10 kadından 4'ü evde şiddet görüyor!

10 kadından 4'ü evde şiddet görüyor!
Güncelleme:

Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün evlinde şiddet gördüğü belirlendi.

'Kadına yönelik aile içi şiddet araştırmasının' sonuçları açıklandı. Türkiye'de 10 kadından 4'ü fiziksel şiddet görüyor, %15'i cinsel ilişkiye zorlanıyor. Kent ve kırsal kesim arasında önemli bir fark yok

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün (KSGM) 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet'' araştırması kapsamında, 51 ilde, 15-59 yaş arasındaki 12 bin 795 kadınla yüz yüze görüşüldü. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, dün araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıkladı. Buna göre kentte fiziksel şiddet oranı yüzde 38, kırsalda yüzde 43. Özellikle kuzeydoğu ve Orta Anadolu'da kadınların yarısı şiddete maruz kalıyor. Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz ve Orta Anadolu'da da fiziksel şiddet yaygın.

HAMİLE EŞİNİ DÖVEN DE VAR

Kadınlar, yüzde 26-57 arasında oranlarda eşleri tarafından hayatlarında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Her 10 kadından biri gebeliği süresince şiddet görüyor. Her 10 kadından 4'ü eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 15'i zorla cinsel ilişkiye giriyor, cinsel olarak aşağılayıcı eylemlere zorlanıyor. Cinsel şiddet birçok durumda fiziksel şiddetle birlikte yaşanıyor. Kadınların yüzde 42'si fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Yüzde 44'ü ise duygusal şiddet görüyor. Kadınların yüzde 23'ü eşlerinin veya birlikte oldukları kişilerin kendisinin çalışmasına engel ya da işten ayrılmasına neden olduğunu belirtiyor.

EĞİTİM ÇÖZÜM DEĞİL

Eğitim düzeyi yüksek olan kadınlar arasında bile her 10 kadından 3'ü eşinden fiziksel veya cinsel şiddet görüyor. Refah düzeyi düşük olan kadınların yaşamlarının herhangi bir döneminde karşılaştıkları şiddet yüzde 50, iken yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki kadınlarda oran yüzde 29'a düşüyor.



Eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan her 3 kadından biri yaşamına son vermeyi deniyor. Evli veya bekar her 5 kadından biri, 15 yaşından sonra kendi veya eşinin ailesi, akrabaları, okul veya işyerinden kişiler tarafından fiziksel şiddete, yüzde 3'ü bu kişiler tarafından cinsel şiddete uğruyor. Kadınların yüzde 7'si çocukluklarında cinsel istismar yaşadıklarını belirtiyor. Kentli kadınlar arasında cinsel istismara uğrayanlar, kırsala oranla 3 kat daha fazla. Cinsel istismara maruz kalanların yüzde 42'si, bu eylemin tanımadıkları kişilerce gerçekleştirildiğini belirtti.

ŞİDDETİN NEDENİ AİLE VE PARA

Kadınlar, şiddetin en önemli iki nedeni olarak, 'erkeğin ailesiyle yaşanan sorunları' ve 'maddi sıkıntıyı' gösteriyor. Her yüz kadından 86'sı 'fiziksel şiddetin kabul edilemez' olduğunu düşünüyor. Erkeklerin 'bazı durumlarda eşlerini dövebileceğine' inananların oranı yüzde 14. Kadınların yüzde 49'u 'kadın eşi ile tartışmamalı', yüzde 47'si 'erkek kadından sorumludur', yüzde 34 'kadın parayı nasıl harcayacağına kendi karar veremez', yüzde 33'ü 'erkeklerin ev işi yapması gerekmez', yüzde 31'i 'kadın cinselliği reddedemez' yargısına katılıyor.

KADIN 'ÇARESİZLİĞİ' ÖĞRENİYOR

Araştırmaya göre şiddet uygulayan erkek ve mağdur kadınların ailelerinde de şiddet öyküsü mevcut. Aileden öğrenilen şiddet, kadına çaresizce kabullenmeyi öğretiyor. Kadınlar, paylaşabilecekleri kişi bulduklarında anlatabilirken, erkekler uyguladıkları şiddet hakkında konuşmak istemiyor.