Okul çantasının ağırlığı ne kadar olmalı?

Okul çantasının ağırlığı ne kadar olmalı?

Prof. Dr. Sinan Karaoğlu okul çantası hakkında aileleri uyarıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, okula giden çocuklarda yaygın olarak kullanılan sırt çantalarının, birçok problemi de beraberinde getirdiğini belirterek \"Okul çantası çocuk ağırlığının yüzde 10\'unu geçmemeli\" dedi.

DHA\'dan Faruk Çuhadaroğlu\'nun haberine göre, çocukların gelişmekte olan bireyler olduğunu ve taşıdıkları çantaların çocukların gelişiminde büyük önem taşıdığını bildiren Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, \"Bu ölçüde de ileride kalıcı olabilecek birtakım deformitelere ya da geçici olsa da birtakım sıkıntılara düşmemek için özellikle çantanın ağırlığı ve nasıl kullanılacağı konusunda dikkat etmek lazım\" dedi.

\"Çanta ağırlığı çocuğun ağırlığının yüzde 10\'unu geçmemeli\"

Prof. Dr. Karaoğlu, şöyle konuştu: \"Pratik bir ölçü verilecek olursa çanta ağırlığının, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10\'unu geçmesini istemiyoruz. Örneğin 40 kiloluk bir çocuğun, 4 kilodan fazla bir sırt çantasını taşımamasını istiyoruz. Sadece kilo değil bir de çantayı kullanım biçimleri de var. Çocuklar genellikle tek omuzlarına alıyorlar çantaları. Öyle herhalde biraz daha iyi hissediyorlar ya da kolaylarına geliyor. Aslında çocukların çantalarını iki omuzlarında taşımalarında fayda var. Çünkü tek taraflı kullandıklarında tek tarafa doğru yüklenme olduğu için eğilmeler ilerde ağrılara ya da şekil bozukluklarına sebep olabileceklerdir. Yine sırt çantalarının omuza bağlananları değil karına veya bel bölgelerine gelen bantları oluyorsa daha iyi oturacağı için vücuduna daha dengeli bir yüklenme yapacaklardır.\"