Mükemmel bir ilişki için 8 öneri

Mükemmel bir ilişki için 8 öneri
Güncelleme:

Hayatınızın en iyi ilişkisini yaşayabilmek için uzmanların 8 önerisi var...

Mutluluğun en önemli belirleyicilerinden biri ilişkiler. Özellikle de romantik ilişkiler... İlişkiniz iyi giderken gerçek bir neşe ve enerji kaynağı. Kötü giden bir ilişki ise moralinizi bozup hayatınızın her alanını olumsuz etkileyebiliyor.

Önce kendi mutluğunuzdan başlayın

Çoğumuz doğru insanı bulabilirsek anında mutluluk seviyemizin artacağına inanırız. Ama araştırmalar gösteriyor ki zaten mutlu insanlar romantik ilişkilerde de uzun dönemde daha fazla tatmin buluyor.

Her şeyden önce kendi mutluluğunuzun sorumluluğunu alın. Bütün ilişkilerinizde tekrar eden sorunlar, kendinizi sabote eden davranışlarınız varsa bunları anlamak ve çözmek için destek alabilirsiniz. Gerçekten zevk aldığınız yeni hobiler edinebilirsiniz. Mutlu olmanın çok basit ve herkes için etkili bir yolu olan şükran günlüğü tutabilirsiniz. Kendi mutluluğunuzu arttırmak ilişkinizi de olumlu etkileyecektir.

Partnerinizle heyecan verici deneyimler yaşayın

Yapılan bir araştırma gösteriyor ki ‘'heyecan verici’' olarak nitelendirdikleri aktivitelerde bulunan çiftlerin evliliklerinden aldıkları tatmin, ‘keyifli’ olarak nitelendirdikleri aktivitelerde bulunan çiftlere göre daha yüksek.

Yani yemek ve sinema ilişkinizin başlarında güzel olmakla beraber bir süre sonra sıkıcı gelebilir! Üstelik yeni şeyler denemek ve macera hissi beyinde ödül merkezini uyarıyor ve yaptığınız şeyden daha fazla zevk almanızı sağlıyor. Hayatınızda ilk defa çadır kampı yapmak, rafting veya kaya tırmanışı denemek, beraber koşmaya başlamak gibi bir yenilikle aşk hayatınızı da canlandırmanız mümkün!

Partnerinizin sevgi dilini öğrenin

Dr. Gary Chapman’ın 5 Sevgi Dili adlı kitabında anlattığı gibi sizin ve partnerinizin sevginizi gösterme ve görmek isteme şekli bambaşka olabilir.

Bazıları için en önemlisi dokunulmaktır. Diğerleri hediyeleri, kendilerine yardım edilmesini, tatlı sözler duymayı veya beraber kaliteli zaman geçirmeyi önemseyebilir. Hem kendinizin hem de partnerinizin sevgi dili nedir, neye ihtiyaç duyuyorsunuz anlamak ve ona sevginizi istediği şekilde göstermek ilişkinizi kuvvetlendirir.

İlişkileri bitiren davranışlardan kaçının

İlişkiler konusunda uzman Dr. John Gottman, uzun yıllar boyunca binlerce çift üzerinde yaptığı araştırmalarda ilişkilere en çok zarar veren davranış şekillerinin eleştiri, küçümseme, duyarsızlık ve defansif davranma olduğunu belirledi. Sağlıklı bir ilişki için bu davranışları hayatınızdan çıkartın.

Partnerinizin hayatındaki olumlu gelişmeleri kutlayın

Araştırmalar partnerinizin hayatındaki olumlu gelişmelere ve iyi haberlere nasıl tepki verdiğinizin ilişkinizin sağlığı için belirleyici olduğunu gösteriyor.

Örneğin partneriniz işinde terfi ettiğinde veya ne kadar basit olursa olsun onu mutlu eden, kendisiyle gurur duymasını sağlayan bir şeyi sizinle paylaştığında içten bir şekilde ilgi gösterin, destek ve cesaret verin. Bu aranızdaki bağı kuvvetlendirecek ve ikinizin de daha mutlu hissetmesini sağlayacaktır.

Partnerinize her gün dokunun!

Dokunmak güven, destek, şefkat ve korunma hissi yaratıyor. Araştırmalar ilişkilerinde daha fazla fiziksel temas olanların hem ilişkileri hem de partnerleri ile ilgili daha pozitif hissettiklerini gösteriyor.
Her gün sarılın, öpüşün, el ele tutuşun ve daha mutlu olun! 

Anda Kalın

Araştırmalar anda kalabilen insanların tartışma sırasında daha az duygusal stres yaşadığını ve daha iyi iletişim kurabildiğini gösteriyor. Anda kalmayı başardığınızda olayları daha az kişisel algılayıp tepkilerinizi kontrol edebiliyorsunuz.

Farkındalık egzersizleri ve meditasyon anda kalmayı öğrenmenize yardımcı oluyor. Eğer yapmıyorsanız mutlaka deneyin. Sadece ilişkinize değil hayatınızın pek çok alanında faydasını göreceksiniz.

İlişkinizi gerçekçi olarak değerlendirin

Bazen iki taraf için de en hayırlısı ilişkiyi saygılı bir şekilde bitirmek. Bunun için ilişkinize gerçekçi gözlerle bakmanız gerekiyor. Eşiniz veya sevgiliniz sizin ihtiyaçlarınıza duyarlı mı? Duygusal veya fiziksel şiddet uyguluyor mu? Yanında kendiniz olabiliyor musunuz? Birbirinizin en iyi taraflarını ortaya çıkartabiliyor musunuz?

Bu sorulara cevap verirken kendinize karşı dürüst olmanız önemli. Bazen mutluluğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey yeni bir sayfa açmak. İlişkiler hayatınızda bir alan kaplıyor, zaman ve enerji alıyor. Kendinize vakit ayırmak veya sizin için doğru insanı hayatınıza çekmek için önce bu alanın boşalması gerekebilir.

Her şeyden önemlisi, siz kendinizde küçücük bir olumlu değişiklik yaptığınızda bu hayatınızdaki her şeye yansıyacaktır.