Mutluluk için harekete geçin!

Mutluluk için harekete geçin!

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, herkesi spor yapmaya davet ediyor.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’nde herkesi hareketsizliği ortadan kaldırmak için hareket etmeye davet etti. Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: “Sodexo İyi Yaşa ekibi olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu 10 Mayıs ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’nde, tüm kötülüklerin anası olan ‘hareketsizliği’ ortadan kaldırmak, ağrılarınızdan kurtulmak, vücudunuza bolca endorfin salgılatarak mutlu olmanızı sağlamak ve kendinizi daha çok sevmeniz için sizi spor yapmaya davet ediyoruz.”

Ayça Kaşıkçı kış aylarının geride kaldığına dikkat çekerken önemli uyarılarda da bulundu: “Güneş yüzünü göstermeye başladı. Paltolarımızı, kabanlarımızı atıp; kısa kollu kıyafetlerimizi, hırkalarımızı giymeye başladık bile. Hatta yazlıklarımız dolaplarımızda yerlerini almaya hazırlanıyor. Hal böyle olunca vücudumuz da daha fazla ön plana çıkmaya başlıyor” dedi. Kış aylarında alınan fazla kilolara dikkat çeken Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: “o zaman gelin hayatımıza ‘hareket’ katalım; hareketle beraber; mutluluk, huzur, rahatlama, stresten uzaklaşma, zindelik ve kendini sevmeyi…

Harekete geçin!

Her fırsatın değerlendirilebileceğine dikkat çeken Ayça Kaşıkçı, harekete geçmek için en iyi zamanların öğle araları olduğunu belirtiyor. Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: “İşe giderken yanınızda götürebileceğiniz bir t-shirt ve taytla sadece ofis merdivenlerini inip çıkarak kardiyo çalışması yapabilirsiniz. Ya da yarım saat hafif tempoda açık havada bir yürüyüş hem vücudunuzun hem de zihninizin rahatlamasına ve günün ikinci yarısını daha zinde karşılamanıza yardımcı olabilir. Bunların hiçbirini yapamıyorsanız, sadece basit esneme hareketleri bile vücudunuza bu rahatlamayı sağlayacaktır, yeter ki bunu isteyin ve kendinize ulaşılabilir bir hedef koyun! İş çıkışlarında ise; eve dönüş yolunun bir kısmını veya tamamını yürüyerek ya da bisiklete binerek almak, tüm eklemlerinizin harekete geçmesini sağlayacak bütün günün yorgunluğunun atılmasını kolaylaştıracaktır. Evde ise; akşam yemeğinin ardından rehavetin çökmesine izin vermeyin; havaların da geç kararmasını fırsat bilerek dışarıya yürüyüşe çıkın, bisiklete binin, evde dans edin, yüzün. Ne yaparsanız yapın harekete geçin!”

Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan ‘endorfin hormonu’ vücudun acı, ağrı gibi durumlarla baş edebilmesi için salgılanan bir hormon olduğuna dikkat çeken Ayça Kaşıkçı, “bu hormon salgılandığında acı iletimini yavaşlatır ya da tamamen durdurabilir. Kimyasal yapısı morfin ile benzerdir; ancak endorfin sadece beyinde üretilir ve kimyasal olarak sentezlenerek vücuda enjekte edilen morfinden daha güçlüdür. Bu da bizim masa başında ağrıyan sırtımıza, bacaklarımızdaki uyuşukluklara, hatta topuklu ayakkabı üstünde geçen koca bir güne derman olabilecek tek doğal ilaçtır. Aynı zamanda stresli bir günün ardından, vücudumuzda gereğinden fazla adrenalin salınımı gerçekleşir. Bu da bedenimizde istemediğimiz ağrılara ve sakin olamamamızı sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, yarım saatlik fiziksel bir aktivitenin metabolizmayı hızlandırarak vücudun adrenalin hormonundan daha çabuk kurtulmasını sağladığını ortaya çıkarmıştır. Bu zaman zarfı içinde salgılanan endorfin hormonuyla da vücut; yatışır, rahatlar ve kendini onararak güne yeniden daha zinde başlama şansı elde eder. Unutmayalım ki, spor yapmak bu morfinin üretilmesini sağlayan en güzel aktivitelerden biridir!”

Biz de Sodexo İyi Yaşa ekibi olarak, bu özel günde tüm kötülüklerin anası olan “hareketsizliği” ortadan kaldırmak, ağrılarınızdan kurtulmak, vücudunuza bolca endorfin salgılatarak mutlu olmanızı sağlamak ve kendinizi daha çok sevmeniz için sizi spor yapmaya davet ediyoruz.