Serinletici içeceklerle yazı tatil havasında geçirin

Serinletici içeceklerle yazı tatil havasında geçirin
Güncelleme:

Sıcak havalarda tatile çıkamayanlardansanız birkaç değişik içecek alternatifiyle ofisiniz de de tatil hissini yaşayabilirsiniz.

Su, yaşamımızı sürdürebilmemiz için hayati önem taşır. 3 günden fazla susuz yaşamanız mümkün değildir. Su kaybı sonucunda vücut ağırlığının % 10’dan daha fazla su kaybetmesi şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına neden olur. % 20’lik kayıplarda ise yaşam tehlikeye girebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı su bir “yaşam” içeceğidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kadınların günde ortalama 2.5 litre; erkeklerin ise 3.5 litre tüketmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Vücut fonksiyonlarının düzenli olması ve dehidrasyondan korunmak için vücudun sürekli bir su kaynağına gereksinimi vardır.

Sıcak ve nemli havalarda veya ağır fiziksel aktivitede sıvı kaybı çok daha fazladır. Diğer besin öğelerinden farklı olarak vücut suyu depolayamaz ve ihtiyacın arttığı durumlarda ekstra bir kaynak sağlayamaz. Bu nedenle dehidrasyondan korunmak ve vücudun normal çalışmasını sağlayabilmek için kaybedilen suyun yerine konulması gerekir.

Günlük su ihtiyacımız ne kadardır?

Çok sıcak veya soğuk ısılara maruz kalındığında normal vücut sıcaklığının sağlanması için vücut daha fazla su tüketir.

Ağır iş ve egzersizlerde terleme nedeniyle su kaybı fazladır.

Uzun süreli havayolu yolculuklarında su deriden buharlaşır. Bu nedenle uçak yolculuklarında su tüketiminizi artırmalı, saat başına 2 bardak su tüketmelisiniz.

Hamilelik ve emzirme döneminde kadınların sıvı ihtiyacı artar.

Ateş, ishal, kusma gibi durumlarda su kaybı fazladır. Bu nedenle bol su tüketilmeli, diğer sıvılarla desteklenmelidir.

Yüksek posa içerikli bir diyet tüketiyorsanız, kabızlığı önlemek için su tüketiminizi artırmalısınız.

Kahve ve kafein

Kafeinli içecekler, kafeinin diüretik etkisinin olmasından dolayı iyi bir sıvı kaynağı değildir. Kafein idrar yoluyla su kaybını artırır. Bu nedenle kafein alımı arttığı durumlarda su tüketimi de artırılmalıdır. 

Çeşitli derecelerde aşırı kafein alımı sinirliliğe, huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olabilir.

Kafein kalp atım hızını artırır.

Sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olarak ılımlı miktarlarda kafein tüketimi mümkündür. Gün içerisinde 1-2 fincan Türk kahvesi içebilirsiniz. Ancak her fincandan sonra 1 büyük bardak su içmeyi unutmayınız…

SU

· Besinlerin sindirimi

· Besinlerin emilimi ve taşınması

· Besin öğelerinin metabolizması sonucu oluşan artık maddelerin atılması

· Vücut ısısının denetimi

· Eklemlerin kayganlığının sağlanması

· Elektrolitlerin taşınması için çok önemlidir.

BUZLU YEŞİL ÇAY

Maden suyunun serinletici ve elektrolit kaybını onarıcı etkisinden yararlanmak istiyorsanız yeşil çayınıza ilave edebilirsiniz. Yeşil çayın içerisindeki antioksidanlar yaban mersinine, nara ve üzüme benzerdir. Bu da sağlığımızı korumada olumlu etki yaratır. 

Yeşil çay ister soğuk ve buzlu, ister sıcak olsun obezite, diyabet, inme ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltır. Yapılan çalışmalar, günlük olarak tüketilen 3 fincan yeşil çayın yüksek kan basıncını % 45-65 oranında azalttığını göstermektedir. Ayrıca düzenli tüketilen yeşil çay prostat, kolorektal ve akciğer kanseri gibi birçok kanser çeşidine karşı koruyucu etki yaratır. Ananaslı yeşil çay ile yazın oluşabilecek ödeme karşı da önlem almanız mümkün. Çünkü ananasın içindeki bromelein isimli madde ödem atıcı özelliğe sahiptir.

BEYAZ ÇAY

Çayın en nadide çeşidi Beyaz Çay, çay saatlerinizin hoş bir konuğu olabilir. 1 litre ılık suyun içine 2 poşet beyaz çay ilave edip 5 dakika bekletin. Sonrasında bu sıvıya çilek veya armut dilimleri ilave edip buzdolabında bekletin. Ertesi gün masanızda hem tadı hem görüntüsü ile size keyifli bir iş günü yaşatsın… Bu arada unutmayın beyaz çay düzenli beslenme planı ile kullanımlarda bel çevresinde 1-2 cm incelmeye yardımcı olur.

Leyditurk.com