Aman dikkat ! Havuz problem çıkarmasın !

Aman dikkat ! Havuz problem çıkarmasın !

Uzmanlar havuz ve denizlerin göz hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, havuz sezonunun gelmesiyle birlikte özellikle sağlık için gerekli şartlara sahip olmayan havuzların, kimi zaman da deniz suyunun, alerjik göz rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtti.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Mulun, havuz enfeksiyonları arasında en sık rastlanan şikayetin alerjik konjonktivit olduğunu belirterek, havuz tutkunlarını gözlerde yanma, kızarıklık, sulanma, kaşıntı gibi rahatsızlıkların beklediğini ifade etti.

Gözdeki enfeksiyonun kalıcı rahatsızlıklara yol açabileceğini anlatan Mulun, "İnsanların yaklaşık yüzde 15'inde alerjinin bir veya birkaç çeşidi görülür. Çevreyle direkt teması nedeniyle göz alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Böyle durumlarda göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea çoğunlukla sağlamdır ve kişinin görmesi etkilenmemiştir.

Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da meydana çıkabilir. Deniz ve havuzlar bu tarz rahatsızlıklar için ciddi enfeksiyon kaynağıdır" diye konuştu.

Suyun içinde gözünüzü açmayın

Özellikle aynı anda birçok kişinin havuzları kullandığı için havuzların suyunun yeterince filtre edilmediği veya klorlanmadığında ciddi enfeksiyon kaynağı olabileceğini ifade eden Dr. Mehmet Mulun, böyle durumlarda en sık görülen şikayetlerin, gözlerde kızarıklık, çapaklanma, sulanma, yanma-batma ve ışık hassasiyeti olduğunu söyledi. Mulun, "Havuzdan çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açmaktadır. Ancak havuzda kirliliğin yol açtığı göz rahatsızlıkları olasılığı daha fazladır. Ayrıca eğer havuz suyu fazla klorlanmışsa gözleri, genzi, burun içini yakar. Çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak bizi alerjik göz rahatsızlıklarından koruyacaktır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Hastalık, başladıktan sonraki 10-12 gün çok bulaşıcıdır" ifadelerini kullandı.

Kalabalık havuzlardan uzak durun

Hastalık döneminde yapılması gerekenleri de anlatan Mulun, "Bu dönemde gözde akıntılar meydana gelecektir. Bu akıntılar periyodik olarak temizlenmelidir bunun dışında eller sık sık yıkanmalı, hastanın eşyaları özellikle gözle temas eden havlu gibi eşyaları ayrılmalı, yayılmayı engellemek için kalabalık ortamlardan uzak durmalı, özellikle çocuklar kreş ya da yaz okullarına bir hafta süre ile gönderilmemeli, kontakt lens kullanılmamalıdır" dedi.

Hastalıktan korunmak için öncelikle herkesin gittiği, kalabalık, yeterli filtrelemesi olmayan havuzlardan uzak durulması gerektiğini belirten Mulun, ayrıca yüzerken koruyucu gözlük kullanılmasını ve kesinlikle gözlerin suyun içinde açılmaması gerektiğine işaret etti.