Saçınız neden dökülüyor?

Saçınız neden dökülüyor?
Güncelleme:

Saç dökülmeleri bazen hastalık belirtisi olabiliyor.

Stres, mevsimsel değişiklikler, demir eksikliği, tiroid hormon bozukluklar... Bunlar saç dökülmesinin nedenlerinden yalnızca birkaçı. Sebebi ne olursa olsun saç dökülmesi önlenebilir! Çevre hastanesi ve Saç Ekim Türkiye Medical Estetik Direktörü Fatoş Can saç dökülmesi konusunda bizleri bilgilendiriyor.

Her elinizi attığınızda 3-4 tel geliyorsa dikkat!

Her zamankinden farklı bir dökülmenin kaynağında bazı hastalıklar olabilir. Bunlar arasında bağışıklık sisteminin hatası ile oluşan hastalıklar, tiroid bezi hastalıkları, demir eksikliği, stres ve genetik hastalıklar, kadınlarda hormonal düzensizlikler, beslenme yetersizliği, uzun süre yapılan düşük kalorili diyetler yer alıyor.

Saç dökülmesi, nedeni ne olursa olsun önlenebilir, ancak kaybedilen saçı geri kazanma her zaman mümkün değil. Örneğin vücuttaki demir yetersizliği veya kansızlıktan kaynaklanan saç dökülmesinin durdurulması kolay, bu tür durumda geri kazanılma da mümkün. Tiroid ve saç derisi mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle dökülmeler de önlenerek geri kazanılabilir. Ancak saç köklerini tahrip eden bazı deri hastalıklarında geri kazanım olmaz.

Eğer saç dökülmesi normalden farklı bir şekilde sadece belli bölgelerde yoğunlaşıyorsa, banyoda, yastıkta dökülen saçların miktarında bir artış varsa, bu dökülme de 3 ayı geçiyorsa ve her elimizi attığımızda 3-4 tel saç geliyorsa mutlaka doktora gidilmeli. Birde mevsimsel dökülme denilen ritmik dökülmeler var. Kuzey Yarım Küre ülkelerinde bu dökülmeler sonbaharda yaşanır. Genellikle 2-3 ayda biter. Eğer bu süre uzuyorsa doktora danışmakta fayda var.

Çok sık fön çektirmeyin!

-Yumurta akları, zeytinyağı, badem yağı gibi karışımlardan mucizevi çözümler beklemeyin. Bunlar tıpkı kozmetik ürünleri gibi saçı parlatmak veya saçın dış yüzeyindeki hasarları azaltması dışında saça olumlu bir etki sağlamaz.

-Her saç dökülmesi için sarımsağın iyi olduğu yönündeki yaygın görüşe inanmayın. Sarımsak yaralar oluşması gibi daha sağlıksız sonuçlar doğurabilir.

-Yıkama ve tarama sırasındaki dökülmeler normal. Durup dururken dökülüyor ve elinizi attığınızda tutam tutam geliyorsa doktora başvurun.

-Yeterli uyuyun.

-İyi beslenin. Kırmızı et ve tahılların önemini unutmayın.

-Çok sık yapılmaması koşuluyla boya saça zarar vermez. Ancak sık uygulanan perma veya fön kökte hasar meydana getirebilir. Saçı çok sıkı toplamak da saç derisini yıpratarak kalıcı kayıplara neden olabilir.

Leyditurk.com