Büyük göğüsler nasıl küçülür?

Büyük göğüsler nasıl küçülür?
Güncelleme:

Eğer göğüsleriniz fazla büyük geliyorsa, işte size çözüm...

İri göğüsleriniz yüzünden istediğinizi giyemiyor, sırt ağrılarından yakınıyor ve rahat hareket edemiyorsanız estetik cerrahiden yararlanabilirsiniz

Pek çok kadın daha küçük memelere sahip olabilmek için hiç düşünmeden bıçak altına yatabilir. Çünkü memelerin daha büyük, ağır olmaları ve yerçekiminin de etkisiyle sarkmalar olur. Estetik görüntüyü bozmasının yanı sıra boyun, sırt ve omuz bölgelerine yük binmesi sonucunda ağrı oluşmaya başlar. Yaz aylarında daha da fazla rahatsızlık veren büyük memelerden kurtulmak için estetik cerrahide nasıl bir uygulama yapılıyor, Bahçelievler Yaşam Hastanesi'nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Türkan Akyıldız'a sorduk.

Meme küçültme ameliyatı kimlere yapılabilir?

Çok büyük göğüslü olanlara, sarkık ve büyük göğüslü olanlara, memesi alınmış kişilere ikisini birbirine benzetmek amacıyla yapılabilir. Çünkü alınan memenin yerine yapılan yeni meme, daha dik ve şekilli olacağından ikisi birbirinden farklı görünür. Bu durumda meme küçültme ameliyatından yararlanarak, diğer meme yeni yapılan memeye benzetilebilir.

Öncelikle inceleme yapılması gerekiyor. Çünkü büyük göğüsler daha çok fibrokistik dediğimiz hastalıkla ortaya çıkıyor, normalden büyük olabilmesi için. Herhangi bir tümör var mı? Bu yönde incelemelerimizi yapıyoruz. Daha sonra küçültme işlemine karar veriliyor.

UYGULANAN TEKNİK

Anestezi türü nedir? Ameliyat ne kadar sürer?

Genel anestezi altında yapılıyor. Biraz uzun bir operasyon. 3 saat kadar ya da daha uzun sürebilir.

Ameliyat tekniğinden bahsedebilir misiniz?

Bazı durumlarda sadece meme başının renkli kısmı çıkarılarak, tekrar kullanılmak üzere bir operasyon planlanabilir. Bazı durumlarda da kendi süt bezlerinden, meme başından yararlanılır. Kendi süt bezlerinin bir kısmı korunacak şekilde küçültülür. Bu tabi ileride emzirmek isteyen kadınlar için önemli bir durum. Ameliyat öncesinde kişinin bu konuda aydınlatılması gerekiyor. Yönteme bağlı olarak tamamen meme emzirme özelliğini kaybedebilir ya da kısmen kaybedebilir.

Hiç kaybetmemesi ihtimali var mı?

Öyle bir ihtimal yok. Kaybetmeme ihtimali var, kesin olarak kaybetme ihtimalinin olduğu yöntemi kullanmak var, ama hiç kaybetmeyecek bir şekilde yöntem kullansanız bile iyileşme döneminde olabilecek gelişmelerle süt bezlerinde tıkanmalar olabilir. Yani çalışmaz hale gelebilir. Süt bezlerini korursunuz ama iyileşme döneminde onlar çalışmaz hale gelebilir.

Meme şekline nasıl karar verilir?

Memenin şekline ve büyüklüğüne hastayla beraber, boyuna ve kilosuna uygun olarak karar veriliyor.

Meme en fazla ne kadar küçültülebilir?

1 kiloya yakın doku çıkartılabiliyor eğer o kadar büyükse meme. Yani bunun bir sınırı yok. Ama kalan memenin büyüklüğüne hastayla beraber karar verilir. Bunu yaparken de kişinin vücut yapısına dikkat ederiz.

Sağlık açısından bu ameliyatın zararı var mı?

Bu mümkün değil. Bu ameliyatla potansiyel tümör gelişebilecek dokuların bir kısmı çıkarılmış olur. Dolayısıyla, bu bakış açısıyla yararı da oluyor. Potansiyel kanser dokusunu çıkarmış oluyorsunuz çünkü. Ama doğurganlık çağında bir kadın bebek yapacaksa, süt verme fonksiyonunu kaybedebilir. Bunu dışında bir zararı yok.

EMZİRMEDE RİSKLİ

Kaç yaşından itibaren yapılabilir?

En erken 20 yaşında yapmayı tercih ediyoruz, çünkü o yaşa kadar gelişme devam ediyor. Evlenmiş, çocuğunu emzirmiş kişilerde daha kolay karar veriliyor.

Ameliyat sonrasında kişi neler yapması gerekiyor?

Tıpkı göğüs büyütmede olduğu gibi özel bir sutyen kullanıyor, yaklaşık 4 hafta kadar. Ama farkı olarak bir diren koyuyoruz. Bunu bir iki gün kadar tutuyoruz. Dolayısıyla o süre boyunca hastanede kalıyor. Kol hareketlerinde sınırlamalar oluyor. Yüzme gibi sporları yapabilmesi için 1 ay beklemesi gerekiyor. Ama işine birkaç gün içerisinde dönebilir.

AMELİYAT İZİ

Ağrı hissi oluyor mu?

İlk gün hariç, ağır bir şey kaldırırken ağrı oluyor.

İz kalıyor mu?

Küçültmelerde iz oluyor. Çok sarkık olmayan ve çok küçültme gerekmeyen durumlarda meme başından küçültme yapmak mümkün. Ama daha büyük memeleri küçültmek için tek yol iz bırakmak. Çünkü oradan bir miktar deriyi de çıkartmanız gerekir. Çıkardığınız zaman da, kalan deriyi yan yana getirip kapatmanız gerekir. Her kesilen dokuda bir miktar iz olur. Ama biz en azını yapmaya çalışıyoruz.