Sakız çiğnemeyi sevenlere uyarı !

Sakız çiğnemeyi sevenlere uyarı !

Çok sakız çiğneyenlerde çene eklemi rahatsızlıkları daha fazla görülüyor.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, \'Her konuda olduğu gibi sakızın da azı karar çoğu zarar\' dedi. Yalçın, çene hareketlerinde kısıtlılık olanları, çenesinden ses gelenleri, kulağı rahatsız olmadığı halde kulakta ağrı hissedenlerin çene uzmanına gitmelerini tavsiye etti.

Minyon ve Zayıf Kadınlarda Çene Rahatsızlığı Daha Sık Yaşanıyor

Minyon ve zayıf kadınlarda çene rahatsızlıklarının daha fazla göründüğünü aktaran Yalçın, bunun doğanın bir kanunu olduğunu belirtti. Yalçın, \'Çok sakız çiğneyenlerle çene yapısı daha narin olanlarda çene eklemlerinde daha sık rahatsızlık oluyor. Yapılarından ötürü kadınlarda çene rahatsızlıkları erkeklere oranla daha fazla görülüyor\' şeklinde konuştu.

Sakız Çiğnemek Yüz Güzelliğini Etkiliyor

Sakız çiğnemenin çürük oluşumunu azaltması gibi kanıtmanmış faydaları vardır. Ama çok sakız çiğnemenin çene sağlığının yanı sıra yüz güzelliğini de olumsuz etkilediğini belirten Yalçın, \'Sakız çiğnenen taraftaki yüz – yanak kasları daha fazla kullanıldığı için yüzde simetrinin bozulma ihtimali oluşuyor. Bu nedenle yemeklerden sonra diş fırçalama imkanı olmadığı durumlarda şekersiz sakız kısa süreli çiğnenebilir. O da ağızda her iki tarafla eşit zamanda çiğnemek gerekli\' dedi. Sakız çiğnemenin eklem hastalığına neden olacağı ile ilgili bilimsel bir yayın olmamakla beraber eklem hastalığının belirtileri görülen veya hastası olan kişilerde aşırı sakız çiğnemek hastalığı daha kötü hale getirmektedir.

Yalçın çenesinde şu belirtiler olanların uzmana görünmelerini tavsiye etti:

-Çene hareketlerinde kısıtlılık varsa,
-Çeneden ses geliyorsa,
-Kulak rahatsızlığı olmadığı halde kulak ağrısı varsa,
-Çenedeki ses gelirken ses aniden kaybolup ağrı ve kısıtlılık oluşmuşsa

Ağzını açamamaya başlamışsa,

Aşağıdaki davranışlar (Temporomandibular eklem )TME bozukluklarına neden olabilir :

1. Diş gıcırdatma ve diş sıkma (bruksizm) . Bu hareket eklemin içine bulunan diske aşırı yük binmesine neden olur. Psikolojik kaynaklı olmasına rağmen engellenmesi zordur. Ama zararlı etkisini azaltmak için gece plağı denilen plaklar yapılarak hastaya gece yatarken takması önerilir. Çiğneme kaslarına botox uygulanması da yapılmaktadır. Hastaların çoğu bu alışkanlıklarından habersiz olabilir. Eğer sabah kalktığımız zaman çenelerde yorgunluk ve kulak ağrısı ile uyanıyorsak sizde de diş gıcırdatma veya sıkma olabilir.

2. Çok sakız çiğneme veya tırnak ısırma. Şekersiz sakız çiğnemenin faydaları vardır. Dişlerde çürük oluşumunun azalmasına yardımcı olur. Ama çok çiğnersek yüz ve yanak kaslarımızda şişlik (hipertrofi) olabilir. Bu da hastaların görünümlerinde bozulmaya veya tek taraflı çiğneniyorsa asimetriye neden olur.

3. Diş sorunları ve dişlerde çapraşıklık (Maloklüzyonu) ve diş eksiklikleri . Hastaların iyi çiğneyememelerine veya tek taraflı çiğnemelerine neden olur. Tek taraflı çiğneme TME sorunlarına neden olabilir.

4. Daha önce geçirilmiş travma ve çene kırıkları TME bozukluklarına yol açabilir.

5. Stres deşarj olamamış sinirsel bir enerjiye neden olur. Bu da çene kaslarında gerginlik ve ağrı oluşturur. Stres altında insanlar bilinçli ya da bilinçsiz diş sıkma ve gıcırdatmaya neden olur.

6. Kötü iş alışkanlıkları: Örneğin baş ve omuz arasında telefon tutarak konuşmak, TME bozukluklarına neden olabilir.