Göbekli bayanlar üzülmeyin

Göbekli bayanlar üzülmeyin
Güncelleme:

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her 2 kadından biri göbekli...

Türkiye'de her üç kişiden biri göbekli. Bu oran kadınlarda yüzde 55, erkeklerde ise yüzde 17...

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Temizhan, insanların çoğunun kilo kontrolüne önem verdiğini ancak bel çevresi genişliğinin gözden kaçtığını belirtti.

Temizhan, Türkiye'de bel çevresi genişliğinde özellikle kadınların risk altında olduğunu belirterek şunları kaydetti: "2008'deki 'Obezite ve Göbeklilik' araştırmasına göre, Türkiye'de göbeklilik yüzde 36.2 oranında. Kadınların yüzde 55'i, erkeklerin yüzde 17'si göbekli. Kadınlarda göbeklilik, 20-29 yaşları arasında yüzde 20 iken, 30-39 yaş aralığında yüzde 50, 40-49 yaşları arasında yüzde 69.6 ve 50-60 arasında ise yüzde 84'e çıkıyor."

ÇALIŞANLARDA ORAN DÜŞÜK

Göbekliliğin görülme oranının çalışan kadınlarda diğerlerine oranla çok daha az olduğunu vurgulayan Temizhan, bu konuyla mücadelede ev kadınlarının hedef alınması gerektiğini anlattı. Temizhan, erkeklerin bel kalınlıklarının en fazla 94, kadınların ise 80 santim olması gerektiğinin altını çizdi.

OBEZİTE TEHLİKESİ

Ahmet Temizhan, beden kitle endeksinin 30'un üstünde olmasının 'obez', 25-30 aralığındaki değerlerin 'fazla kilolu' olarak kabul edildiğini belirtti. "Obezite oranı kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 20.6. Obezite ve göbeklilikte kırsalla kent arasında fazla fark yok' dedi.