Menopoz sonrası kanamalar korkutmasın

Menopoz sonrası kanamalar korkutmasın

Dr.Gürhan Poçan, menopoz sonrası meydana gelen kanamaların endişe yaratmaması gerektiğini söylüyor.

Rahim kanserlerinin yüzde 80’inin menopoz sonrası dönemde geliştiği ve kanamalarla kendini gösterdiği, bu nedenle menopoz döneminden itibaren kadınların düzenli muayeneyi sürdürmesi gerektiği bildirildi.

Kadınlarda ‘perimenopoz’ denilen geçiş döneminin sonundaki kanama şikayetlerinin mutlaka aydınlatılması gerektiğini belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi  Aile Hekimliği Bölümü Öğretim görevlisi Dr.Gürhan Poçan, “Ancak, her kanama da sanki kanser habercisiymiş gibi endişe yaratmamalı. Bu şikayetlerle gelen hastaların ancak yüzde 10’unda kanser ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Hormonal denge değişiyor

Uzman Dr. Gürhan Poçan, menopozun, kadın yaşamının doğurganlık dönemi ile yaşlılık dönemi arasında yer alan, yumurtalıklardaki yapısal ve işlevsel değişimlere bağlı olarak hormonal dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan belirtiler ile karakterize bir dönem olduğunu vurguladı. Poçan, 40 yaş civarında düzenli yumurtlamaların bozulması ile başlayan dönemin, menopozdan sonraki belli bir süreyi de içine alarak 65 yaşına kadar devam ettiğini kaydetti.

Türk kadını daha erken giriyor

Menopozun dünya genelinde eski çağlardan beri görülme yaşının ırksal özellikler ve çevresel faktörler ile değişmediğini ve  menopoz döneminin dünya genelindeki ortalamasının 50-52 yaş aralığı olduğunun bildirilmesine rağmen Poçan, “Türk kadınında ise menopoz yaşının 46-48 yaş aralığında olduğu bilinmektedir. Doğal menopozların yüzde 1-4 kadarı 40 yaşın altında ortaya çıkar. ‘Erken menopoz’ adı verilen bu durumun nedeni hakkında henüz kesin bir sonuca varılmamakla birlikte, genetik faktörler ve enfeksiyonlar sorumlu tutulmaktadır.” dedi.

 Menopoz bir hastalık değil

“Ateş basması” olarak ifade edilen sıcaklama hissinin yoğun yaşandığı menopoz döneminin bir hastalık olmadığını ifade eden Uzman Dr. Gürhan Poçan, “Bu şikayetler nedeni ile yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen menopoz dönemi, bu yönüyle tedavi edilmesi gereken bir süreçtir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde kadınların beklenen yaşam süreleri artmakta, dolayısıyla menopoz sonrası dönemde geçirdikleri yıllar giderek uzamaktadır.” diye konuştu.

Kanamalar aydınlatılmalı

Menopozal dönemdeki bir kadının düzenli aralıklarla muayene yapması gerektiğini söyleyen Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi  Aile Hekimliği Bölümü Uzmanı Dr.Gürhan Poçan, şöyle söyledi:  

“Menopoz sonrası kanama şikayeti mutlaka aydınlatılması gereken bir problemdir. Rahim kanserlerinin %80’i menopoz sonrası dönemde gelişir ve vajinal kanamayla kendini gösterir. Menopoz sonrası kanama şikayeti ile gelen hastaların yaklaşık %10’unda rahim kanseri kanseri ortaya çıkmaktadır. Kanamaların %90’ı iyi huylu nedenlerdendir ve anormal kanaması olan kadınlar her kanamanın kanser anlamına gelmediğini bilmeleri gerekir.” 

Leyditurk.com