Bronzlaşmak uğruna sağlığınızdan olmayın !

Bronzlaşmak uğruna sağlığınızdan olmayın !
Güncelleme:

Güneşin yararları da zararları da saymakla bitmez, ama tedbiri elden bırakmamak gerek...

Güneşin zararları kadar yararlarının da altını çizen Medical Park Sağlık Grubu Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Dr.Canan Savaş İyigün, özellikle eller, yüz ve kolların 15-20 dakika güneş alması sonucu vücudumuzun yeteri kadar D vitamini depolayabileceğini söyledi.

"D vitamini için saatlerce güneşte kalmamız gerekmez" "İnsanlar güneşli dönemlerde kendilerini daha iyi hissederler. Güneşli havalar psikolojik rahatlama, canlılık getirir. O yüzden güneşi severiz" diyen Dr.Canan Savaş İyigün, "özellikle de güneşin ve denizin olduğu bir yaz tatili hepimizi mutlu eder. Pozitif temas hoşlanılan bir duygudur. Güneş ışığının tende yaratttığı ısı da dokunma hissi verir ve bizi rahatlatır. Güneş ışınları özellikle D vitamini üretimi ve dolayısıyla kemiklerimiz üzerine etkilidir. Ancak güneşlenmenin bu faydası için cildin küçük alanlarının (yüz, eller,kol gibi) kısa süreli güneşe maruziyeti (15-20 dakika) yeterlidir. Ayrıca D vitamini doktor kontrolunde ek olarak da kolaylıkla alınabilir. Bu nedenle çocuk ve yaşlılar için daha da önemli olan D vitamini yapımı için saatlerce güneşte kalmamız ve derimizin zarar görmesi gerekmez" diye konuştu.

"Güneş ışınları sedef ve ekzemaya iyi gelir"

Yapay ve doğal güneş ışınlarının sedef ve ekzema gibi bazı deri hastalıklarının da iyileştirilmesinde yardımcı olduğunun altınızı çizen Dr.Canan Savaş İyigün, "Bu amaçla kullanımı da mutlaka doktor kontrolunde olmalıdır. Uzun vadede yan etkiler oluşturabilir. Sedef ve ekzema hastaları mutlaka doktor kontrolünde ne kadar ve hangi zaman aralığında güneşleneceğini doktora danışmalıdır. Güneş ışınlarının yan etkileri bronz tenin cazibesine kapılıp fazla dikkate alınmamakla birlikte bazen çok ciddi sonuçlar oluşturabilir. Güneşin bazı yan etkileri hemen ortaya çıkar. Özellikle beyaz tenli kişilerde dikkatsiz güneşlenmeler sonucu güneş yanıklarına sık rastlanır. Güneşe hassasiyet yaratan bazı ilaçların (doğum kontrol hapları gibi) kullanımı bir takım reaksiyonlara neden olabilir. Yine bazı deri hastalıkları güneşle şiddetlenebilir" dedi.

"Uzun vadede güneş gözde katarakt ve deri kanserine neden olur"

"Uzun vadede güneş; ciltte kırışmalar, renk değişiklikleri, deri kanseri öncüsü bazı deşiğiklikler ve çeşitli deri kanserleri, gözde katarakt oluşumu gibi zararlı etkiler yapar" diyen Dr.İyigün, şöylekonuştu :"Ultraviyole ışınları etkisiyle serbest radikaller oluşmakta bunun sonucunda hücre çekirdeğinde kalıcı degişiklikler meydana gelmektedir. Güneş ışınları içinde yeralan ultraviyole A ve B zararlı etkilerden sorumlu ışınlardır. Ultraviyole A (UVA) ;Düşük enerji seviyesine sahiptir. Güneş allerjilerine sebep olur. Camdan geçebilir. Tüm yıl boyunca kapalı havalarda ve binaların içinde de etkilidir. Ultraviyole B (UVB); Yüksek enerji seviyesine sahiptir. Güneş yanıklarından sorumlu morötesi ışınlardır. Camdan geçemez. Yazın daha fazla etkilidir."

"Güneşten korunma çocukluk çağında başlamalı"

"Kişilerin çoğu yaşam boyu güneşe maruziyetin yüzde 50-80'ini 18 yaşından önce tamamlar"diyen Dr.Canan İyigün, "Cilt kanseri gelişmesinde tüm yaşam boyunca maruziyetin yanısıra su kabarcığı oluşturacak kadar şiddetli güneş yanıklarının sayısı da önemlidir. Bu nedenlerle çocukların güneşten korunması çok önemlidir. Özellikle açık tenli kişiler güneşin zararlı etkilerinden daha fazla etkilenirler ve yan etkiler de daha fazla görülür. Bu kişilerin daha dikkatli olması gerekir" dedi.