluğu söz konusudur.

Nasıl oluşur, neden olur?

Selülit oluşumunu şöyle özetleyebiliriz: Östrojen ve Progesteron hormonları kapiller toplardamar duvarlarının kas yapısını bozar ve gevşetir bu da kapiller toplardamarlardan doku aralığına sıvı kaçışına neden olur. Normalde cilt altı bölgelerdeki biriken sıvının toplayıcı sistemi olan lenf sistemi de tembelleşmiş olduğundan bu sıvı birikimini atamaz ve bu bölgelerde sıvı birikimi artar.

Yani atık sıvılar artar ve basınç oluşturur. Bu basınç oluşumu yağ hücrelerine baskı yaparak onların metabolizmasını da olumsuz yönde etkiler. Zaten hormon etkileri ile daralmış olan kapiller atardamarların da yeterli oksijeni yağ hücrelerine sunamaması nedeniyle yağ hücrelerinin metabolizması iyice yavaşlar ve yağ hücreleri gittikçe şişerek portakal kabuğu görünümüne sebep olur.

Yağ hücrelerinin dizilişi ve selülit oluşumu

Selülit sıklıkla bacak ve bacak altı, kalça ve popo çevresinde oluşur. Üst kısımda ise sadece kolların arka tarafında görülür... Kadınlarda yağ hücreleri birbirine paralel olarak dizilidir ve bu durum erkeklerden farklı bir yapıdır. Bu da erkeklerde selülit olmamasının nedenidir. Özetle; Selülitteki iki büyük sorun ödem ve yağ birikmesi, dolaşım bozukluğu veya cilt altı yağ dokusunun yeteri kadar beslenememesi durumudur. Öncelikle yağ hücrelerinin dolaşımını düzenlemek ve yağ hücrelerine iyi oksijen sunumunu sağlamak gerekmektedir.

Diyetle kurtulamazsınız ama engelleyebilirsiniz

Selülitte en önemli sebep dişilik hormonları ve bu dişilik hormonlarının yol açtığı dolaşım bozukluğudur. Dolayısıyla dolaşımı bozuk dokulardaki yağ hücrelerinin erimesi hayli zor olur. Bu nedenle diyet yaparak bu bölgedeki yağ hücrelerinin istenildiği gibi yanmasını sağlamak çok zordur. Ancak yediklerinize dikkat etmek selülite neden olacak unsurları azaltarak hatta beslenme sisteminiz dışında bırakarak selülit oluşumunu önleyecek tedbirler alabilirsiniz.

Tuzu gözlerden uzak tutmayın

Selülitle mücadelede asıl gözden kaçırılan tuz tüketimidir. Eğer tuz, sodyum tüketimini azaltmaz tuzlu gıdaları hayatınızdan çıkarmazsanız selülit oluşumundan kurtulamazsınız. Selülit oluşumunda aslında gerçek suçlu yıllarca günah keçisi ilan edilen kahve değil tuzdur. Fazla tuz tüketimi ve sodyum içeren ürünler (tuz) selülitin oluştuğu doku aralığına sızar ve bu aralığa su çekerek bu bölgede şişmeye neden olur ki bu da selüliti oluşturan önemli bir unsurdur.

Etiket okumayı mutlaka öğrenin

Sağlıklı beslenme ve diyet alışkanlığı edinmek aynı zamanda da bilinçli bir tüketici olmaktan geçiyor. Satın aldığımız yiyeceklerin arkasında ürünün içeriklerini besin ve kalori değerlerini gösteren bir etiket vardır. Bu etiketleri okuyarak ne yediğinizin ne tükettiğinizin farkına varmayı öğrenmelisiniz.

Ürün etiketlerini okuma alışkanlığı kazanmak sizin kullanmayı tercih etmediğiniz yahut beslenme listenizden çıkardığınız besin maddelerinin gözle görülmeyen unsurlarını bertaraf ederek vücudunuza alımını önleyecek bir yöntemdir. Tıpkı selülit oluşturan gizli tuzlar gibi. Dışarıdan aldığınız ürünlerin içeriklerindeki sodyum miktarları bu konu belirleyiciniz olacaktır. Yağsız ve diyet olduğunu düşündüğünüz bir ürünün içeriğindeki almamanız gereken sodyum oranının yüksekliği selülite karşı uyguladığınız programı bozabilecektir.

Dolaşım bozukluğunun tetikleyicisi sigara

Ben yediğime dikkat ederim, tuz hiç kullanmam ama yinede selülit sorunum var diyenlerin sigara ile ilişkisini gözden geçirmesi gerekir. Çünkü selülit dostları arasında gözden kaçan bir diğer önemli etken sigara kullanımıdır. Sigaranın dolaşım üzerine olumsuz etkileri vardır. Sigara içmek vücuttaki oksijen oranını azaltacağı için dolaşım problemlerine neden olur. Bu da selülitin en önemli etkenlerinden biridir.

Örnek diyet programı

2 bardak oda sıcaklığında su.

KAHVALTI:

1 dilim tuzsuz kızarmış ekmek yahut etimek, 1 tatlı kaşığı diyet reçel, bitki çayı.

ARA: 2 bardak da sıcaklığında su, 1 fincan light sütlü kahve.

ÖĞLEN: 2 bardak oda sıcaklığında su; greyfut ve taze ananas ile meyva kokteyli, buharda sebze pişmiş sebze, 2 çorba kaşığı esmer pirinçten pilav.

ARA: 2 bardak oda sıcaklığında su, sebze çorbası ya da 3 adet diyet bisküvi.

AKŞAM: 1 bardak oda sıcaklığında su, sebze çorbası, 150 gr. ızgara tavuk, hindi ya da balık yağsız yeşil salata, 1 dilim kepekli ekmek.

GECE: 1 elma ya da kivi, ya da maydanoz. Not: Listenizi hazırlarken yukarıda verilen yiyecek listesinden yararlanabilirsiniz.

ALIŞVERiŞ LiSTEM

2adet kabak, 2 adet soğan, 1 adet patates 1 diş sarımsak, 2 domates, kekik, light kaşar, karabiber, yağsız light yoğurt, esmer pirinç, enginar, hindi, yeşil salata için malzeme, greyfurt, kuru kayısı, zencefil, limon.

Kahvaltı: greyfurt, 2 kuru kayısı ile meyve tabağı, 1 adet katı yumurta, domates, salatalık,1 dilim kepek ekmeği.

Ara: Zencefilli tatlandırıcı ile şekersiz limonata, 2 adet diyet bisküvi.

Öğlen: 1 adet enginar haşlama,1 kase light yoğurt, yeşil salata. l Ara: Yarım portakal.

Akşam: 1 tabak kabak ovası,150 gr. hindi göğüs ızgara, 2 çorba kaşığı buharda haşlanmış esmer pirinç.

Gece:1 bardak elma kabuğu suyu.

KABAK OVASI TARiFi

Soğanı yağsız teflon tavada domates ile pişirip sarmısağı ilave edin. Diğer tarafta patatesi dilimleyerek az suda haşlayın. Soğan, sarmısak ve domates karışımını fırın tepsisine yayın üzerine dilimlenmiş kabak ve patatesleri koyun. Karabiber ve kekik serperek fırına verin. Piştikten sonra yarım kahve fincanı rendelenmiş diyet kaşar ilave edin.Günün Kurtarıcısı

ELMA KtKABUĞU

Bir elmanın kabuğunu soyun, bir bardak suda kaynatın, akşam için. Elma kabuğu suyu hazımsızlık ve kabızlığa karşı etkili bir içecektir.

Günün Mucizesi

YENİİ BAHAR

Baharat olarak aktardan temin edebileceğiniz yenibahar hoş kokusu ile tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Damar sertliğini önler, unutkanlığa karşı etkilidir. Güçlü hafıza için yenibaharı yemeklerinize konuk edin. Hazmı kolaylaştırıcıdır. Mide ve bağırsak gazlarına iyi gelir.

Bugün / Dr.İsmail AĞAR