Oyun ve oyuncak seçiminin çocuklardaki etkileri

Oyun ve oyuncak seçiminin çocuklardaki etkileri
Güncelleme:

Çocuklarınız için seçtiğiniz oyuncakların onlar üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?

Çocukların oyun oynaması, onların sadece gün içinde vakit geçirmesini değil, doğru ve düzgün yöntemlerle gelişmesini de sağlamaktadır. Bu sebeple çocuklar için seçilecek oyun ve oyuncak türleri çok önemlidir. Her biri, onların uzun vadede gelişimlerinde etkili birer araçtır. ERA Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden Türkan Şenbacak, bu konuda ebeveynlere yararlı tavsiyelerde bulunuyor. Bu oyun ve oyuncakların çocukların bedensel, duygusal, sosyal, zihinsel ve dilsel gelişiminde önemli rol oynadığını vurguluyor.

Oyunlar çocuğun gelişimde nasıl etkili olur?

-Düşünmeyi ve kendi başına karar vermeyi aşılar
-Risk alabilmeyi öğretir
-Sorumluluk almayı, işbirliği yapmayı ve paylaşmayı anlatır
-Çevresini araştırmayı, nesneleri tanımayı ve problem çözmeyi gösterir
-Dikkatini bir noktaya toplamasına ve becerilerini organize etmesine yardımcı olur
-Kendisini ifade etmeyi anlatırken, sözlü olarak ifade edilenleri anlamasını da kolaylaştırır.
-Sosyalleşme becerisini kuvvetlendirir
-Başkalarının haklarına saygılı olmayı ve kurallara uymayı öğretir
-Hayal gücünü, becerilerini geliştirir.
-Saldırganlık dürtüsünden kurtulmasını sağlar
-Farklı sosyal rolleri denemesine, duygularını dışa vurmasına yardımcı olur
-Dil ve kas gelişimini hızlandırarak güçlendirir
-Problem çözme becerisini geliştirir

Oyuncak seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Türkan Şenbacak, ebeveynlerin çocukları için oyuncak seçimi yaparken, onların sevdiği ya da beğendiği her oyuncağı almamaya özen göstermeleri gerektiğini söylüyor.

Oyuncak çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine ve içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun olmalıdır. Basit oyuncaklar çocuğun çabuk sıkılmasına, karmaşık olanlar ise özgüveninin azalmasına sebep olacaktır.

Oyuncakların büyüklüğü çocuğunuzun bedensel gelişimine eşdeğer özelliklerde olmalıdır. Çocuğun bedensel yapısına göre kavrayacağından daha büyük veya daha küçük oyuncaklar seçilmemesine özen gösterilmelidir.

Çocuğun hem tek başına hem de grup arkadaşları ile oynayabileceği oyuncaklar seçilmelidir. Tek başına oynayacağı teknolojik içerikli oyuncaklar çocuğun sosyal gelişiminde zarara sebep olabilmektedir.

Çocukların el-göz koordinasyonunu ve kaslarını çalıştıracak oyuncaklar seçmeye dikkat edilmelidir.
Oyuncak alınırken çocuklar asında cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. Ancak yine de oyuncaklar çocuğun hoşuna gidebilecek renkte ve şekilde olmalıdır.

Çocuğunuzda oyuncakları kırma alışkanlığı varsa alınacak ürünlerin takıp çıkarılabilen ya da sökülebilir özelliklere sahip olmasına dikkat edilmelidir. Bu yönde yapılacak bir seçim, çocuğun kırma merakını giderirken, zihinsel olarak parça-bütün ilişkisini kavramasına da yardımcı olmaktadır.

Oyuncaklar, çocuğun psikolojik ve fizyolojik sağlığını bozmayacak şekilde kaliteli olmalı, şiddet içeren simgeler barındırmamalıdır.

Leyditurk.com