Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Erken tanı hayat kurtarıyor. İşte meme kanseri belirtileri...

Anadolu Sağlık Merkezi, Anadolu Efes Spor Kulübü ile birlikte hayata geçirdiği “Pembe Top Sahada” projesi ile meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekiyor. Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen, her yıl farklı bir ünlünün gönüllü olarak destek verdiği proje kapsamında bu yıl 22 Ekim 2015 tarihinde Anadolu Efes ve EA7 Emporio Armani arasında oynanacak maç, Bergüzar Korel’in pembe top ile yapacağı hava atışı ile başlayacak. Projenin farklı bir yol ile kadınların dikkatini meme kanserinde erken tanının önemine çektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Tanı için kendi kendine meme muayenesi verimli bir yöntem değil. Çünkü bu yöntem kadınları yanıltarak gereksiz kaygı duymalarına neden olabiliyor” dedi.

Kadın kanserleri arasında en yaygını olan meme kanseri; tüm kadın kanserlerinin yüzde 24’ünü ve kanserden ölümlerin yüzde 14’ünü oluşturuyor. Bu nedenle meme kanseri ile ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. Hem tanı hem de tedavi yöntemlerinde birçok gelişme yaşanıyor. Meme kanserinin türlerine göre tedavi seçeneklerinin de gün geçtikçe farklılaştığını ve kişiye özel tedavilerin ön plana çıktığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Kadınların meme yapılarını daha iyi tanımaları, memelerindeki değişikliklerin farkına varmaları ve zamanı geldiğinde yıllık meme taramalarını yaptırmaları gibi bilinçli davranışlar, günümüzün tıp teknolojisiyle birleştiğinde, meme kanseri korkutmayan bir kanser türü haline geliyor” dedi.

Sihirli formül; sağlıklı yaşamak

Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Kansere karşı sihirli bir formül henüz bulunmamış gibi görünse de sağlıklı yaşam ile kansere yakalanma riskini büyük oranda düşürmek mümkün olabiliyor. Sağlıklı yaşam şartlarının başında sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, fazla kilolardan kurtulmak ve en önemlisi sigara içmemek geliyor. Kanser riskini azaltmak için sağlıklı yaşamayı gerçekten önemsemek gerekiyor” diye konuştu.

Artık kanser riski belirlenebiliyor

Riskleri belirlemek içinse büyük bir bilgi havuzu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çakmakçı, “Ailesinde tekrarlayan ya da genç yaşta görülen meme kanseri veya başka bir kanser türü görülen kadınlara sorular sorarak bilgi havuzuna eklediğimizde, o kadının meme kanseri olma riskini rakamsal olarak öğrenebiliyoruz. Sonuçlarda görülen riskin yüzdesine göre meme kanserine karşı önlem alabiliyoruz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Çakmakçı, bundan 5 – 10 yıl önce rakamsal verilerle risk yüzdesi hesaplamanın mümkün olmadığına da dikkat çekti.

Kendi kendine meme muayenesi kaygıyı arttırıyor

Kadınlara, 70’li ve 80’li yıllarda kendi kendine meme muayenesi yapmasını ve memeye nasıl bakılacağını öğretmeye çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Çakmakçı, “Bu yöntemin çok verimli olmadığını, kişileri yanılttığını ve kadınları daha çok rahatsız ederek kaygı duymalarına yol açtığını anladık. Bu yöntemi bildiğini söyleyip kendi kendini muayene etmek isteyenlere öğretiyoruz ama bilmediğini, rahatsız olduğunu, yapamadıklarını söyleyenlere de “Kendini muayene et” diye ısrar etmiyoruz. Bu yöntem hem zaman kaybettiriyor ama daha önemlisi daha çok kaygı duyulmasına yol açıyor. Çünkü bizim görevlerimizden bir tanesi de sağlıkla ilgili kaygıyı azaltmaktır. Bu konuda ısrar etmek yaşam kalitesini zorluyor. Yani, kurallara uyup doktora gitmesini, özel bir riski yoksa özellikle 45 yaşından sonra yılda bir, bu konuyla ilgili bir merkeze başvurmasını öneriyoruz” diye konuştu.

Erken tanı için belirtiler önem taşıyor

Erken tanının hayat kurtardığına önemle vurgu yapan Prof. Dr. Çakmakçı, meme kanserinde; meme ve meme ucunda farklılık görülebileceğini söyledi ve belirtileri şu şekilde sıraladı;

-“Memenin içinde veya koltuk altında kitle,

-Meme dokusunda kalınlaşma,

-Memenin boyutunda ve şeklinde değişiklik,

-Meme derisinde veya ucunda şişlik, pullu ve kızarık görünüm,

-Meme derisinde portakal kabuğu görüntüsü ve

-Kanlı meme başı akıntısıdır” diyen

Prof. Dr. Çakmakçı, bu belirtilerin her zaman kanser belirtisi olmadığını söyleyerek doğru tanı için doktora başvurulması gerektiğini dile getirdi.

Bu Sorulara “Evet” Diyorsanız, Bir Uzmana Başvurun!

Aşağıdaki soruların herhangi birine “evet” diyorsanız:

-Sizin ya da aile bireylerinizden birinin genetik testleri yapılıp BRCA ya da diğer meme kanseri yatkınlığı genlerinden birinin hasarlı olduğu saptandı mı?

-Size, birinci ya da ikinci derecede bir akrabanıza 45 yaşın altında iken meme kanseri tanısı konuldu mu?

-Ailenizin aynı tarafından olan iki ya da daha çok akrabanızda tanı konulmuş meme kanseri olan var mı?

-Herhangi bir akrabanızda iki memesi birden kanser olan var mı?

-Birinci derece bir erkek akrabanızda meme kanseri olan var mı?

Aşağıdaki soruların en az ikisine birden “evet” diyorsanız:

-Yaşınız 65 yaşın üzerinde mi?

-Daha önceki mamografileriniz “meme dansitesi yüksek” olarak raporlandı mı?

-Başka bir nedenle göğüs bölgesine çok sayıda radyolojik tetkik yapıldı mı ya da radyoterapi aldınız mı?

-Geçmişte meme kanseri tedavisi gördünüz mü?

-Daha önce size meme biyopsisi yapıldı mı ve kuşkulu bir sonuç raporlandı mı?

Akrabalarınızda birden çok yumurtalık kanseri olan var mı?

-Aşağıdaki soruların en az üçüne birden “evet” diyorsanız:

-Akrabalarınız arasında pankreas kanseri olan var mı?

-Akrabalarınız arasında prostat kanseri olan var mı?

-Akrabalarınız arasında beyin kanseri olan var mı?

Leyditurk.com