Çocuğunuz bilgisayar kullanmalı mı?

Çocuğunuz bilgisayar kullanmalı mı?
Güncelleme:

Çocuklar bilgisayarla ne zaman tanışmalı, hangi programlar kullanılmalı ?

Çocuk anne babasını, kardeşini bilgisayar karşısında çalışırken görüyor ve klavyeye dokunmak için o da bir istek duyuyor.

Bu noktada onu bu ortamdan uzak tutmak, yasaklamak pek mümkün değil. "Hayır" dediğimiz anda çocuk "annem, babam, kardeşim bunun karşısında bu kadar zaman geçirip keyif alırken, ben neden dokunamıyorum" diyebiliyor. Önemli olan; çocuğun bu ilgisini ailenin doğru bir şekilde yönlendirebilmesi. Ancak uzun süreler hatta gün boyu bilgisayar başında yalnız bırakılan çocuk, sosyal ilişkilerinden beyin gelişimine kadar bir çok zararlı etkiyle karşı karşıya kalabilir.

Çocukların, bilgisayarla tanışma yaşı ne olmalı?

Çocuklar yaşlarına uygun programları kullanarak PC kullanmayı öğrenmeye 3 yaşından itibaren başlayabilirler. Ancak gerek bilgisayar klavyesindeki harfler ve rakamlar ile ilgili becerinin okuma yaşı olan 6 ile koşut geliştiği, gerekse bilgisayara faresi (mouse) kullanımının da ancak bu yaşta kasların tam hakimiyetine girmeye başladığı unutulmamalıdır. Ancak 3 yaşın altında ilgisi olduğu fark edildiğinde aile bebeği 1 yaşından itibaren Comfy Easy PC sistemini tanıştırabilir. Bu sistemin farkı, herhangi bir bilgisayara USB ile bağlanabilen özel klavyesi ve bu klavyedeki büyük ve parlak renkli tuşlar ile çocukların daha erken yaşta bilgisayarda eğitici oyunlar oynayabilmesine imkan tanımasıdır.

Çocuklar hangi programları kullanmalı?
l

Çocuklar için bilgisayarda oynarken eğiten programları seçmekte fayda var. Oyun çocuğun hayatında vazgeçilmez bir unsur. Yapılan araştırmalar çocukların en fazla oyun esnasında öğrenmeye açık olduğunu gösteriyor. Bu nedenle eğitirken oynatan değil, oynarken eğiten programlar tercih edilmeli. Tabii ki piyasada çok çeşitli oyunlar var, bu programların uzman kişiler tarafından hazırlanmış, çocuklara uygun ve onaylı ürünler olmasına dikkat etmekte fayda var.