Sağlıklı yaşamın sırları

Sağlıklı yaşamın sırları

Sağlıklı beslenme ve stresten uzak durmak sağlıklı yaşamın temel anahtarı !

Sağlıklı beslenme ve stresten uzak durmak, hep uzun ve sağlıklı yaşamanın anahtarı olarak düşünülüyordu, fakat bunun başka yolları da olduğu BBC Focus dergisinde açıklanıyor:

1. Sinirlenin: Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, öfkesini ifade eden erkeklerde erken ölüm riskinin azaldığını gösterdi. Şiddetin savunulmadığı çalışmada, aşırı kızgınlığın sağlık için zararlı olduğuna dair kanıtlar var. Öfkesini içine atmayanlarda ölümcül olmayan kalp krizi riskinin yaklaşık yarı yarıya olduğu ve felç geçirme olasılığında ise önemli derecede azalma olduğu kaydediliyor.

2. Soğuk duş alın: Çok sayıda çalışma, sıcak ya da soğuk gibi stresli bir ajanın çok küçük bir miktarının kobayların sağlığı için faydalı olduğunu gösterdi. Virginia Üniversitesi'nden araştırmacılar, hatta soğuğun beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırarak tümörleri azalttığını da iddia ediyorlar.

3. Hayatınızı renklendirin: Köride (acılı hint baharatı) bulunan popüler olan zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, eklem iltihabı gibi hastalıkları hafiflettiği, mideyi iyileştirdiği ve safra kesesi taşlarını döktüğü belirtiliyor. Cincinnati Üniversitesi'nden araştırmacılar, zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya neden olan COX-2 isimli enzimi durduran doğal bir bileşik buldular.

4. Stresinizi atın: Aşırı stres siz ve çevrenizdekilerin sağlığı için zararlı, fakat araştırmacılar uygun miktardaki stresin faydalı olabileceğini iddia ediyorlar. Örneğin, Amerika'da yapılan araştırmaya göre, hamilelikte kadınlarda görülen makul düzeydeki stresin, anneleri sakin olanlara oranla stresli annelerin bebeklerinin 2 yaşında daha ileride oldukları görüldü. Stres hormonu kortizolun organ gelişimine yardımcı olduğu, ancak fazla stresin ise gelişimi kısıtladığı düşünülüyor.

5. Dindar olun: Araştırmacılar, dini ibadetleri cemaat ile birlikte yerine getirmenin önemine dikkat çekiyor. California Üniversitesi'nde yapılan çalışmaya göre, toplu olarak ibadet ederken kurulan arkadaşlıkların, sosyal bağların insanı hayata bağladığı belirtiliyor.

6. Şarkı söyleyin: Çalışmalar, düzenli şarkı söylemenin kalp ritmini düzenlediği, kan basıncını düşürdüğü ve stresi azalttığını gösteriyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, koroda şarkı söyleyen yaşlıların sağlığında önemli düzelmeler görüldü. Bu kişilerin doktora 30 kez daha az gittiği, depresyonun daha az görüldüğü, daha az tibbi tedavi gördükleri ve daha az düştükleri saptandı.

7. Dişlerinizi diş ipliğiyle temizleyin: Dişetleriniz enfekte olduğunda, vücudunuz bağışıklık tepkisini artırıyor. Bu kalp problemlerinin nedenlerinde biri olan iltihabı artırıyor. Harvardlı araştırmacılar, 12 yıl boyunca 41 bin erkeği izlediler, 24 ve daha az sayıda dişe sahip olan erkeklerin yüzde 57 oranında daha fazla felç geçirdiğini buldular. birçok diş kaybının ise çürüklerden ya da dişeti hastalığından ötürü olduğunu farkettiler.

8. Sert (acı) su için: Sert su, çaydanlığınız ve saçınız için kötü olabilir, ancak insan sağlığı için faydalı yönleri var. Kalp hastalığı görülme sıklığının sert su içilen bölgelerde daha az olduğu görüldü. Birçok uzman, sert sudaki sihirli maddelerin yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum olduğuna inanıyor. Kalsiyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı ve magnezyum ise sağlıklı bir kalbe sahip olmak için çok önemli.