Sağlık turizmi sektörü Türk dünyasına açılıyor

Sağlık turizmi sektörü Türk dünyasına açılıyor

Sağlık turizmi sektörü yurtdışındaki Türkleri hedefine aldı.

Türk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan\'dan sonra bu kez Moldova Cumhuriyeti\'ne bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi\'nde yaşayan Gagavuz Türklerini ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklama yapan Acıkök, Türkiye sağlık turizmi sektörünün gelişmesine yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık turizminde Türkiye\'nin son yıllarda yükselen grafiğine dikkat çeken Acıkök, uluslararası alanda yapılan anlaşmalar, geliştirilen iş ortaklıkları ve kurulan organik bağların sağlık turizminin gelişmesine zemin hazırladığını söyledi.

Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerden hastaların tıbbi operasyonlar için Türkiye\'yi tercih ettiğini hatırlatan Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, Türkiye\'nin sağlık turizminden elde ettiği gelirin 2.5 milyar dolar olduğunu, Sağlık Bakanlığı\'nın hedeflerine göre bu rakamın 2017 yılında 8 milyar dolara çıkacağını belirtirken farklı coğrafyalarda yaşayan Türk soydaşların, sağlık turizmi sektörünün önemli bir hedef kitlesi haline geldiğini söyledi. 

Türkiye\'deki sağlık hizmetlerinin dünyada tanıtılması ve hastaların Türkiye\'ye kanalize edilmesi amacıyla kurulan organik bağların meyvelerini verdiğini belirten Acıkök, \"Avrupalılar Türkiye\'deki sağlık operasyon maliyetlerinin Avrupa\'ya göre yaklaşık 3\'te bir oranında olmasını cazip görerek Türkiye\'ye geliyor. Bu açıdan Orta Asya\'daki Türklerin yanı sıra Avrupa’da yaşayan 15 milyonu aşkın Türk nüfusunun sağlık için Türkiye\'ye çekilmesi kısa vade hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.

Moldova Cumhuriyeti devlet yetkilileri ve soydaşlarla gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgi veren Acıkök şunları söyledi:

\"Moldova Cumhuriyeti devlet yetkilileri ve ona bağlı Moldova’nın Gagavuz Özerk Bölgesi’nde yaşayan Gagavuz Türkleri ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Özerk bölgenin cumhurbaşkanı Mihail Formuzal heyetimizi kabul etti. Türkiye sağlık turizmi ve hizmetleri konusunda partner iş adamlarıyla bağlantılar kurduk. Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve diğer Türki cumhuriyetlerdeki üst düzey yetkililer gibi Gagavuz Türkleri de Türkiye ile çok çeşitli iş birliklerine açık ve hazır olduklarını belirttiler. Mustafa Kemal Atatürk\'ün Gagavuz Türkleri ile ilgilenmesi ve Sovyet Rusya dağıldıktan sonra dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel\'in kendilerine sahip çıkması ilişkilerimizi pekiştirdi. Bu anlamda gerek sağlık turizmi olsun gerekse diğer ticari ilişkilerimizde soydaşlarımızla olan çalışmalarımız daha ileri seviyelere taşıyabileceğimizi düşünüyorum.\"

Medyanın yoğun ilgi gösterdiği ve Türk sağlık turizminin yerel kanallar üzerinden tanıtıldığı ziyarette ayrıca Acıkök, sağlık turizm acentaları ve sivil toplum örgütleri ile koordineli hareket edeceklerini söyledi.