Mutfaklarda yeşil lezzet: Avokado

Mutfaklarda yeşil lezzet: Avokado
Güncelleme:

Anavatanı Meksika olan avokado, bizim mutfağımıza da yemeklere girmeye başladı.

Avokado, parlak yeşil kabuklu, armudu andıran bir görünümde, yenen kısmı beyaz ve çok iri çekirdeğe sahip bir meyvedir. A, B, C, E ve K vitaminleri, bunların yanı sıra demir, magnezyum, bakır, potasyum, fosfor gibi bünyesinde yirmiye yakın vitamin ve minerali barındırır. Tanımladığımız klasik bir tatta bir meyve değildir. Ham ve sertken toplanır, belli bir lezzete ulaşması için oda ısısında yumuşamasını beklemek gerekir. Anavatanı Meksika olan, öncelerde pek bilinmeyen ve tüketilmeyen avokado, ülkemizde Güney sahillerinde yetiştirilmeye başladığından bu yana ve inanılmaz faydalarının bilinmesiyle birlikte popülerlik kazandı ve mutfağımızda yavaş yavaş yer bulmaya başladı. Avokado baharatlarla birlikte acı soslarda kullanılır, limon ile uyum sağlar, hem tatlı hem tuzlu besinlere lezzet katan kremsi nötr bir tadı vardır. Nispeten daha az karbonhidrat içerdiğinden, kan şekerini hızla yükseltmez. Sağlığımız için de sayısız yararları var. Kalp sağlığında, kolesterolü düşürmede, güçlü kemikler ve zihinsel berraklık için faydalıdır. Antioksidan kaynağıdır ve bu özelliğiyle hücreleri yaşlanma etkilerine karşı korur. Bolca lutein, zeaksantin ve beta karoten içerir. Bu yeşil meyve, antiinflamatuar özellik taşır. Bünyesindeki polifenoller ve flavonoidler ile inflamasyonlu (iltihaplı) hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekler. Protein oranı diğer meyvelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. Vücut için gerekli temel aminoasitleri içerir. Bunların yanı sıra avokado, yağda çözünen besinlerin emilimini arttırır. Bir orta boy avokado yaklaşık 150 kalori içerir. Yağ oranı nispeten yüksektir, bünyesinde tekli doymamış yağlar bulunur. Ancak lifli yapısı itibariyle tok tutar, sindirim sistemine yardımcıdır. İŽçerğgindeki folik asidin yoğunluğu nedeniyle bebek bekleyen annelere önerilir.

AVOKADO İLE LEZZETLİ ÖNERİLERİ

Kullanım alanlarına gelince pek çok seçenekten bahsedebiliriz;

Patates üzerine tereyağı yerine

Kahvaltıda ekmeğin üstüne

Tatlı olarak ceviz ve balla birlikte

Yumurta ile birlikte omlet yaparken

Sandviç ve salataların içine

Çiğ sebzelerle birlikte mayonez yerine dip olarak

Ezip, püre haline getirdiğimizde et, tavuk ve sebzelerin yanında sos olarak kullanabiliriz.

AVOKADOLU TARİFLER

Avokadoyu hindi fümeli ve cevizli salatalar, kızarmış çavdar ekmeği üzerine, küçük doğranmış domates ve Frenk soğanı ile birlikte şık bir sunum eşliğinde sıcak yaz günlerinde serinletici öğünler olarak tüketebiliriz.

Yaz davetlerinde formunu korumaya özen gösteren misafirlerimizi de düşünerek marul yapraklarını kullandığımız minik wrap\'ler içerisine soğan, domates ve balzamik sirke ile ezip değişik tatlar yaratabiliriz.

Tatlıdan vazgeçemeyenlere sabahları doyurucu bir başlangıç için değişik bir öneri; ezerek püre haline getirdiğiniz yarım avokadoya bir kaşık bal, ceviz ve tarçın ekleyebilirsiniz.

Smoothie içinse çeyrek bardak süt ve iki adet hurma eklediğiniz yarım avokadoyu blenderden geçirerek birkaç parça buz ile soğuk olarak tüketebilirsiniz. Üzerine dövülmüş badem koyabilirsiniz. Dilerseniz hindistancevizi sütü ve bir tatlı kasığı kakao da ekleyebilirsiniz.

Şamdan